Melony Tomka
-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Melony Tomka
Wysieję 10 sztuk na próbę;) arbuzów nie posadzę bo mam tylko 60 nasion..;((
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na próbę parę można wsiać tak dla własnego eksperymentu.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
- 200p
Posieję i pochwalę się wynikami;)
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Melony wysiewam zwykle 10 kwietnia - one nie rosną tak szybko jak siewki innych dyniowatych.
-
- 200p
Oby tylko maj był ciepły i będzie gitesowo;)
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niektórzy forumowicze pytali o uprawę melona w gruncie.
Uprawiałem je dwa lata temu, bo chciałem zapełnić sobie miejsce w ogrodzie
Kupiłem w ogrodniczym pierwsze z brzegu nasionka i nawet nie patrzałem, czy się udadzą, czy nie.
Były z firmy Vilmorin (?), szukałem na opakowaniu jaka to odmiana, ale bezskutecznie...
Na obrazku widniał jedynie mocno osiatkowany z pomarańczowym miąszem melon. po jakimś czasie dowiedziałem sie, że to odmiana nie do końca dostosowana do naszych warunków i nie wiadomo, czy się uda..
Siałem w połowie kwietnia, tak jak było napisane na opakowaniu, a 20 maja wsadziłem do gruntu.
Zbytnio się nim nie zajmowałem, jedynie co jakiś czas wypieliłem dookoła. Niektórzy mówią o podlewaniu, przykrywaniu agrowłókniną, przycinaniu, czy też obrywaniu nadmiernie powstających zawiązków, co u mnie nie miało miejsca, bo szczerze mówiąc nie interesowałem się nimi aż tak mocno. Ale od września moje melony zaczęły masowo dojrzewać
było ich tyle, że porozdawałem znajomym, porobiłem przetwory razem z mamą i jeszcze nie wiem co..., a reszta została na ogrodzie. Było ich masakrycznie dużo. A miałem jakoś max 10 krzaczków
I tak się zaczęła moja przygoda z melonami. W tamtym roku niestety miałem zbyt mało miejsca na ogrodzie i nie miałem możliwości ich uprawiać. W tym roku będę hodować melona Charentais (który też jest ponoć dość wymagający, bo to w końcu kantalup) oraz melony sklepowe: Galie i Miodowego, które szczerze wątpie, czy są dostosowane do naszych warunków. Trzeba próbować.
!
Także proszę się nie poddawać i hodować
a następnie dzielić się z Nami swoimi spostrzeżeniami i oczywiście zdjęciami

Kupiłem w ogrodniczym pierwsze z brzegu nasionka i nawet nie patrzałem, czy się udadzą, czy nie.
Były z firmy Vilmorin (?), szukałem na opakowaniu jaka to odmiana, ale bezskutecznie...
Na obrazku widniał jedynie mocno osiatkowany z pomarańczowym miąszem melon. po jakimś czasie dowiedziałem sie, że to odmiana nie do końca dostosowana do naszych warunków i nie wiadomo, czy się uda..

Siałem w połowie kwietnia, tak jak było napisane na opakowaniu, a 20 maja wsadziłem do gruntu.
Zbytnio się nim nie zajmowałem, jedynie co jakiś czas wypieliłem dookoła. Niektórzy mówią o podlewaniu, przykrywaniu agrowłókniną, przycinaniu, czy też obrywaniu nadmiernie powstających zawiązków, co u mnie nie miało miejsca, bo szczerze mówiąc nie interesowałem się nimi aż tak mocno. Ale od września moje melony zaczęły masowo dojrzewać

Także proszę się nie poddawać i hodować

Mam opakowanie nasion z Leroy, nazwa - Melba.Marcoo16 pisze:Na obrazku widniał jedynie mocno osiatkowany z pomarańczowym miąszem melon. po jakimś czasie dowiedziałem sie, że to odmiana nie do końca dostosowana do naszych warunków i nie wiadomo, czy się uda..
Dziękuję za pocieszające słowa przed moją pierwszą melonową próbą.
- Marcoo16
- 1000p
Arturze1968 nie ma sprawy
Słyszałem wiele dobrego o tej odmianie, gdyż nie jest zbyt wymagająca, plenna i zazwyczaj bardzo smaczna
Dlatego też życzę Ci powodzenia

Słyszałem wiele dobrego o tej odmianie, gdyż nie jest zbyt wymagająca, plenna i zazwyczaj bardzo smaczna

Dlatego też życzę Ci powodzenia

Marcoo16 pisze:Niektórzy forumowicze pytali o uprawę melona w gruncie.
Uprawiałem je dwa lata temu, bo chciałem zapełnić sobie miejsce w ogrodzie(...)
Czy hodowałeś pod osłonami, czy pod gołym niebem?
Zasiałem w tym roku nasiona melona (dwie odmiany) bezpośrednio do kubeczków i niestety bardzo mało mi zeszło pędów. Czy opłaca się najpierw namoczyć nasiona, trzymać np. husteczce/ligninie, aż wykiełkują, a następnie przesadzić do małych kubeczków i doniczek?
-
- 200p
- Od: 7 lis 2010, o 21:50
jeszcze się tak zastanawiam,
bo mam nasiona Melona Melba, tyle że F2...
możliwe że nie powtórzy? Mam mało miejsca w warzywniaku,
no i boję się żeby nie był to niewypał...
bo mam nasiona Melona Melba, tyle że F2...
możliwe że nie powtórzy? Mam mało miejsca w warzywniaku,
no i boję się żeby nie był to niewypał...
Jak F2 to może nie powtórzyć cech, Ale z 2 pokoleniem myślę że warto jeszcze spróbować.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Melba to odmiana ustalona i nie wiem skąd te F-y się tam wzięły.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że nasiona te mogą być z zapylenia krzyżowego, jeśli były uprawiane obok innych odmian w tamtym sezonie.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że nasiona te mogą być z zapylenia krzyżowego, jeśli były uprawiane obok innych odmian w tamtym sezonie.
Pozdrawiam, Jacek
- Marcoo16
- 1000p
Tak. Meloniki rosły normalnie pod gołym niebem.Tomek85 pisze:Marcoo16 pisze:Niektórzy forumowicze pytali o uprawę melona w gruncie.
Uprawiałem je dwa lata temu, bo chciałem zapełnić sobie miejsce w ogrodzie(...)
Czy hodowałeś pod osłonami, czy pod gołym niebem?
Zasiałem w tym roku nasiona melona (dwie odmiany) bezpośrednio do kubeczków i niestety bardzo mało mi zeszło pędów. Czy opłaca się najpierw namoczyć nasiona, trzymać np. husteczce/ligninie, aż wykiełkują, a następnie przesadzić do małych kubeczków i doniczek?
W tym roku będzie tak samo

A pogoda dzisiaj jest tak piękna, że aż żyć się chce

-
- 200p
- Od: 7 lis 2010, o 21:50
hmm...
czyli raczej nie sadzić kilku odmian koło siebie, bo może wyjść mix?
czyli raczej nie sadzić kilku odmian koło siebie, bo może wyjść mix?