Hosty - problemy i kłopoty

Hosty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Hosty - problemy i kłopoty

Post »

Polu dzięki, że potwierdzasz przypuszczenia Tomasza ;:180
Kurzeniec zastosowałam po raz pierwszy jesienią ubiegłego roku, więc nie wiedziałam czego się po nim spodziewać, ale teraz już mam trochę praktyki i będę bardziej rozważna w stosowaniu :lol:
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ellaa pisze:
Meva pisze:Ellaa - a mnie te ślady na liściach wyglądają po prostu na wygryzione przez ślimaki ;)
Ewo, raczej nie są to ślady po ślimcach. Nie ma ubytków liścia, tylko tkanka zrobiła się cienka i prześwitująca....nie wiem dlaczego :(

może fotografie mylą - ale na pierwsze j i drugiej focie- wyraźnie widzę wygryzione rowki :oops:
Pozdrawiam.
x_P-42

Post »

Mam nadzieję, że mimo szwankującego aparatu , udało mi się uchwycić zmiany , o których pisałam powyżej.

Obrazek
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zauważ, ze u Ciebie zmiany są na całej powierzchni liści- a na tamtych fotach na samych krawędziach- jakby głodny stwór wszedł i od razu zaczął jeść - a prócz tego tam widać dziurki wygryzione (na pierwszej fotografii) i rowki- charakterystyczne dla poruszającego się ślimaka który je.

U Ciebie zmiany są charakterystyczne dla złego nawożenia- na tamtych fotach ja nadal widzę ślady ślimaka.
Zresztą pogoda sprzyja skorupnym- prawie na każdej roślinie w ogrodzie widzę teraz u mnie takie wygryzienia- a hosty to przecież ślimaczy przysmak :roll:
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Witam! Podpowiedzcie mi co zrobić z młodziutką sadzonką hosty która zamiast rosnąć w listki zaczęła wypuszczać pęd kwiatowy. Zaznaczam, że sadzonka miała 1 (jeden!) kiełek i on to właśnie okazał się być kwiatowym. Czy pozwolić kwitnąć czy od razu ściąć pęd kwiatowy? Boję się, że po przekwitnięciu hosta mi zmarnieje, a jest ładna (bardzo mi się podoba) - to Whirlwind albo Brim Cup, bo mogłam pomylić.
Zdjęcie jest sprzed kilku dni. Dzisiaj już wyraźnie widać, że to pęd kwiatowy. Tylko kwiatowy :roll:
Obrazek
x_P-42

Post »

Hosta to nie agawa, rozeta po przekwitnięciu nie marnieje. Nie zmienia to faktu,że ja młodym hostom wycinam pędy kwiatowe. Jeśli się na to zdecydujesz, pamiętaj o nie używaniu tego samego noża do przycinania innych host . Każda z nich może być potencjalną nosicielką wirusa. Lepiej dmuchać na zimne. ;:7
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p

Post »

Ja wiem, że nie agawa, ani nawet nie juka, ale wszystko się może zdarzyć. Szczególnie jak się ma jeden pęd. Wyciąć go od razu - za młodu, czy poczekać aż nieco się wydłuży?
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Wytnij już teraz, bo nie ma na co czekac.
Hosta sie wzmocni i za jakiś czas zacznie wypuszczac nowe liście :wit
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p

Post »

Dziękuję za porady ;:138 Idę ciąć. :cry:
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

goni@k pisze:.....Hosta sie wzmocni i za jakiś czas zacznie wypuszczac nowe liście :wit
Oczywiście może też być tak, że zamiast nowych liści zacznie wypuszczać nowe odrosty. :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Ja miałam dokładnie tak samo jak Spacja. Dodam, że kiełek kwiatowy pojawił się gdy wszystkie hosty jeszcze spały i przez myśl mi nie przeszło, że to hosta. :shock: Tę dziurę w liściu zrobiłam sama gdy grzebałam w kiełku chcąc dowiedzieć się co to i mimo,że jego koleżanka obecnie jest o wiele okazalsza to uwierzcie mi, że jej wtedy jeszcze nie było widać. Obrazek Obrazek
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

paco pisze:
goni@k pisze:.....Hosta sie wzmocni i za jakiś czas zacznie wypuszczac nowe liście :wit
Oczywiście może też być tak, że zamiast nowych liści zacznie wypuszczać nowe odrosty. :wink:
Z których też wyrosną liście :wink: :tan
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

goni@k pisze:
paco pisze:
Z których też wyrosną liście :wink: :tan
I już będzie ładna gromadka. :shock: :D
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p

Post »

Hi,hi, mogą być odrosty, mogą być liście, byle rosłą. :D
Pęd kwiatowy został już wyłamany - nawet nie trzeba było noża. Teraz namawiam hostę do wypuszczania. Czegokolwiek oprócz kwiatów. :wink:

Dzięki za porady ;:180
aden
100p
100p
Od: 15 sie 2009, o 13:47

Post »

Mam pytanie odnośnie Maple Leaft i Super Nova. Czy u was też się przypalają? U mnie rosną w cieniu z odrobiną zachodniego słońca, a widać przypalenia. Tego słońca to w tym roku też za dużo nie było. Są aż tak wrażliwe?
Pozdrawiam, Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”