Andzin sen - ogród początki....
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Andziu-zimowity w takich kępach wyglądają naprawdę dobrze,będę w kolejnym roku starała się o inne jeszcze, bo mam na razie jednego kupionego kwitnącego i jednego kiełkującego z ogromniastej cebuli,Amba obiecała mi te wąsko płatkowe,ma je od 20 lat.
A kaktus masz rację wygląda naprawdę dobrze w tym miejscu latem, ma słońce w ilościach hurtowych i zdaje się piasek?
A kaktus masz rację wygląda naprawdę dobrze w tym miejscu latem, ma słońce w ilościach hurtowych i zdaje się piasek?
- Andzia1
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewo, te kępy powyrastały z pojedynczych cebul, a jeszcze wypuszczają nowe kwiaty. Jestem zakochana w zimowitach, w przyszłym roku powędrują chyba na bardziej wyeksponowane miejsce, niech "obce oczy" też się cieszą
Na skarpie faktycznie miejscami jest więcej piasku niż ziemi, ale pod każda roślinkę podsypujemy odpowiednią ziemie... niedługo wysypiemy też korę z pobliskiego tartaku.
Bogdanie, bardzo mi miło, że mnie odwiedziłeś i zapraszam częściej, a jeśli masz jakieś sugestie czy pomysły to pisz, bo Twój ogród zrobił na mnie ogromne wrażenie!!
Bardzo chętnie skorzystam z Twojej propozycji, napisze do Ciebie na PW.
Wydaje mi się, że mnie chyba "źle zlokalizowałeś" z tą bitwą pod Grunwaldem, bo ja mieszkam w Małopolsce w zasadzie na skraju Pustyni Błędowskiej. Miejsce na prawdę piękne... zapraszam kiedyś do zwiedzenia okolicy

Na skarpie faktycznie miejscami jest więcej piasku niż ziemi, ale pod każda roślinkę podsypujemy odpowiednią ziemie... niedługo wysypiemy też korę z pobliskiego tartaku.
Bogdanie, bardzo mi miło, że mnie odwiedziłeś i zapraszam częściej, a jeśli masz jakieś sugestie czy pomysły to pisz, bo Twój ogród zrobił na mnie ogromne wrażenie!!
Bardzo chętnie skorzystam z Twojej propozycji, napisze do Ciebie na PW.
Wydaje mi się, że mnie chyba "źle zlokalizowałeś" z tą bitwą pod Grunwaldem, bo ja mieszkam w Małopolsce w zasadzie na skraju Pustyni Błędowskiej. Miejsce na prawdę piękne... zapraszam kiedyś do zwiedzenia okolicy

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Andziu-a ja potrzebowałam garstki kory i szukałam przy szlaku!Wora ani nie uniosę ani nie mam gdzie dać,a przy pierisie wyczytałam,że ma być wsadzony do torfu i obsypany korą.Na razie jest obsypany połowicznie.
Cesarskie drzewko które proponuje Ci Bogdan to paulownia puszysta,niesamowicie szybko rośnie, w naszych warunkach nawet ponad metr rocznie,pokazywał go w swoim Ranczo Nokły Tadeusz 48.Ładne!
Cesarskie drzewko które proponuje Ci Bogdan to paulownia puszysta,niesamowicie szybko rośnie, w naszych warunkach nawet ponad metr rocznie,pokazywał go w swoim Ranczo Nokły Tadeusz 48.Ładne!
- Andzia1
Wiem właśnie jak wygląda paulownia, jest cudowna... próbowałam wyhodować z nasionka, ale w którymś momencie popełniłam jakiś błąd i niestety nie wyszło. Na dodatek ma (dla mnie) tę zaletę, że szybko rośnie, a ja cierpię na brak dużych roślinek
Bogdanie, muszę sprostować mój wcześniejszy post... bo już wiem dlaczego pisałeś o bitwie pod Grunwaldem
Tym bardziej zapraszam do zwiedzenie okolicy ....

