Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu już masz piękny wiosenny ogród, miło popatrzeć na kwitnące kwiatuszki, zapewne wiele pszczółek oblatuje kwiaty.
Wszyscy wykorzystujemy słoneczną pogodę, fajnie się pracuje na rabatkach, zostawiając za sobą porządki. Życzę miłej pracy w nadchodzących dniach.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu, jak u ciebie kolorowo ;:oj jakie duże kępy kwiatów, ślicznie ;:167
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję, Soniu, za dobrą radę. ;:196 Podpędzone nasionka już w ziemi i teraz czekam na pierwsze kiełki.
Jestem pełna podziwu dla takich ogromnych kęp krokusów, irysków i cebulic! ;:138 ;:138
Ciemierniki śliczności. ;:215 Nie lubisz krótkich łodyżek, ;:131 a ja wprost przeciwnie, bo nie lubię pokładających się pod wpływem ciężaru kwiatów.
Pogoda sprzyja pracy na powietrzu, korzystamy więc pełni wdzięczności dla matki natury. ;:303
Miłej niedzieli, Soniu. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wczoraj starszy wnusio zaskoczył mnie informacją, że mam nowe niebieskie kwiaty. :D Odpowiedziałam, że niebieskie to iryski, a on obrażony stwierdził, że wie które to irysy, a widział inne. :shock: Okazało się, że cebulice wystawiły pąki.

Obrazek

Krety nie próżnują. Z dwu stron irysowej kępki kopce. ;:223

Obrazek

Martuś dziękuję. ;:196 Chyba masz rację, że krótkie łodygi białych ciemierników lepsze. Dwa odmianowe, bordowe zwieszają kwiaty do ziemi. ;:222 Tylko jeden mocniej zapączkowany trzyma pion. Mam nadzieję, że Twoje siewki też się rozrosną i obficie zakwitną.
Cebulica w dwu miejscach, choć wokół pnia trochę przetrzebiona. Podzieliłam się z koleżanką i kilka posadziłam pod perowskią, tam dużo pustego miejsca wiosną.

Obrazek

Obrazek

Gosiu sadząc ciemierniki wykopałam szerokie i dość głębokie dołki. Dałam po jednej trzeciej gleby, kompostu i gliny. Po latach urządzania ogrodu wiem, że zaprawianie dołka na takich ubogich glebach jest kluczowe. ;:108

Obrazek

Obrazek

Halszko dziękuję. ;:196 Co roku rozsadzam mnożące się cebulowe w kolejne miejsca, więc już je widać na rabatach. Niestety gryzonie szaleją i na różnce coraz mniej krokusów, a marzyła mi się wielokolorowa łączka. ;:174
Białe ciemierniki podarowane, a kupiłam tylko trzy bordowe. Jeśli nie będzie z nich siewek, to już nie kupię kolejnych odmianowych. ;:185

Obrazek

Obrazek

Dorotko dziękuję, ;:196 w ogrodzie tylko w piątek przed południem popracowałam, ponieważ po przedszkolu wnuki zjechały na weekend. ;:167
Pszczoły w słoneczne dni oblegają głównie krokusy i ciemierniki.

Obrazek

Obrazek

Reniu dziękuję. ;:168 Kocham mieć dużo jednej odmiany, więc nie silę się na rośliny kolekcjonerskie. :) Pod hortensją posadziłam kilka małych cebulek, a teraz już ładna kępka krokusów.

Obrazek

Obrazek

Lucynko jak to dobrze, że podobają Ci się krótkie łodyżki. :D Może mi braknie czasu i ciemierniki takie zostaną. ;:306
Mam nadzieję, że lubczyk już się przebił na powierzchnię.
Weekend spędziłam na słońcu, ale stojąc na bramce i uczestnicząc w wielu innych ciekawych zajęciach. ;:173 Od jutra zamierzam pozaglądać na rabaty.

Obrazek

Obrazek
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Ja mieszkam w Małopolsce, niby cieplej niż podkarpacie ,a u mnie wiosna jeszcze śpi:(
Marta
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś moja piaskowa gleba szybko się nagrzewa, chyba to przyśpiesza wegetację. Co roku też w donicach podpędzam rośliny, żeby cieszyły przy wejściu do domu. ;:108

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu jak miło przy kawce pooglądać Twoje kępy irysków i ciemierniki bujnie kwitnące.
Tak je lubię, ale u mnie nie rosną tak jakbym chciała.
Fajnie to wygląda, rabata posprzątana, wszystko poprzycinane, a tu kępa jaskrawych irysków .
Uwielbiam przywoływać wiosnę doniczkami z wiosennymi cebulowymi. Jakoś przyjemniej na duszy się robi.
Wysiałaś już pomidorki? Jutro zamierzam kilka nasionek wysiać , ale w tym roku tylko koktailówki posadzę do donic.

