U Lesi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Haniu - klonik został świeżo zakupiony, ma w pełni rozwinięte liście, bo zapewne zimował w cieplutkiej szklarni..

Asiu - odpukać mszyc póki co nie mam, choć pamiętam, że w zeszłym roku były nawet na rh !
Róże pachną colą, a po dzisiejszym dniu będą zalatywać czosnkiem, bo jakiś chrząszcz się na nich stołuje (wczoraj gada, przepraszam owada przyłapałam na gorącym uczynku - oj źle to się dla niego skończyło.. ;:44 )
piękne zmiany w Twoim ogródeczku
Tak też sobie wczoraj nieskromnie pomyślałam, że ogród zaczyna wreszcie przypominać to, co zaplanowałam zimą... ;:138
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nigello - mam dość duży taras przy ogrodzie (nie pokazywany dotąd w całości na zdjęciach) z 2 kolumnami.
Planuje posadzić szpaler Marszałka wzdłuż tarasu i wyprowadzić długi pień tak aby latorośle pięły się po lince rozpiętej pomiędzy kolumnami. Linka ma być rozwieszona jakieś 0,5 m od dachu, a winorośl w tym miejscu ma utworzyć coś w rodzaju markizy.
Nie wiem czy to jasno wytłumaczyłam. Dzisiaj z M. będziemy sadzić i zastanawiać się jak to ma wyglądać w szczegółach, zrobię fotki. Nie wiem czy dobrze to wykombinowałam, stronki www poświęcone uprawie winorośli są albo zbyt ogólne, albo tak skomplikowane, że ...... ;:154

Trudno mi powiedzieć kiedy będą kwitły róże, niektóre może już za 2 tyg., przy czym części i tak będę musiała usunąć pąki aby roślina się ogólnie wzmocniła, więc spektakularnych widoków u mnie w tym roku nie będzie.

W OB w Powsinie na 20-21 czerwca są zaplanowane dni róży - wtedy myślę, że w moim rejonie powinno być apogeum kwitnienia róż.
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - myślę, że warto mieć ten krzew u siebie.

Edyto - kolekcja ziół to nie moja zasługa... Dziękuję za rozpoznanie mięty ananasowatej (nazwa potoczna) jako variegata (przypuszczam, że to nazwa łacińska), pod nazwą potoczną ją dostałam i tak ją podpisywałam.
Spróbuje popstrykać kilka fotek Torero i pozostałych rh, tylko zawsze się mi wydaje, że przy mojej małej powierzchni nie mam już co pokazywać....
linki Lesi
aktualny
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Witaj Asiu,mała powierzchnia ale bogata...
Piękny zakątek tworzysz...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Marylo!!! Powierzchni zaczyna mi brakować, choć gdy włączam rozsądne myślenie, to szczerze muszę przyznać, że na większy ogród mogłoby mi nie wystarczyć czasu...
Zapraszam ponownie :lol:
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JLG pisze:Dziękuję Marylo!!! Powierzchni zaczyna mi brakować, choć gdy włączam rozsądne myślenie, to szczerze muszę przyznać, że na większy ogród mogłoby mi nie wystarczyć czasu...
Zapraszam ponownie :lol:

e wydaje Ci się :lol:
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj tkwię w "czarnej otchłani rozpaczy", przeplecionej z bezsilną złością....
Wymarzyłam sobie winorośl przy tarasie.......... :twisted: :twisted: :twisted:
Wczoraj M. 3 godziny kopał 1 dołek pod winorośl - UDAREM - dokładnie w miejscu planowanego nasadzenia był lity beton, po tych 3 godzinach udało mu się wykuć coś w rodzaju głębokiej donicy o głębokości 80 cm. ;:223
Pytanie za 100 punktów czy pod spodem nadal jest beton??? (wydaje się, że nie, ale pewności nie ma)..... Ściany donicy prawie całej powierzchni są betonowe, pytanie czy w takich warunkach winorośl może dobrze rosnąć pozostawię bez odpowiedzi... Zostało jeszcze do wykopania 5 pozostałych dołków, w jednym miejscu wiem, że też jest kawał betonu... Załamka totalna.... ;:199

