Wszystko o pomidorach cz. 20

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Niebieski ogrod
200p
200p
Od: 30 gru 2024, o 15:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 20

Post »

krabik pisze: 11 lut 2025, o 04:16 Wroniarz - piszesz bardzo interesujące informacje! Wygląda, że w takich warunkach łatwiej dochodzi do samoistnych krzyżówek ;:oj
Potwierdzam.
Wroniarz pisze: 10 lut 2025, o 22:09 Wilki bez zawiązanych owoców, ale niektóre z kwiatami. Stały po 5 sztuk na zacienionym ganku w litrowych słoikach z deszczówką. Wysadzone po 1-2 tygodniach jeszcze w czerwcu szybko wystartowały i owocowały od połowy lipca do września. Przy okazji niechcący uzyskałem trzy mieszańce.

Pobawię się też w krzyżowanie kwitnących wilków, tym razem dobierając pary do osobnych słoików. Ubiegłoroczne doświadczenia wykazały w tym względzie duży potencjał Black Prince, gdyż dwa na trzy mieszańce miały czarne owoce przy zachowaniu kształtów owoców i liści Jutrosza i NN Żółtej Śliwki (prawdopodobnie większego klona Yellow Pearshaped).
Bingo !!! Takie właśnie miałam podejrzenia, bo na kilku wilkach miałam zupełnie inne pomidory niż wysiewałam. Ciemne miałam tylko trzy: Ametyst Jewel, Noire de Crime i koktajlówkę Chocolate Cherry(i z niej wilków nie ukorzeniałam), a z wilków miałam idealnie okrągłe, średniej wielkości, ciemne, b.ciemne w środku i bardzo pyszne. W listopadzie jeszcze dochodziły w domu, te które nie zdążyły dojrzeć. Zdjęć im nie zrobiłam, ale nasiona zebrałam. Nie planowałam ich wysiewać w najbliższej przyszłości, ale teraz przepadło, ciekawość mnie zżera :D
Wilki traktowałam podobnie, ale w słoiku było ich tyle ile zdołałam wcisnąć. Uzupełniałam nimi na bieżąco miejsca, które zwalniały groszki, cebule itd czyli warunki miały średnie.
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niebieski ogrod Coraz ciekawiej :lol: . Kto wie, może właśnie wyszła rewelacyjna odmiana? I jeszcze nie wiadomo, na jakie wersje rozszczepi się.
Z tego wynika, że warto wilki grupować zgodnie z tym, jakie odmiany chcemy pokrzyżować ;:oj Postaram się pamiętać o tym i trochę poeksperymentować.
Anna
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie chcę Was martwić, ale zapylenie pyłkiem innej odmiany nie wpływa na wygląd owoców odmiany zapylonej, nasiona owszem są wtedy F1, ale to dopiero pokazuje się w kolejnym roku.
Dziedziczenia u pomidorów indygo jeszcze nie rozgryzłem.
Natomiast przy dymienie jest recesywne jak u Kumato, czy Carbon, jeśli zapyli się odmianą bez przydymienia w F1 wyjdą bez wszystkie.
Tak samo malinowy x czerwony wszystko będzie czerwone, żółty x czerwony wszystko będzie czerwone, zebra x gładki wszystko będzie gładkie, pomidor okrągły w krzyżówkach wygładza żebra. A bawole serce z innymi w F1 daje zazwyczaj śliwkowe. W kolejnych pokoleniach będzie się rozszczepiało 1 do 3 czyli 3 czerwone i jeden żółty.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Zgadzam się z Kamilem , "walory" krzyżówki pokazują się w następnym wysianiu po skrzyżowaniu ;:333
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Już nie raz na tym forum ktoś pisał, że po zapyleniu inną odmianą, owoce zmieniały kolor, kształt, itd. :lol:

Są wątki odnośnie krzyżowania i zapylania pomidorów. / jokaer
Pozdrawiam, Jacek
Niebieski ogrod
200p
200p
Od: 30 gru 2024, o 15:29

Post »

Ale wtopa :wink: Dzięki za sprowadzenie na ziemię. Nigdy świadomie nie krzyżowałam i, co najwyżej, z zaskoczeniem przyglądałam się temu co z zebranych nasion wyrastało i skąd u licha zamiast słodkiej żółtej podłużnej koktajlówki mam okrągłe, czerwone i kwaśne (a przecież nasion z nich nie zbierałam).
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czyli skrzyżowały sie w ubiegłym sezonie :uszy
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p

Post »

Znaczy krzyżowanie zachodzi, tylko na wyniki trzeba poczekać :)
Anna
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

W ten sam sposób skrzyżował się Malinowy Smaczek z Malinowym Ożarowskim. Nic ciekawego z tego nie wyszło. Liście kartoflane po MO, owoce pośredniej wielkości, jasnoczerwone, zebrane w gronach jak u MS.
Nie porywam się na wyhodowanie nowych odmian. Dla mnie jest to tylko ciekawa zabawa, która w prosty sposób zwiększa ilość odmian w danym sezonie.
Obrazek
Malinowy mutant, zdjęcie z 12.10.24.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Sadzonka pędowa jest rodzajem rozmnażania wegetatywnego, genetycznie jest tym samym krzaczkiem, z którego pochodzi. Natomiast nowe odmiany pomidora tworzy się przez nasiona, czyli rozmnażanie generatywne, zachodzi ono dość trudno, bo generalnie pomidor jest samopylny. Jest wątek na forum o takim zapylaniu.
Naprawdę, nie da się wytworzyć nowej odmiany przez ukorzenienie w jednym słoiku dwu sadzonek ;:108
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p

Post »

Czy tylko ja doczytałam, że w tym słoiku były kwitnące wilki :) ?
Anna
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, wszyscy doczytali. :wink:
Sednem tematu jest jednak fakt, że owoce z owych wilków różniły się od owoców rośliny matecznej, co jest niemożliwe. :roll:
Pozdrawiam, Jacek
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

To wytłumacz mi skąd wzięły się pomidory z kwitnących wilków o takim kształcie ? Niepodobne do pomidorów z kilkunastu odmian owocujących w 2024r.
Akurat z tego mutanta wysuszyłem nasiona, to dam znać co z tego wyrośnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z zapylenia krzyżowego w poprzednim sezonie najprawdopodobniej.
Czy uważasz, że biorąc pomidora dowolnej odmiany i zapylając każde grono pyłkiem z innej odmiany, uzyskałbyś roślinę o każdym gronie różniącym się od pozostałych?
W świecie zwierząt i roślin różnice widać dopiero w kolejnym pokoleniu.
Po skrzyżowaniu konia z osłem, dopiero potomek będzie mułem, klacz się w niego nie zmieni. :wink:
Pozdrawiam, Jacek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No dokładnie .Stąd się biorą nasiona F1 z pierwszego pokolenia....
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”