Kuchnia śląsko Halżbiytki
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6500
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Szukaj tu:
- Przyklejony: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA, NA SŁODKO...
- Kiedy i jakie pierniki na Święta?
i w kilku wątkach autorskich, gdzie są dokładne przepisy na pierniki i pierniczki.
W wyszukiwarce wpisz hasło "pierni*" z gwiazdką ale bez cudzysłowu i zaznacz w Opcjach szukanie "Przeszuka tematy + posty" i "Pokaż wyniki jako: Posty"
- Przyklejony: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA, NA SŁODKO...
- Kiedy i jakie pierniki na Święta?
i w kilku wątkach autorskich, gdzie są dokładne przepisy na pierniki i pierniczki.
W wyszukiwarce wpisz hasło "pierni*" z gwiazdką ale bez cudzysłowu i zaznacz w Opcjach szukanie "Przeszuka tematy + posty" i "Pokaż wyniki jako: Posty"
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1222
- Od: 26 maja 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Witaj Elzbieto. Zrobiłam Twoje cudo z pomarańczy i czekolady i wyszło pyszne. Właśnie kończymy ostatni, czwarty słoik. Zrobiłam mała innowację, bo bezpośrednio po zrobieniu ta "konfitura' niezbyt mi odpowiadała z tego powodu, że pomarańcze pokroiłam w zbyt duze kawałki. Wyjęłam więc zawartość ze słoików i wrzuciłam do robota i zmiksowałam na wysokich obrotach. Wyszło rewelacyjnie coś posredniego między musem i kremem czekoladowym z wyraźną nutą pomarańczy. Jest pyszne z bułką ale też znakomite z naleśnikami albo z placuszkami. Bardzo dziękuje za przepis
.

Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Beatko (Nalewko) bardzo dziękuję za linki do pierników mam nadzieję, że Zielona_herbata skorzysta z tych przepisów.
Bogusiu dobry pomysł z tym miksowaniem, następnym razem też będę miksować. Zamiast kroić pomarańcze od razu można je zmiksować. Pozdrawiam.
Justi28 szczerze to nie miałam jeszcze tych dużych muszli.
Ale lubię makaron i moi też i warto coś poszukać na ten temat.
Myślę, że te muszelki można byłoby zapiekać w piekarniku w misce żaroodpornej.
Makaron jak makaron ale przydałby się jakiś fajny farsz:
np.
1. twaróg/feta/ czosnek/szpinak/masło/parmezan+przyprawy
2. pieczarki/twaróg/cebulka/szynka/masło+przecier pomidorowy+parmezan
3. łosoś wędzony/taróg/koperek+sos beszamelowy
Osobiście najchętniej robię spagetkę. Przygotowuję więcej a co zostanie zamrażam i mam jeden obiad na zaś.
Cebulkę podsmażam na oliwie dodaję mielone, przyprawy: oregano, papryke słodką, pieprz i sól
dodaję sok pomidorowy i na koniec utarte ząbki czosnku. Do tego czerwone wytrawne wino -całość pychotka.
naokoło 70 dag mielonego niecały litr soku pomidorowego wychodzi i 2 cebule.
Czasami robię też makaron na słodko, tj.
świderki albo kolanka itp. ugotować
dodaję rozdrobniony twarożek np. klinek (nie mielony) i troche cukru. Też pychotka.
Bogusiu dobry pomysł z tym miksowaniem, następnym razem też będę miksować. Zamiast kroić pomarańcze od razu można je zmiksować. Pozdrawiam.

Justi28 szczerze to nie miałam jeszcze tych dużych muszli.
Ale lubię makaron i moi też i warto coś poszukać na ten temat.
Myślę, że te muszelki można byłoby zapiekać w piekarniku w misce żaroodpornej.
Makaron jak makaron ale przydałby się jakiś fajny farsz:
np.
1. twaróg/feta/ czosnek/szpinak/masło/parmezan+przyprawy
2. pieczarki/twaróg/cebulka/szynka/masło+przecier pomidorowy+parmezan
3. łosoś wędzony/taróg/koperek+sos beszamelowy
Osobiście najchętniej robię spagetkę. Przygotowuję więcej a co zostanie zamrażam i mam jeden obiad na zaś.

Cebulkę podsmażam na oliwie dodaję mielone, przyprawy: oregano, papryke słodką, pieprz i sól
dodaję sok pomidorowy i na koniec utarte ząbki czosnku. Do tego czerwone wytrawne wino -całość pychotka.
naokoło 70 dag mielonego niecały litr soku pomidorowego wychodzi i 2 cebule.
Czasami robię też makaron na słodko, tj.
świderki albo kolanka itp. ugotować
dodaję rozdrobniony twarożek np. klinek (nie mielony) i troche cukru. Też pychotka.

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
- iwonaxp
- 1000p
- Posty: 1467
- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Krakowa
Nadziewane muszle makaronowe
tak to mniej więcej wygląda - zależy czym się nadzieje
http://images.google.pl/images?hl=pl&q= ... a=N&tab=wi
Paczka makaronu kosztuje ok 7.00 - 9.00 zł są to bardzo duże muszle. Na danie cztero osobowe wystarcza spokojnie połowę paczki ( zależy jak kto lubi zjeść:) u mnie akurat wystarcza
20 sztuk muszli ( makaron Conchiglioni )
25 dag mięsa mielonego
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżka sosu sojowego
5 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżka mąki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu drobiowego ( może być z kostki )
½ szklanki słodkiej śmietanki
5 łyżek utartego sera żółtego
Przygotowanie
Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju( 7-8 minut ). Odcedzić . Rozłożyć by przestygł , a nie posklejał się . Na 2 łyżkach oleju podsmażyć drobno usiekaną cebulę . Dodać do miej mięso i smażyć mieszając 10 minut. Doprawić majerankiem , 1 łyżeczką oregano, sosem sojowym , mielonym pieprzem .Nadziać muszle farszem . W rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju z 1 łyżką masła. Wsypać mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić bulionem i śmietanką . Dodać przecier i 1 łyżeczkę oregano . Gotować na małym gazie 5 minut. W formę do zapiekania wlać sos. Ułożyć w nim makaronowe muszle z farszem . Każdą muszelkę posypać serem . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i zapiekać makaron 35-40 minut.
tak to mniej więcej wygląda - zależy czym się nadzieje
http://images.google.pl/images?hl=pl&q= ... a=N&tab=wi
Paczka makaronu kosztuje ok 7.00 - 9.00 zł są to bardzo duże muszle. Na danie cztero osobowe wystarcza spokojnie połowę paczki ( zależy jak kto lubi zjeść:) u mnie akurat wystarcza
20 sztuk muszli ( makaron Conchiglioni )
25 dag mięsa mielonego
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżka sosu sojowego
5 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżka mąki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu drobiowego ( może być z kostki )
½ szklanki słodkiej śmietanki
5 łyżek utartego sera żółtego
Przygotowanie
Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju( 7-8 minut ). Odcedzić . Rozłożyć by przestygł , a nie posklejał się . Na 2 łyżkach oleju podsmażyć drobno usiekaną cebulę . Dodać do miej mięso i smażyć mieszając 10 minut. Doprawić majerankiem , 1 łyżeczką oregano, sosem sojowym , mielonym pieprzem .Nadziać muszle farszem . W rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju z 1 łyżką masła. Wsypać mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić bulionem i śmietanką . Dodać przecier i 1 łyżeczkę oregano . Gotować na małym gazie 5 minut. W formę do zapiekania wlać sos. Ułożyć w nim makaronowe muszle z farszem . Każdą muszelkę posypać serem . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i zapiekać makaron 35-40 minut.