Miniaturowy ogród -Foggia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, Witam, Witam!!!
Wpadłam nacieszyc oczy i duszę. Jak zawsze. Teraz chyba pójdę lulać, pa ;:19
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Napisałam post, wkleiłam zdjęcia, nacisnęłam podgląd... i wszystko zniknęło :evil:
Spróbuję jeszcze raz.

Alu, miło,że zaglądasz.
Drzewka usiłuję formować od 2 lat, żeby mieć więcej miejsca na inne rośliny. Mam też krzewuszkę na patyku, nawet kwitnie teraz obficiej niż wiosną.
Obrazek

Stasiu, życzę więc kolorowych snów.
Ja chyba w ogóle nie zasnę tej nocy.
W sobotę była ładna pogoda więc wyciągnęłam mojego M na wycieczkę do najbliższego centrum ogrodniczego. Niby blisko, ale najpierw jedzie się 10 min autobusem a potem spacer ok. 1 km. Jest tam też restauracja, do której mnóstwo ludzi przyjeżdża na lunch. Oczywiście zrobiliśmy zakupy :D , kilka roślinek i 2 worki ziemi dla róż (mają przywieżć pod koniec tyg.) M wspaniałomyślnie zgodził się zapłacić (więc zostały mi pieniądze na dalsze zakupy :D ). I wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że to był ostatni raz kiedy widzieliśmy jego kartę płatniczą :( Na przystanku zorientował się, że nie ma portfela z kartą i biletem, na który możemy obydwoje jeździć za darmo po całej Szkocji. I mimo poszukiwań, portfel do tej pory się nie odnalazł :( Na szczęście pieniądze z banku nie zniknęły i lada dzień powinna przyjść nowa karta.
Ale że nieszczęścia chodzą parami...
Dzisiaj podczas naszej nieobecności jedna z papużek uszkodziła sobie nóżkę :( i jutro rano czeka nas pierwsza w życiu wizyta u weta.

A teraz "dziwactwa" z ogródka

Klematis montana zakwitł ponownie 3 kwiatkami
Obrazek

Ok. miesiac temu kupiłam przecenioną po kwitnieniu różę na pniu o nazwie Yellow Dream. na etykiecie były żółte kwiatki. Teraz zakwitła ponownie i kwiaty ma żółte, pomarańczowe... i dwukolorowe
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
x_P-42

Post »

Mario, u Ciebie jak zawsze pięknie.Choć nie jestem wielbicielką róż, ten Twój nabytek bardzo mnie zadziwił. Ma naprawdę piękne i oryginalne kwiaty.Szczęściara z Ciebie i rękę masz dobrą do roślin... :shock: :shock: [/b]
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Marysiu rzeczywiście jakiś pechowy dzień miałaś :( :( Mam nadzieje,że z papużką już wszystk ok. :roll:
A ten bilet pewnie da się od nowa wyrobić? :roll: Najważniejsze,że z karty nic nie zniknęło :wink:

Ta róża jest niesamowita :shock: :shock: ;:226
Też mam clematis montana,kupiony w tym roku..jeszcze nie kwitł :cry:

Miłego dnia Marysiu ;:12
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja Droga, ja miałam inną przygodę w ogrodniczym... to ja znalazłam portfel i... bez zaglądania oddałam kasjerce. Po paru dniach, jak się pytałam, to powiedziała, że się zgłosiła jakaś pani... sama nie wiem... ale najważniejsze, że ja oddałam, całość.
Piekne kwiaty, a róża cudo. na pewno nie jeden by zapłacił dużo, aby mieć cudeńko u siebie. Ja często poluję na wyprzedaż w grodniczych, ale nie zawsze się udaje. Czasami przecenią o parę zlotych, kwiat czy krzew "leży" marnieje, a potem wyrzucą. Tak to już jest. Głupi ludzie-czasami.
Pozdrawiam ,pa ;:12
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Droga Marysiu, naprawdę nie wyrzucaj bergeni. Ona jest niezastapiona. Kwitnie w lutym, marcu jak nie ma wielu innych
kwiatów i ma zielone ozdobne liście przez cały rok. Naprawdę szkoda wyrzucić.
Ale nie czekaj na jej kwiaty latem. Masz zresztą pełno innych pieknych kwiatów które nam pokazujesz.
Gorące uściski ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Marysiu, w końcu się zebrałam na spacer po Twoim ogrodzie :wink:
Warto było :D
Cudnie, jestem pod wrażeniem zmian jakie zaszły w tym ogrodzie, kosztowało Cię to zapewne sporo pracy :roll:

Masz piękne rośliny, same rarytaski :P
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Dzięki Wszystkim za odwiedziny.

