PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 2 cz.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:;230 :;230 :;230 dobre... rozbawiło mnie na maksa, u nas też jest taki zegar tylko już nie kuka :D
A co do ptaszków to muszę się pochwalić, że w ogrodzie mają gniazda dwie pary makolągw (nie wiem czy dobrze napisałem), śpiewają prześlicznie. Z innych to gniazduja wróble, kopciuszki i takie bardzo małe ptaszki- ale nie mam pojęcia jak się nazywają.
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam mnóstwo wróbli pod dachem i nie możemy malować elewacji, bo teraz jest pełno mlodych. W domkach wykutych z brzozy mam sikorki z mlodymi. Przylatują sroki i kiedyś była para gili. Całą zimę dokarmiam ptaki a i latem trochę ziarna rzucam w ogrodzie. Oczywiście wody maja w wielu pojemnikach. Szkoda tylko, że topią się pszczółki. stasia
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02

Post »

stasia109 pisze: Szkoda tylko, że topią się pszczółki. stasia
Stasiu,sposobem na to ,by pomóc pszczółkom jest wkładanie do wody patyków lub kamyków wystajacych z wody,wtedy owady znajdą ratunek i poradzą sobie.
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, ja wkładam do poidełek różne cieniutki patyczki, ale ptaszki jak używają kąpieli to je "wyrzucają" w tym roku szczególnie dużo potopiło sie pszczół. Staram się często zagladać (w czasie dnia) i jak widzę taka bidulę to wyciagam, nawet palcem i kładę na trawę lub na listki roślin, ale niestety, nie zawsze zdążę.Ja nawet muchy wyciagam, jak widzę że nie dają sobie radę "wyjść" z wody , brrrrrrrr, pozdrawiam stasia.
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

stasia109 pisze:.Ja nawet muchy wyciagam, jak widzę że nie dają sobie radę "wyjść" z wody , brrrrrrrr, pozdrawiam stasia.
Stasiu,no to już przesada :roll: :D
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem że przesadzam, może durnieję, ale nie mogę patrzeć jak żywa istota telepie w wodzie "rękami i nogami" i pomalutku traci siły i tonie. Naprawdę, nie mogę patrzeć. Ale na pocieszenie pszczółek jest więcej, dużżżo, dużżżo więcej. Muchy są sporadycznie. I to mnie pociesza. Ale w domu to już nie mam litości dla much. W tym roku kupiłam naklejki (np. balonik, księżyc) i przylepiam na górę szyby. Mucha się skusi (bo tam jest am, am, dla muchy) zje i...kaput.
Potem tylko wytrzeć parapet.
ps. no to zdurniałam, czy nie???
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: nie zdurniałaś !
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, dziękuję, bo juz się bałam..... że chyba zdurniałam ;:97
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

od jakiegoś czasu mam taki widok z okna sypialni-gniazdko z ptaszkiem siedzącym.Podobno i chyba jestem tego pewna ,że tokwiczoł.Upewniła mnie dzisiaj akcja odganiania myszołowa który pojawił się blisko drzewa.
Obrazek
I samiec i samiczka pogoniły do z wielkim szumem dołączyły jaskółki.Pan kwiczoł [chyba] bardzo często siada na drutach i obserwuje niebo albo mnie jak zbliżam się za blisko.
Mamy jeszcze parę rudzików,wróble ale kto ich nie ma,szpaki i jeszcze jakieś inne się pokazują.Szpaków zawsze było dużo ale po raz pierwszy od wielu lat jest dużo wróbli.
Jedynie jaskółki nie chcą zrobić sobie gniazda.Wolą u sąsiadów w oborze bo więcej much tam lata.
Zrobiłam im poidełko tzn.miseczkę i włożyłam kawałek styropianu ,żeby miały na czym siedzieć i popijać robaki
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

U mnie z kolei, w domku, który dwa lata był pustostanem i zdążył zarosnąć dzikim winem, szczęśliwie sobie żyje -
- rodzinka pleszki .

Mama z tatą uwijają się dzielnie i co rusz znoszą skrzeczącym dzieciom robalki .
Szkoda, że nawracające deszcze nie pozwalają na dłuższą obserwację ... :( ,
ale w końcu udało mi się 'ustrzelić' :tan
Fotki nienadzwyczajne, ale na dużym zoomie, bez statywu :oops:

W kolejności : ptasie M-1 , mama , tata i oboje troskliwych rodziców , ciągle w pobliżu :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aszka z daleka wygląda właśnie na kwiczoła. :wink:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Kwiczoł zbudował gniazdo w tak odkrytym miejscu, że aż nie chce się wierzyć. No ale kwiczoły to raczej odważniaki.
Pleszki - świetne zdjęcia. Sama budka - świetnie zamaskowana a i przypuszczam, że w tej "dżungli" jeszcze nie jedno się kryje...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie dało się bliżej podejść , więc kiepskie zdjęcie , za to widok ciekawy . Pan makolągwa karmi panią makolągwę w czasie przerwy w wysiadywniu .
Kwiczołom jaja wybrały kawki , za to są szczygły x 2 , piegża , kopciuszki i dzwońce .
Obrazek

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W mnie w zimie wygladało w ogrodzie tak: Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

coś mi znowu nie wszystkie zdjęcia wyszły. Musze popracować nad ich przekazywaniem. Do nastepnego razu. pozdrawiam stasia ;:29
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”