Wrzosowisko
- ewasz29
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2009, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wrzosowisko
Mam kilka wrzosów posadzonych jesienią . Chyba jakoś zimę przetrwały i wczoraj je przycięłam . Tyle że z jednym - białym mam problem . Widać że jego kwiaty nie są uschnięte jak reszty i że puszcza nad nimi świeże przyrosty . I co w takim wypadku - ciąć czy nie ?
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje białe również najciężej przeszły zimę , są jak nieżywe choć od samego spodu coś zielonego widać , również je przyciąłem.
Białe maja jaśniejsze listki, wiec wcześnie widać, że nad kwiatkami się zieleni.Natomiast różowe te nowe przyrosty mają teraz ciemne, wydaje się, że suche, ale one są żywe.Przecież w naturze nikt wrzosów nie przycina, więc rosną sobie dalej powyżej cześci z kwiatami.
Ja też przycięłam (pączkowe), ale potem trochę pożałowałam
jak zobaczyłam, że końcówki wyglądające na suche są w środku zielone.Teraz te 'szczotki' z resztkami kwiatów szpecą, tylko kwitnące wrzośce odwracają od nich uwagę, ale mam nadzieje, ze wkrótce zaczną odrastać.
Pokrój będą miały bardziej może zwarty, ale gdzieś czytałam o doświadczeniu, że ktoś części nie przycinał.Po kilku latach podobno nie było większej różnicy przycinane czy nie.
Ja też przycięłam (pączkowe), ale potem trochę pożałowałam

Pokrój będą miały bardziej może zwarty, ale gdzieś czytałam o doświadczeniu, że ktoś części nie przycinał.Po kilku latach podobno nie było większej różnicy przycinane czy nie.
ja również dziś przyciąłem moje wrzosy, mam jakiegoś pecha do nich jak nie zmarniały wszystkie pod jodła to teraz zrobiłem nowa rabatkę obok cisa i z brzoza pendula w części centralnej też widzę, że coś się z nimi dzieje. A maja nową ziemię i inne stanowisko... mam pytanie czy wrzosy można nawozić nawozami do rododendronów ???
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podobno w Szkocji na wrzosowiskach zaobserwowano że tam gdzie były wypasane owce wrzosy ładniej się rozrastały i lepiej kwitły. Ja swoje już przycięłam. Ale co roku muszę coś dosadzać bo zawsze jakiś wypadnie 

- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wrzosy stanowią bazę pokarmowa dla jeleni i saren.To one przycinają wrzosy.selli7 pisze:Przecież w naturze nikt wrzosów nie przycina, więc rosną sobie dalej powyżej cześci z kwiatami.
Warto też wpisać w wyszukiwarce "koszenie wrzosowisk".
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
a czy wrzosy mogą rosnąć pod platanem?
Ktoś pisał, że wrzośce rosną pięknie pod brzozą - czy wrzosy też się "udadzą" w takim miejscu? Ja mam małą płaczącą brzozę i pod nią nawet trawnik się nie uchował... A wrzosy mogłyby pięknie wyglądać przy białej korze...
Ktoś pisał, że wrzośce rosną pięknie pod brzozą - czy wrzosy też się "udadzą" w takim miejscu? Ja mam małą płaczącą brzozę i pod nią nawet trawnik się nie uchował... A wrzosy mogłyby pięknie wyglądać przy białej korze...
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Wrzosy dobrze rosną w słońcu.
jarek
jarek
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
adamza07 - bardzo piękne zdjęcie, dziękuję ;-)
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
w tamtym roku miałam nawóz do borówek to i wrzosy nim posypałam , w tym roku kupiłam nawóz do hortensji więc i wrzosy się na niego załapały .. mam sporo kwaśno -lubnych więc sypie taki nawóz który zakwasza i jaki mogę dostać w naszym ogrodniku w małych opakowaniach .. ja posypuję wczesną wiosną gdy rozgarniam zabezbieczenie z iglaków
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Wszyscy sypiemy nawozy kupując je zgodnie z przeznaczeniem. Stosując rok rocznie te same składniki można spowodować zbyt mocne zakwaszenie podłoża co nie służy roślinom. Rok rocznie powinniśmy sprawdzać kwasowość ziemi a raz na 3-4 lata robić jej analizę. zabiegi te są tanie ( przyrząd do mierzenia kwasowości kosztuje ok. 20zł i jest na lata natomiast próbki ziemi badane w laboratorium o. 20zł) Takie zabiegi pozwolą na stosowanie odpowiedniego nawozu.
jarek
jarek