Polu, AniuDS, dziękuję za miłe słowa :D

Aniu1, Stasiu, zguba się co prawda nie odnalazła, ale udało się szybko załatwić nowe karty, więc już po problemie. Znów możemy jeździć :D
Jeśli chodzi o papużkę, to niestety nie doczekała do rana, umarła w nocy, nie wiem co było przyczyną. Bardzo mi jej żal, była z nami 2,5 roku, nie sądziłam, że aż tak się do niej przywiązałam :cry:

Wiesiu, niestety, doszłam do takiego etapu, że aby posadzić coś nowego, muszę się czegoś pozbyć z ogrodu :roll: Zaczynam od tych, które nie chcą rosnąć albo kwitnąć. Bergenia w ciągu 3 lat zakwitła tylko raz a zajmuje dużo miejsca.

Ostatnio pogoda całkiem znośna, można było coś zrobić w ogrodzie. Udało mi się znaleźć trochę miejsca i przesadzić z donic kilka roślin, m.in. niedawno kupioną hortensję Grandiflorę.
Obrazek

Hortensja Vanille Fraise zmienia kolor
Obrazek

Kiedyś pisałam, że największy szkodnik w ogrodzie to mój M, ale ostatnio i ja mam na koncie trochę szkód :evil:
Wczoraj przewróciłam karmnik dla ptaków, a że podstawa była zrobiona ze sklejki, więc rozpadł się na 2 części. A dzisiaj oparłam się niechcący na metalowej pergolce... i zostały tylko pogięte rurki :D Może to i dobrze, że stało się to teraz, bo miała na niej opierać się wisteria :roll: Tylko skąd ja wezmę nową solidną pergolę?

Kilka widoczków
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ostatnio kwitnie różyczka Lucky
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie żałuj pergoli, jak sie tak łatwo połamała, to znaczy że była ...lipna. U nas w Opolu w ogrodniczym ral... sprzedawali pergole (porządne, grube) po 100 zł. Bo była wyprzedaż. Zdjęcia jak zawsze przepiękne.
Szkoda Twojej papużki. Do każdego zwierzęcia człowiek się bardzo przyzwyczaja i jak zwierzątko odchodzi, trudno się z tym pogodzić. Obojetnie, czy stworzenie jest duże czy malutkie. A jaka to była papużka? Nierozłączka? Może potrzebowała towarzystwo? Ja w Opolu mialam działkę i tam mnóstwo zwierząt pochowaliśmy. Nawet myszki i ptaszki. Nie wspominając psy czy koty. Ja zawsze twierdzę, że zwierzęta żyją zbyt krótko na nas ludzi. My sie przyzwyczajamy do ich obecności, potem zostaje wielka pustka i żal. Ale takie jest życie. Ja od razu biorę innego stworka z sierocińca. Staram się brać zwierzaki starsze. Niech u nas spędzą mile i przyjemnie ostatnie lata swego życia. Tak dużo "starych" psiaków jest w schroniskach, aż płakać mi się chce. Twój smutek bardzo dobrze znam i Ci serdecznie współczuję. Trzymaj się, pa stasia ;:98 ;:97
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Stasiu, dzięki za dobre słowo.
Papużki mam faliste, była parka. Dokupiliśmy nową, młodziutką i jeszcze nie jestem pewna czy to samiczka czy samczyk :roll:

Tutaj wczoraj cały dzień lało, dziś było troszkę lepiej, ale dalej mokro, w dodatku wiatr wiał. Taka typowo listopadowa pogoda :evil: Chcieliśmy pojechać na zakupy do miasta, ale okazało się, że droga podtopiona i autobus nie jeżdził :evil:

Jeszcze kilka zdjęć z ogrodu

Berberyski, które rosną w nietypowej "donicy" :D , pozostałej po remoncie łazienki
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Róże zaczynają powtarzać kwitnienie

I jeszcze...
Czy ktoś chciałby nowy katalog róż Austina? Dostałam dwa, więc chętnie komuś wyślę jeden :)
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysienko, płeć papużki nie jest tak ważna jak towarzystwo. Bardzo dobrze że dokupiliście drugą. na pewno tej starszej będzie milej a i Wam zapewnie też.
Piszesz o katalogu róż, nie znam się zbyt na tym, ale może ja bym od Ciebie katalog odkupiła? Napisz na PW ile się należy + przesyłka.

Zdjecia jak zawsze piękne i jeszcze te moje wymarzone ramki, których nie umiem robić.
Pozdrawiam, pa stasia ;:12
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Świetne zdjęcia powklejałaś....podoba mi się ta pomarańczowy krzaczek różyczki na ostatnim zdjęciu :lol:
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

O matko jak się uśmiałam z tej donicy z berberysami - będę miała dobry humor przez cały dzień ;:112 jak ją sobie przypomnę.
x_P-42

Post »

Taak, donica przebiła wszystko !
Jak tam w Twoim ogródeczku ? Czy roślinki szykują się już do zimy ? U nas pogoda taka bardziej letnia, ale na brzozach żółkną liście :)
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Marysiu :)
Jak zwykle przeuroczo i pięknie wszystko zaaranżowane!!!!!! Gratuluję gustu 8)
Miłego dnia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”