Zapraszam do ogródka Daisy, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie Reine des Violets juz też z kwiatami.
Mówisz, że to żółte pod OBI to nie Graham... a co to może być?!
Na grad nie narzekasz więc pewnie ci się upiekło ;)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Jak Ty to robisz, że wszystko takie piękne :roll: :D :D Piwonia drzewiasta absolutnie inna niż wszystkie jakie widziałam, a róże już takie wielkie, że aż dech zapiera :wink: :D
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andrzeju, miałam szczęście, z mojej strony Opola gradu nie było :)

Nie wiem co kwitnie pod OBI, ta róża to chyba jakaś wielkokwiatowa :?

Witaj Monia :)

No jakoś wszystko rośnie :) Czasami też z problemami i robactwem, tak jak u wszystkich :) Te pełne piwonie ta nie tylko ja mam, ma je też Iza, więcej odmian.

Są śliczne ale mają jeden problem, kwiaty są tak ciężkie, że zwieszają głowy w dół, wczoraj robiłam im zdjęcie od spodu :lol:
Obrazek

Róże ciąg dalszy..

Therese Bugnet

Obrazek
Obrazek

Nieznajoma pnąca, zarosła prawie cały domek ogrodnika :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Och Ewo, pięknie u Ciebie kwitną juz róże. Moje ciągle jeszcze w pączkach i co gorsza oblepione mszycami, az listki maja lepkie. Musze wkroczyć z jakims pryskaniem, bo naturalne sposoby u mnie nie okazały się skuteczne. Twoje róże przyciągają jak magnes. Zachwyca mnie, że są takie dorodne, okazałe i że mają tyle pąków. Cudnie, że zima była dla nich łaskawa. Ja ciągle poszukuję Akropolis, jakos nie chce wpaść mi w ręce.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daisy dziękuje! :D - ta zaprawa to podobno cement? - podpowiedziała mi Tess, z kolei pewna Madzia podpowiada że bez zaprawy też jej ładnie wyszło. W każdym razie jestem natchniona "granitowo" i zacznę już działac w tym tygodniu.:wink:
A różyczki cudne! Warwicki są niemożliwe - z moich 3 posadzonych jesienią - 2 przetrwały zime i ledwo dochodzą do siebie, ale wyprowadzę je na piękne krzaczyska! :D Po za tym mam sporo róż tuż przed kwitnieniem, jest pięknie. Niredawno dokupiłam Ingrid Bergman. :wink:
Serdecznie pozdarwiam!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ewuś piwonie piękne, ale różami mnie podbiłaś - cudo :!:
Mam też Warwicka i Abrahamkę, ale dopiero kupione wiosną zeszłego roku.
Też już mają pączki, ale na razie po kilka.
Pewno jak przezimują to dopiero w przyszłym roku pokażą co potrafią.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Ewo, wybacz weszłam :oops: pierwszy raz w tym roku i jestem :twisted: na siebie.
Tyle fantastycznych widoków mnie ominęło :oops:
Ale nic straconego wątek oznaczony, wizytować będę non-top :)

Gratuluję smaku w nasadzeniach i robotnego M.
Pozdrawiam.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Inka10
100p
100p
Od: 14 maja 2009, o 22:24

Post »

Witaj Ewo! Oglądam Twój ogród systematycznie - szczerze podziwiam, po prostu : :shock: , lecz dopiero teraz postanowiłam napisać i do tego od razu z prośbą :oops: . Mam Pirouette od Gosi i własnie ona poleciła mi zapytać Ciebie.
Problem jest taki: chcę posadzić Pirouette na rabacie, na której rośnie już Tuscany, Ballerina a z tyłu za nimi, przy pergoli NN podobna do Super Dorothy (jasnoróżowa). Planuję, że wyglądać będzie tak:
- NN jasnoróżowa wysoka przy pergoli (bramce)
- niżej w lewo Tuscany
- Ballerina
- jodełka (na razie mała)
- Pirouette (przed jodełką)
- Westerland(dopiero kupię :D ).
Porównałam na zdjęciach kolory Westerland i Pirouette - chyba będzie dobrze? Między różami posadzę coś białego albo niebieskiego, lecz nie wiem, która z ostatnich róż będzie wyższa?
Nie planuję pergoli, chciałabym Pirouette prowadzić jak "krzak', lecz nie wiem czy to możliwe.
Rośliny nie rosną obok siebie, ale zygzakami i na dwóch poziomach a rabata ma nieregularny kształt.
Wiem, że strasznie dużo napisałam :( , zrozumiem, jeżeli nie odpowiesz. Pozostanie mi metoda prób i błędów :D, ale Gosia narobiła mi takiego apetytu, że chyba całkiem zlikwiduję trawnik.
Pozdrawiam serdecznie -Iza
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ewuś, co Ty zadajesz tym różydłom... bajka, normalnie, bajka... :shock: :D :shock: :D
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p

