Cytrusy - porady ogólne

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cytrusy - Porady Czarodzieja

Post »

Teoria, to jedno, a praktyka drugie, ale jeśli olki zimują bez uszczerbku i sundaville też przetrwała ten trudny okres i pięknie kwitła latem, to i cytrusy powinny.. mam taką nadzieję.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
katarzyna30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 paź 2009, o 09:35

Post »

hej mam pytanko :D moje cytrynki mają po 3 lata i ni wiem jak je zaszczepić aby owocowały?? proszę o radę :)
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Katarzynko,
tu uzyskasz wszelkie niezbędne informacje
http://www.naszecytrusy.pl/
wejdź do poradni i dalej już sama zobaczysz :lol:
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

Ja mam krótkie pytanie Czarodzieju.
Mam cytrynę od lipca tego roku. Ma jakieś 30 cm. W lecie stała na tarasie, potem w październiku zabrałam ją do domu. Specjalnie zimować w chłodzie jej nie chciałam, postawiłam w warunkach pokojowych i przesłałam nawozić. Teraz jest cieplej ale mniej światła, bo pogoda taka. Jak zabrałam ją do domu, to pomieszały jej się pory roku i wypuściła pąki kwiatowe. Dzisiaj zobaczyłam, że zgubiła dwa młodziutkie listeczki.
I teraz nie wiem:
Specjalnie nie ograniczyłam podlewania, czy powinnam ją dalej nawozić :?:
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p
Od: 4 mar 2009, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po pierwsze to Czarodzieju, obiecywałeś ( od maja ) mi przysłanie zrazika na zaszczepienie mojej cytryny :( Przypominałam się i nic.

Chciałabym się teraz zapytać, moja cytryna, przypuszczam, że z pestki, jest duża, stoi cały rok na parapecie.

dla zobrazowania, fotka z kwietnia

Obrazek

Pomijając już, że chciałabym zaszczepić, no ale to chyba teraz trzeba znowu czekać do wiosny jeśli będę miała szczepkę ;) ...

Chciałabym też ją przyciąć, żeby się bardziej zagęściła, czy to też najlepiej na wiosnę? Kiedy dokładnie? W których miejscach?

Jedyne miejsce jakie mogę jej zapewnić, to okno od strony południowej, obecnie od niego trochę "ciągnie" więc jest jej chłodniej, chyba dobrze?

Co z nią teraz zrobić, czy poza mniejszą ilością wody, wymaga jakiegoś specjalnego traktowania w chwili obecnej, oraz warunkach? Była zasilana Biohmusem.

Dodam, że jak do mnie trafiła to mocno poszła do góry, obecnie od wielu miesięcy mam wrażenie, że stoi w miejscu. Nie bardzo wiem, co z nią począć, a zależy ma na niej.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Carismo, zanim Czarodziej znajdzie chwilkę czasu, żeby Ci odpowiedzieć, zerknij do linków podanych w jego stopce. Znajdziesz tam wyczerpujące odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. Miłej lektury :D
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p
Od: 4 mar 2009, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję, już to czytałam, na początku mojej przygody z tym okazem, ale chyba mam już metlik w głowie :|
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

AniaZ pisze:Ja mam krótkie pytanie Czarodzieju.
Mam cytrynę od lipca tego roku. Ma jakieś 30 cm. W lecie stała na tarasie, potem w październiku zabrałam ją do domu. Specjalnie zimować w chłodzie jej nie chciałam, postawiłam w warunkach pokojowych i przesłałam nawozić. Teraz jest cieplej ale mniej światła, bo pogoda taka. Jak zabrałam ją do domu, to pomieszały jej się pory roku i wypuściła pąki kwiatowe. Dzisiaj zobaczyłam, że zgubiła dwa młodziutkie listeczki.
I teraz nie wiem:
Specjalnie nie ograniczyłam podlewania, czy powinnam ją dalej nawozić :?:
Ogranicz podlewanie i zaprzestań nawożenia, roślina sobie poradzi sama, tylko podlewanie i mniejszą dawka nić wiosną czy latem. :wink:
x-C-j
---

Post »

Carisma pisze:Po pierwsze to Czarodzieju, obiecywałeś ( od maja ) mi przysłanie zrazika na zaszczepienie mojej cytryny :( Przypominałam się i nic.

