Najbardziej pachnące kwiaty
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Najbardziej pachnące kwiaty
Kwasolubne; różanecznik, hortensja,magnolia,szachownica kostkwata, modrzewica,żarnowiec, oraz krzewy jagodowe; borówki, żurawina
Są również inne rzadkie gatunki... Wszystko zależy ile tego słońca tam jest...
Są również inne rzadkie gatunki... Wszystko zależy ile tego słońca tam jest...
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 sty 2018, o 13:41
Według mnie najbardziej pachnące są goździki i lilie.
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Zgadzam się, dorzucę jeszcze tytoń ozdobny, który po zmroku wręcz oszałamia chmurą zapachu. Tym bardziej, że łatwo się rozsiewa, więc wczesnym latem tylko kontroluję ilość i rozmieszczenie siewek (w razie potrzeby przesadzam młodziki), wtedy można cały ogród udekorować wieczornym aromatem.
W dużej ilości pięknie też pachnie mieczyk abisyński, ale musi być posadzony w naprawdę dużej grupie.
Bardzo mocno pachnie też duże nagromadzenie smagliczki nadmorskiej, zwłaszcza, że kwitnie bardzo długo, ale ja osobiście takich mocno miodowych zapachów nie lubię.
W dużej ilości pięknie też pachnie mieczyk abisyński, ale musi być posadzony w naprawdę dużej grupie.
Bardzo mocno pachnie też duże nagromadzenie smagliczki nadmorskiej, zwłaszcza, że kwitnie bardzo długo, ale ja osobiście takich mocno miodowych zapachów nie lubię.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 paź 2018, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak dla mnie azalie, bez, lilie.
- roscommonka
- 100p
- Od: 15 maja 2013, o 16:51
Zapach kwitnących sadów ujmuje mnie szczególnie za serducho. Zniewalająco wieczorami działa na moje zmysły zapach maciejki. To zdecydowany numer jeden.
Z ogrodowych najbardziej kocham woń piwonii, groszku pachnącego, jaśminu, konwalii, tulipanów oraz narcyza białego (tego z krótką żółtą falbanką z czerwoną obwódką). Z dziko rosnących roślin moje typy to macierzanki piaskowe, powój polna i kwitnąca lipa. Poza tym zapach wszystkich łąkowych roślin w postaci suszącego się na łące siana też jest moim ulubionym.
Z ogrodowych najbardziej kocham woń piwonii, groszku pachnącego, jaśminu, konwalii, tulipanów oraz narcyza białego (tego z krótką żółtą falbanką z czerwoną obwódką). Z dziko rosnących roślin moje typy to macierzanki piaskowe, powój polna i kwitnąca lipa. Poza tym zapach wszystkich łąkowych roślin w postaci suszącego się na łące siana też jest moim ulubionym.
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Lupinus hartwegii, często nazywany jest przez producentów łubinem letnim. Ja kupiłam z Ożarowa, ma dodatkową nazwę 'Pixie Delight', wysiałam dzisiaj zresztą.
A w kwestii zapachów dużo obiecywałam sobie po zapachu laku jednorocznego, dzisiaj rozwinął się pierwszy kwiat i na razie nie zachwyca. Jest słodko-mdlący, trochę miodowy, zupełnie nie moja bajka. Poczekam na resztę kwiatów, bo rozwinął się żółty, a są jeszcze ciemniejsze.
A w kwestii zapachów dużo obiecywałam sobie po zapachu laku jednorocznego, dzisiaj rozwinął się pierwszy kwiat i na razie nie zachwyca. Jest słodko-mdlący, trochę miodowy, zupełnie nie moja bajka. Poczekam na resztę kwiatów, bo rozwinął się żółty, a są jeszcze ciemniejsze.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 cze 2013, o 17:35
W zasadzie mam słaby węch, ale może dlatego komuś się przydadzą moje obserwacje;)
Przyjemnie i silnie pachnące są: maciejki, tyton skrzydlasty i wieczornik damski. Wieczorem także wiciokrzew np. Serotina. Niektóre odmiany jaśminowca wonnego, np. panieński. Kalina koreańska, bodnatska, angielska, burkwooda - nie pamiętam która najlepiej. Lilaki - zapach przechodzi od sąsiada:) podobnie fiołków wonnych. Silnie i z daleka pachnie tuberoza wonna, cytrusowo. Podobnie "jednoroczne" są frezje. Dyptam pachnie z daleka - i dobrze, bo lepiej w niego nosa nie wtykać i w ogóle go dotykać;) Niektóre piwonie pięknie pachną, część śmierdzi. Hiacynty. Abelia mozańska. Orszelina. Niektóre róże. Z drzew lipa i akacja, ale ti gabaryty robią swoje;) Miło pachną niektóre magnolie, nie wiem czy silnie, bo wąchany egzemplarz miał dopiero 3 kwiatki:). Mieczyk abisyński raczej po wsadzeniu nosa w kwiatek;) Z ziół mięta i melisa. Groszek pachnący pachnie bardzo ładnie, ale trudno chyba o obfitość kwiatów, więc chmury zapachu nie potwierdzam.
W domu pachną gardenia, stefanotis, cytryna, pelargonia pachnąca (geranium?), mirt.