Post »

Witajcie dziewczyny :)

Bogusiu, ja niestety wczoraj też chemii na mszyce użyłam :( Dość długo czekała, ale różne formy gadzin już były i za dużo stanowczo :evil: Musiałam radykalnie się z nimi rozprawić!

Róże są dorodne, bo są dorosłe :) Twoje niedługo też takie będą! Akropolis była w tym roku w LM, zobacz czy u Was też nie ma.

Kasiu, ta zaprawa rzeczywiście jest cementowa :) Ale takie gotowe coś w worku, dodaje się tylko wody i już :) Można też bez zaprawy, ale wtedy strasznie przerasta trawa i trzeba ją plewić :(

Warwicki zaczynają porządnie wyglądać w trzecim roku, a potem z roku na rok są coraz większe i mają coraz więcej kwiatów :) Gratuluję Ingrid Bergman, cudnie pachnie, też ją mam tylko w formie piennej.

Grażynko, fajnie, że zaglądnęłaś :) Poczekaj cierpliwie, a zobaczysz co te róże potrafią :D

Empuzo, Diago :) , zapraszam jak najczęściej, ja do Ciebie też zaglądam :)

Witaj Inko - Izo :) Dziękuję za miłe słowa, cieszę się, że napisałaś :)

Tak zastanawiam się nad tymi różami i mam taką sugestię, jeśli Westerland to zdecydowanie z tyłu, bo największy.
Pirouette jest raczej smukła nie rozchodzi się mocno na boki, ma drobne listeczki i delikatne blado różowe kwiaty. Można ją złapać w pasie, ale ja chyba dałabym jej podporę, u mnie ma w tej chwili prawie 2 metry!
Co do kolorystyki, to nie wiem, hmmm, Westerland wpada w pomarańcze, Tuscany mocno ciemna, bordowa, Pirouette pastelowy róż.... Może jednak Westerland w inne miejsce a zamiast niedo New Down? Rosarium Uttersen? New Down, pastelowy róż, Rosarium mocny róż, też wielka jak Westerland, też pachnie :)

Wszystko zależy od tego jakie lubisz kolory i co chcesz osiągnąć na rabacie :)

Pirouette możesz zobaczyć w wątku róże 2008, tam ją prezentowałam. Zapraszam ponownie Izo, zawsze możesz pytać każdego na forum, wszyscy chętnie odpowiadamy na pytania, jak tylko znamy odpowiedź :)

Ewuś, dzięki :) Lubię jak do mnie przychodzisz i sama często goszczę u Ciebie :)
aktualny
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

A, co mi tam!
Raz się żyje - obstawiam Tiffany Cl. ! :lol:

Obrazek

http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=6268&tab=1
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p

Post »

Witaj Hanuś chyba nie :( Oglądnęłam inne zdjęcia, i ta Tiffany cudna jest, podobna trochę do Flamingo, ma taki szlachetny kształt róży szklarniowej, no i pąk w pomarańcze wpada, moje są różowe.
Dzięki za pomoc, już od roku próbuję ją rozpoznać :?
aktualny
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja kupiłam ostatnio róże Climbing Tiffany - czy to ta sama?
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p

Post »

Monia, no właśnie chyba nie :(

To jeszcze zdjęcia tej pnącej:

Obrazek

Obrazek
aktualny
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

szkoda :( ta jest cuuudowna :D A tej Climbing Tiffany nie mogę nigdzie znaleźć :( :?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”