Chciałabym się teraz zapytać, moja cytryna, przypuszczam, że z pestki, jest duża, stoi cały rok na parapecie.

dla zobrazowania, fotka z kwietnia

Obrazek

Pomijając już, że chciałabym zaszczepić, no ale to chyba teraz trzeba znowu czekać do wiosny jeśli będę miała szczepkę ;) ...

Chciałabym też ją przyciąć, żeby się bardziej zagęściła, czy to też najlepiej na wiosnę? Kiedy dokładnie? W których miejscach?

Jedyne miejsce jakie mogę jej zapewnić, to okno od strony południowej, obecnie od niego trochę "ciągnie" więc jest jej chłodniej, chyba dobrze?

Co z nią teraz zrobić, czy poza mniejszą ilością wody, wymaga jakiegoś specjalnego traktowania w chwili obecnej, oraz warunkach? Była zasilana Biohmusem.

Dodam, że jak do mnie trafiła to mocno poszła do góry, obecnie od wielu miesięcy mam wrażenie, że stoi w miejscu. Nie bardzo wiem, co z nią począć, a zależy ma na niej.
Wybacz ale jestem tak zaganiany że albo przeoczyłem pw czy emaila o szczepkach albo mi to umknęło, nic złego się nie stało, na razie nic jej nie rób, nie ścinaj, wiosną ją przytniesz a w maju zaszczepisz, wyślę zrazy. A do tego czasu podkładka się zdecydowanie wzmocni. Nic więcej jej nie zapewnisz skoro masz takie warunki a o prawidłowym zimowaniu jak chcesz poczytać to możesz w dziale poradnia na naszej stronie głównej o cytrusach. :wink:
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20

Post »

wydłubałam 3 nasionka z grejpfruta sweetie jak się nie mylę i jestem ciekawa czy uda mi się wyhodować własne ?
x-C-j
---

Post »

Posadzić możesz poczytaj tutaj :wink:
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20

Post »

no widzisz a szukałam na Twojej stronie o cytrusach ale znalazłam tylko forum :wink:
Czyli mam rozumieć ,że jeśli wyrośnie mi kilka roślinek to będą owocować za pare lat a jak jedna to za 20 ??
x-C-j
---

Post »

Dokładnie, wielozarodkowe zakwitają szybciej (po 4-7 latach w sprzyjających warunkach) niż jednozarodkowe (po 20-30 latach). :wink:
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

Czarodzieju, co może być przyczyną opadania kwitów cytryny :?: Każdy kwiatek, który rozkwitł na mojej cytrynie, opadł. Listopad im chyba nie służy ... :wink:
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam,
ja mam 3 pytania, krótko i na temat.
1)Co to jest za cytrus? Ciotka mi mówiła, że to cytryna, potem, że mandarynka, a potem, że sama nie wie :roll:
2)Jak się to coś ma, czy jest zdrowe, czy może coś jej dolega. Stoi na parapecie południowym, obok opuncji (bardzo malutkiej), więc na brak promieni, jak świeci, to nie narzeka.
3)Martwi mnie trochę to, że te liście tak opadają, jakby jej ciężko było. Czy to normalne, że trochę się fałdują i tak zwisają.
Czy może to efekt jakiś nie powodzeń w hodowli?
Na koniec podaje link do zdjęć cytrusa. (oczywiście stanowisko, w którym znajdowało się drzewko, wybrane zostało tylko dla celów zdjęciowych)
http://img22.imageshack.us/gal.php?g=s1051662.jpg

Pozdrawiam
Majorek.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”