Niektóre rośliny radzę sadzić ostrożniej, bo ich zapach może aż przeszkadzać albo zwyczajnie się nie podobać- oliwnik wąskolistny, lilie, datury, bez czarny, czeremcha, aksamitki. Grusze zwyczajnie śmierdzą.
Niestety nie czuję zapachu budlei Dawida, lawendy ani heliotropu.
Chmura akebii miło pachnie, rozrośnięta winorośl pachnąca też, ale w okolicach rośliny.
Do listy dopisałabym liliowce, niektóre bardzo ładnie pachną, choć moje są NN, więc konkretów nie podam.
Sporo roślin planuję jeszcze obwąchać;)
Przyjemnie i silnie pachnące są: maciejki, tyton skrzydlasty i wieczornik damski. Wieczorem także wiciokrzew np. Serotina. Niektóre odmiany jaśminowca wonnego, np. panieński. Kalina koreańska, bodnatska, angielska, burkwooda - nie pamiętam która najlepiej. Lilaki - zapach przechodzi od sąsiada:) podobnie fiołków wonnych. Silnie i z daleka pachnie tuberoza wonna, cytrusowo. Podobnie "jednoroczne" są frezje. Dyptam pachnie z daleka - i dobrze, bo lepiej w niego nosa nie wtykać i w ogóle go dotykać;) Niektóre piwonie pięknie pachną, część śmierdzi. Hiacynty. Abelia mozańska. Orszelina. Niektóre róże. Z drzew lipa i akacja, ale ti gabaryty robią swoje;) Miło pachną niektóre magnolie, nie wiem czy silnie, bo wąchany egzemplarz miał dopiero 3 kwiatki:). Mieczyk abisyński raczej po wsadzeniu nosa w kwiatek;) Z ziół mięta i melisa. Groszek pachnący pachnie bardzo ładnie, ale trudno chyba o obfitość kwiatów, więc chmury zapachu nie potwierdzam.
W domu pachną gardenia, stefanotis, cytryna, pelargonia pachnąca (geranium?), mirt.
Niektóre rośliny radzę sadzić ostrożniej, bo ich zapach może aż przeszkadzać albo zwyczajnie się nie podobać- oliwnik wąskolistny, lilie, datury, bez czarny, czeremcha, aksamitki. Grusze zwyczajnie śmierdzą.
Niestety nie czuję zapachu budlei Dawida, lawendy ani heliotropu.
Chmura akebii miło pachnie, rozrośnięta winorośl pachnąca też, ale w okolicach rośliny.
Do listy dopisałabym liliowce, niektóre bardzo ładnie pachną, choć moje są NN, więc konkretów nie podam.
Sporo roślin planuję jeszcze obwąchać;)
-
- 100p
- Od: 26 lis 2009, o 16:52
Dla mnie bardzo przyjemny zapach (chociaż niezbyt intensywny) mają kwiaty katalpy pośredniej.
Pozdrawiam
Basia B
Pozdrawiam
Basia B
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Chyba najintensywniejszy zapach ma Dracunculus vulgaris… Że zakwitł nierzadko poznaję po tym, że otworzywszy okno w łazience z rana natychmiast zostaję znokautowany zapachem jak z dna nigdy niemytego kontenera na śmieci…
No ale zakladając, że nie o takie zapachy wam chodzi – za jedne z najmocniej pachnących roślin uważam hiacynty. Podobnie jak tego Dracunculusa, czuć je z wielu metrów – tyle że tu doznania węchowe są tu zdecydowanie przyjemniejsze. W większości innych wypadków, jeśli chce się kwiaty powąchać, trzeba w nie nochal wsadzić… Uwielbiam zapach groszku pachnącego czy maciejki… Przyjemnie pachną też budleje, róże czy narcyzy…
Pozdrawiam!
LOKI
No ale zakladając, że nie o takie zapachy wam chodzi – za jedne z najmocniej pachnących roślin uważam hiacynty. Podobnie jak tego Dracunculusa, czuć je z wielu metrów – tyle że tu doznania węchowe są tu zdecydowanie przyjemniejsze. W większości innych wypadków, jeśli chce się kwiaty powąchać, trzeba w nie nochal wsadzić… Uwielbiam zapach groszku pachnącego czy maciejki… Przyjemnie pachną też budleje, róże czy narcyzy…
Pozdrawiam!
LOKI
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Lilaki, jaśminowiec, niektóre oczary i magnolie. Zapachy wiosny, których nie mogę się już doczekać 

Pozdrawiam Lucyna
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Lewkonie, Hiacynty, Piwonie, Bez, Jaśmin również skromna maciejka, Konwalia i Groszek pachnący.
Niektóre róże np.Big Purle, Jan Paweł II.
Niektóre róże np.Big Purle, Jan Paweł II.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Kasia1007
- 500p
- Od: 19 maja 2012, o 13:06
Hiacynt, fiołek wonny (rosą u moich rodzicow na trawniku, kiedy jest słoneczny dzień, to z daleka czuć ich woń) konwalia, bez, jaśmin, piwonia, goździki, niektóre róże bardzo intensywnie pachną, liliowce, lilie, pysznogłówka, lawenda, floks, maciejka, no i cudnie pachnie jeszcze tuberoza (niestety nie potrafię jej przetrzymać do kolejnego seozonu).
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Wspomniałabym o gardenii.