Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bób

Post »

Swoje podzieliłam na trzy - najwcześniejszy poleciał do folianki, drugi późniejszy w weekend leci do gruntu, a trzeci z nasion już w gruncie siedzi, ale jeszcze się nie wychyla :)

Kobietki kochane, nie ma co, tylko się trzeba oblizywać w oczekiwaniu na to, co będzie ;:137
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43

Post »

Rusalko, w ogóle się tym 100 dniowym terminem nie przejmuj. Pomyśl raczej, ze kiedy inni już bobu nie będą mieli ty będziesz go sobie zrywać i świeżutki jeść.

Ja na ten rok mam plan sadzić z rozsady (już posadzony) i wysiewać go co 2 tygodnie do połowy kwietnia. Pierwszy siew mam już za sobą około 20 marca, następna partia pójdzie lada dzień i jeszcze jedną porcję posieję. Chcę się cieszyć zbiorami dłużej, a nie spieszy mi się do poplonów w połowie lipca, bo rzepę mogę sobie posiać i w sierpniu, żeby ją zebrać przed zimą.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mrówki w ogrodach, to teraz prawdziwa plaga. :evil: Jeśli mrówki oblegają roślinę, to prawdopodobnie szukają tam mszyc. Trzeba uważnie te rośliny obserwować, bo mrówki szykują się do założenia sobie na nich mszycowej hodowli. ;:223
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

u mnie nic nie założą :twisted: :twisted:
Wyniosłam ta ekipę z dala od namiotu i tam je ukatrupiłam..co zwiało to i tak do domu nie trafi bo śladów nie mają..no chyba ze mają super wzrok ;)

No a mrówki poza tym mają tendencję do podgryzania..
Ja na mszyce mam już sposób w koło bobu posadzę sobie kwiatuszki... odstraszą nicienie, i mszyce ;:125
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Na nicienie i na mszyce właśnie aksamitki -taka ładna nazwa na takie śmierdziuchy :;230

Bylica i piołun roszpunka na mrówki Bylica i piołun poza tym są dobre oraz nornice, myszy i jeszcze tam na jakieś cuda..

no i cząber nasturcja na mszyce też bodaj..
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Z tym bobem to też się porobiło , w tym roku :shock: . A więc tak : pod koniec marca wpadłem na pomysł aby podkiełkować nasiona , zatem wsypałem do wiadra i wlałem trochę wody , ale tylko tyle aby namoczyć nasiona , ale woda nie stała na dnie . Codziennie trochę dolewałem tej wody , i gdzieś po 5 dniach trochę nasion skiełkowało , ale b. mało - może z 5% ... Reszta była jakaś obślizgła , kleista i bez dobrych rokowań . No ale co zrobić , wybrałem te kiełkujące i wysadziłem do gruntu . A dla pozostaych wykopałem płaski dół , i tam wszystko wysypałem : myśląc ,że może jeszcze parę sztuk się namyśli i wykiełkuje , a wtedy je jakoś przesadzę . Minęły ze dwa tygodnie , i dziś patrzę ,a ziemia w tym miejscu dziwnie się uniosła do góry , cała taka skorupka .Wpierw pomyślałem ,że tam kret odstawia swoje sztuczki , to znany jego repertuar ... Ale nie , okazało się ,że to wysypane nasiona bobu kiełkują , naraz , i do tego : WSZYSTKIE ! Widłami amerykańskimi podważałem , i wybierałem te siewki z ziemi , korzeń miały 5-10cm . Są bardzo kruche , ale przy odrobinie uwagi , idzie tę operację przeprowadzić .. Prędko przygotowałem kawał(ek) terenu i poprzesadzałem bób , po dwie sztuki do dołka . W sumie akcja trwała ponad dwie godziny, zmarzłem pod wieczór , a winny temu jest sprzedawca nasion , bo znów mnie nabrał , wtrynił mi bowiem kilogramową pakę tego bobu :evil: , choć nasiona b.duże to jednak sztuk jest wiele za wiele . A bób jest marki Bizon 8-) . Taka to przygoda .
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z jednej strony mi Cię szkoda,że tak zmarzłeś, ale z drugiej , jak pomyślę ile będziesz miał bobu ;:137 :uszy zazdroszczę.Mój z rozsady posadzony do ziemi, kapitalnie wygląda wśród pustych grządek.Mam bizona i bahusa, zobaczymy który będzie lepszy.Wyrośnięty jest ,ładny, tak około 25cm ma.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Frant super bobowa przygoda, to teraz tylko trzymać kciuki aby się wszystko przyjęło. Myślę że po tych deszczach mój już wystawił łepki z ziemi.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Frant, fajna historia, ale będziesz wcinał.. ;:113 Mój bób siany do gruntu już na powierzchni, za to ten sadzony z rozsad chyba nie przysporzy mi radości. Wybrał formę leżakowania i ani myśli wstać. Zrobiłam u podpórki z patyków, ale wiatr go przewraca. Obawiam się, że skończy jako przedplon dla kapusty.. :?
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43

Post »

a ja się zastanawiam kiedy zdjąć włókninę z bobu. była położona płasko na ziemi po posadzeniu nasion, a bób wychodzi z ziemi i pcha włókninę, a je nie wiem ile czasu mogę go pod tą włókniną zostawić, bo z jednej strony pod włóknina ma cieplej, ale z drugiej żeby mu ten niski strop nie przeszkadzał.

Jak myślicie, można go jeszcze trochę pod włókniną pomęczyć?
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Ja trzymam włókninę na grządkach w taki sposób aby był pewien luz. Jest przytwierdzona po bokach, ale jest też odpowiednio szeroka i jak rośliny rosną, to same ją podnoszą. Nie zauważyłam żeby miały z tym jakiś problem. Trzymam włókninę do momentu aż widzę, że zaczyna roślinom ograniczać wzrost.
pozdrawiam, Anita
Kasencja

Post »

Frant :D

Mój bób z rozsady, posadzony do ziemi trzyma się super. Chociaż i pogoda nie za ciekawa, a wczoraj nawet grad padał......
Bób Karmazyn.

Obrazek
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

Nowalijka foliakowa zapragnęła kwitnąć :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

mój w doniczkach ciągle..juz zakwitł :oops:
no ciągły brak czasu na wsadzenie..
wczoraj wsadziłam -nie wiem czy będzie mu tam widno, ale na pewno to lepsze niz doniczki...
Kasencja

Post »

Esmeralda, piękny widok...mój też już zakwitł :)

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”