Pozdrawiam słonecznie :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, ależ u Ciebie kolorowo. Po prostu piękne i okazałe łany wiosennych pocieszycielek. Ciemny ciemiernik nadal w sferze moich marzeń. Były w ogrodniczym, ale cena zaporowa. ;:223
Życzę dużo słoneczka i ciepła.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu pięknie, pięknie, pięknie ;:215 Wnuki są ważniejsze niż ogród, jedne dzień można nie pracować, tylko pospacerować z wnukami, oczywiście po ogrodzie :lol:
Doniczkowe pędzenie cebulowych to fajny pomysł, muszę za rok o tym pomyśleć.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Lubczyk już się wygramolił na powierzchnię. ;:333 Raz jeszcze dziękuję za dobrą radę, Soniu. ;:196
Czytam, że w piłkę grasz ;:303 , a ile goli wpuściłaś dla uciechy wnucząt? :D
Ogród cudnie kwitnący, bogaty w duże kolorowe plamy kwitnących irysków, krokusików, cebulic czy ciemierników! ;:138 ;:138
Słoneczko sprzyja roślinkom, ale też przyśpiesza ich wegetację i zapewne nieco krócej będą kwitły, ale najważniejsze jest to, że wiosna przyszła o czasie ;:215 i teraz tylko trzeba ją prosić, ;:180 ;:180 by została i nie chowała się po kątach.

Radosnego ogrodowania, Soniu. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Bardzo pięknie wszystko wygląda ;:oj Ogrom wiosennych kwiatów to chyba marzenie wielu z nas. Piękne kępy ;:oj
Przycupnę w oczekiwaniu na dalszą część wątku :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Popracowaliśmy dzisiaj na działce drugiego syna. Posadziliśmy 14 miskantów Morning Light, 23 irgi Major, 54 runianki japońskie i 11 trzcinników krótkowłosych. Ilość roślin adekwatna do wielkości działki. :D

Aniu miło, że znalazłaś czas na obejrzenie moich wiosennych maluchów. ;:196 Irysy już przekwitają, ale pozostałe nadal kolorowe.
Pomidory będę wysiewać w ostatni dzień marca. W ubiegłym roku za długo stały w garażu z powodu zimna, więc już się nie spieszę.

Małgosiu bordowy ciemiernik ładnie zakwitł, choć kupiłam go jako trzylistkową nędzę. Mam jeszcze dwa bordowe, ale przymrozki je podniszczyły i nie mogą się pozbierać. Jeden kwiatek zobaczyłam, ale chyba kolejnych nie będzie. ;:222
Dziękuję, ;:196 słońce od kilku dni sprawia, że z przyjemnością wychodzę do ogrodu.

Dorotko cebulowe mam w 9 donicach. Co roku zarzekam się, że ograniczę, a jesienią znowu sadzę. ;:14
Wnusiowie, których pomagałam wychowywać, bardzo tęsknią i najchętniej cały weekend spędzaliby u mnie. Niestety nie mam już siły na coraz bardziej dynamiczne zabawy. ;:173 M ostatnio zabrał starszego na lotnisko, gdzie stacjonują Amerykanie, więc trochę czasu spędził na podziwianiu wyrzutni rakietowych. Młodszy tradycyjnie mnie nie odstępuje, więc wymyślam mu ciekawe zajęcia.

Lucynko podczytuję wątki warzywne i większość nasion podkiełkowuję. Nawet rzodkiewkę pod włókninę wsadziłam podkiełkowaną i już ma liście właściwe. Będzie szybciej niż posiana do chłodnej gleby. ;:65 Słońce zmobilizowało mnie do przyśpieszenia prac u siebie i u syna. Od soboty ma padać, to rośliny odżyją, bo susza u mnie wyjątkowa. Wczoraj podlewałam jeżówki, bo wszystkie ruszyły i bałam się, że uschną. ;:202
Zawsze przegrywam mecze z chłopakami, choć nie do zera, bo to niepedagogiczne. :)

Izo miło, że wróciłaś po przerwie, ;:168 zapraszam do zaglądania w moje rabatki.
Od początku ogrodu sadziłam cebulowe, a że ładnie się mnożą, to coraz więcej kwitnie. :tan Na pewno mam ponad tysiąc irysów żyłkowanych i krokusów w 23 kępkach, 12 ciemierników i trochę innych maluchów kwitnących wcześnie.

Uwieczniłam dziś pewnie ostatnie maluchy, ciepło przyspiesza przekwitanie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czosnki w ciągu dwu dni wystrzeliły w górę.

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ciemierniki, odmianowe krokusy ,iryski,przylaszczki wiosenne ogrodowe standardy no i nowości, żonkile u Ciebie się objawiły w pełnej krasie Soniu! ;:138 Wykorzystuj na maxa ;:108 kontakt z małoletnimi wnuczętami bo to chwile bezcenne ;:167 ...Mówi Ci to babcia z dwudziestoletnim stażem... z autopsji ..Potem to już nie to samo... ;:131

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Soniu, przepięknie ;:138
Ilość Twoich cebulek imponująca ;:oj ;:63 ;:63 ;:63 . Stworzyłaś im wspaniałe warunki, bo kwitną szałowo :tan , marzy mi się żeby u mnie tak chciały kwitnąć :roll:
Pracy masz dużo przed sobą, ale i czasu jeszcze sporo, przecież jeszcze mógłby leżeć śnieg i zima królować w najlepsze, a tu już wiosna i spokojnie zdążysz ze wszystkim ;:108
Pięknego weekendu, Soniu ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu :wit
Czytam o ilości wczesnowiosennych kwiatów w Twoim ogrodzie ;:oj i jestem pod wrażeniem ;:215
Ślicznie to wygląda na Twoich zdjęciach ;:63 ;:63
Masz jakiś patent na podkiełkowywanie nasion?

Miłej, słonecznej niedzieli Soniu ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”