Bogdanie, muszę sprostować mój wcześniejszy post... bo już wiem dlaczego pisałeś o bitwie pod Grunwaldem

regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Bogdan Sz
- Od: 25 wrz 2008, o 10:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ogród
No tak chodzi o ten drugi post masz słonecznika czerwonego którego u mnie nie uświadczysz,kilka nasion zalatwi sprawę kosztów,paczkę wyślę pod koniec pażdziernika, dopiero jak opadną liście z drzewka,i w podróży mniej ucierpią mam jeszcze do rozdania dalie pomponowe czerwone, niektóre mają małe fragmenty białego koloru,jeśli będą nasiona ratybidy lub sadzonki bo to chyba bylina też dołożę,musimy trochę zmienić miejsce nasadzeń to trochę się tego uzbiera pozdrawiam ;:8
- Andzia1
Moje 30 arów przyjmuje każdą ilość roślin, tak więc jeśli możesz pozbyć się jakichś nadwyżek to ja z góry dziękuję ;:2 Moja wdzięczność będzie ogromna
Nasionami słonecznika oczywiście z przyjemnością się podzielę. Muszę je zresztą niebawem zebrać, bo ptaszki różne maja wyżerkę niezłą...
W ogóle to sarny znowu wyjadły mi buraki, a głogu znowu nie zdążyłam zebrać przed watahą ptaków, które co roku w liczbie chyba kilku tysięcy w ciągu jednego dnia załatwiaja wszystko...

Nasionami słonecznika oczywiście z przyjemnością się podzielę. Muszę je zresztą niebawem zebrać, bo ptaszki różne maja wyżerkę niezłą...
W ogóle to sarny znowu wyjadły mi buraki, a głogu znowu nie zdążyłam zebrać przed watahą ptaków, które co roku w liczbie chyba kilku tysięcy w ciągu jednego dnia załatwiaja wszystko...

regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Taccanivea
- 1000p
- Od: 24 cze 2009, o 12:49
- Taccanivea
- 1000p
- Od: 24 cze 2009, o 12:49
- Andzia1
Kaktus wysadzony, rozmaryn także... w przyszłym roku znowu wrócą do ogrodu.
W sobotę zagoniłam syna do roboty wreszcie i udało się dokończyć miejsce pod skalniak i wsadziłam magnolię, która ma "milion" pączków...
Ponudzę Was zdjęciami... tak "zgrubsza" wygląda reszta mojego skalniaczka a raczej skalniaczka-in spe...

W sobotę zagoniłam syna do roboty wreszcie i udało się dokończyć miejsce pod skalniak i wsadziłam magnolię, która ma "milion" pączków...
Ponudzę Was zdjęciami... tak "zgrubsza" wygląda reszta mojego skalniaczka a raczej skalniaczka-in spe...

regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Soulcatcher
- 200p
- Od: 16 cze 2009, o 11:05
Taras otoczony donicami i skalniakiem wygląda świetnie! A jak obsadzisz to roślinami to dopiero ładnie się zrobi!
Pomysł miałaś naprawdę super!
Pomysł miałaś naprawdę super!
Kaśka
Zapraszam w odwiedziny
Zapraszam w odwiedziny
- Andzia1
Bardzo się cieszę, że mój skalniak i pomysł na niego się podoba!! Dziękuję...
Ewuniu, te wapienie które są w murku to są z tych mniejszych.... takie które można podnieść w pojedynkę lub we dwójkę. Jest jeszcze trochę takich, że bez jakiegoś sprzetu sie ich nie ruszy
A ja już mam na nie pomysły... tylko nie wiem co na to powiedzą moi ulubieni panowie 

Ewuniu, te wapienie które są w murku to są z tych mniejszych.... takie które można podnieść w pojedynkę lub we dwójkę. Jest jeszcze trochę takich, że bez jakiegoś sprzetu sie ich nie ruszy

regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Andzia1
Ewa... a ja na własne życzenie mam na działce ok. 50-60 ton tego kamienia(opisywałam wcześniej historię jego "zdobycia")... i powiem szczerze, że mnie to przeraża... bo teraz trzeba to zagospodarować... a ile może wejść na skalniak?? W planach jest jeszcze jakieś 80 metrów około murków oporowych i - jeśli się uda to front ogrodzenia, ale to pieśń przyszłości i chyba odległej...
Ale NIC TO!! jak mawiał pan Michał W. Poradzimy sobie
Ale NIC TO!! jak mawiał pan Michał W. Poradzimy sobie

regulamin Andziu
regulamin Andziu