Rok temu gdy koparka wjechała do ogrodu, przy tarasie nie kopano by nie uszkodzić fundamentów i nie zniszczyć tarasu. Nie wiem czy to fundamenty obecnego domu, czy poprzedniego, który stał na naszej działce. O staranności budowlańców niech zaświadczy fakt, że wiemy dokładnie jak był urządzony poprzedni dom - miał na pewno białe kafle i panele położone na papę - bo te fragmenty jeszcze regularnie odkupujemy... Gdybym tylko mogła dorwać tych specjalistów ;:125 :pogon ;:5
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu, winorośl to roślina długowieczna, nie lubi przesadzania, chce wygodnie mieszkać w jednym miejscu, więc odpuść sobie te dołki-bunkry i poszukaj innego miejsca. Może jakiś szpaler od sąsiadów?
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45

Post »

jak już dorwiesz tych speców z poprzedniej budowy i wsparcia będziesz szukała daj znaka - jak ich dopadniemy razem to ;:5 ;:5 i więcej takiej fuszery nie odwalą :)
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

JLG pisze: Gdybym tylko mogła dorwać tych specjalistów
Coś mi się zdaje ,że miałyśmy" przyjemność" z tą samą ekipą ... Jeśli chcesz ich mordować , to chętnie się dołączę. Ja jeszcze dziś ( po 10 latach) niekiedy kopiąc dół pod roślinę , wykopuję kawały betonowego gruzu, fragmenty zbrojeń lub inne pobudowlane śmieci. Nie ma reguły gdzie - są wszędzie !
Nie denerwuj się . Łyknij meliskę ...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Na szczęście w niektórych przypadkach takie podłoże w niczym nie przeszkadza. W moim przydomowym a la skalniaku - a raczej ogródeczku z małymi iglakami jest pełno gruzu i innych dziwnych rzeczy pod roślinami. Mieliśmy tam ogromny zeskok w porównaniu z tarasem, dlatego wysypaliśmy gruz (na którego wywóz akurat wtedy nie miałam funduszy), na to niezbyt wielka ilość ziemi i iglaki rosną jak głupie. Znajomi, którzy zainwestowali w najlepsze ziemie i ciągle nawożą patrzą z zazdrością... ;-P

Szkoda nerwów na "fachowców". Człowiek tylko bezsilnie się złości, a tak czy siak trzeba to jakoś naprawić. Mnie czeka przełożenie całego dachu, bo... panowie jakoś zapomnieli go przybić? A później firma zniknęła. Porażka. ;-)
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu - następnego dnia, szpadelkiem zbadaliśmy ziemię w pobliżu tarasu... Udało się znaleźć miejsca gdzie był tylko gruz zamiast betonowych resztek fundamentów i w tych miejscach posadziliśmy winorośl. Nie jest posadzona idealnie symetrycznie jak było to w planach, trudno. Niestety nie bardzo miałam miejsce przy płocie oddzielającym od sąsiadów, po drugie przy tarasie jest najwięcej słoneczka ;:3
Zobaczymy jak będzie rosło.. Dziś jestem pełna nadziei.
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu, Ewelino - dziękuję za chęć uczestnictwa w wspólnej zbrodni :twisted: ale czy warto potem życie oglądać za krat? Przez takich fachowców??? Melisa rośnie już na kuchennym parapecie :lol:

Ewelino - witaj, cieszę się, że znalazłaś czas aby wpaść do mnie. ;:215
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hrsta - ja pocieszam się, że do końca życia nie będę musiała wapnować ogrodu :lol:
Włos zjeżył mi się na głowie jak przeczytałam o Twoich problemach z dachem.... Czy nic nie da się zrobić by pociągnąć do odpowiedzialności tych delikatnie mówiąc partaczy??
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś pogoda nie sprzyja pracy :cry: Pokaże widok ogólny z balkonu na ogród po zmianach.
Proszę nie patrzeć na okropny stan trawnika, który "płatami" zostawał przenoszony z rabat. Mieliśmy na trawniku wgłębienie i chcieliśmy tanim i szybkim sposobem wyrównać, nie wszędzie trawa się przyjęła... ;:123
Obrazek
Obrazek
Obrazek
linki Lesi
aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”