Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 3

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 3

Post »

Tak wygląda w całości
Obrazek Obrazek

Od początku.
W maju przesadzona. Ziemia- ogrodnicza plus piasek 1 : 1 tak mniej więcej.
(wszystkie rosną w takiej ziemi i żadnej nic nie dolega)
Oświetlenie parapet wschodni, ale pokój jest bardzo widny bo na ścianie południowej są drzwi balkonowe.
Podlewanie- staram się jakoś specjalnie nie przesuszać. Woda wg badań jest średnio twarda.
Od czasu do czasu podlewam nawozem do roślin zielonych, takim słabszym.
Temperatura - zimą szału nie ma :wink: wiadomo.

Ogólnie sansewiery, prawie wszystkie, rosną u mnie jak szalone. Córka , która przyjeżdża na wakacje najlepiej widzi to po tych, które kupowałyśmy razem. U mnie są dwa razy większe niż u niej.

Tak w ogóle to miałam ją przesadzić bo widziałam, że urosła już bardzo od wiosny,
no ale zeszło mi jakoś.
Ciekawi mnie jeszcze kolor liści. Te młode odrosty mają piękny , jasny kolorek. Roślina mateczna jest zdecydowanie silnie zielona. Ciekawe, czy te jasne liście zachowają ten popiel czy też ściemnieją, ale to pewnie czas pokaże.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

No dobra, to jest Moonshine, młode liście są srebrne. Ten kolor może się nieco dłużej utrzymać, gdy do rośliny będzie docierać dużo światła, czyli parapet bez silnej ekspozycji słońca, jak np. na południowej wystawie. Wschodni parapet jest optymalny.

Teraz podłoże, nie dawaj piasku. W zbyt dużej ilości może, co może się wydawać nie oczywiste, powodować zastoiny wodne. Inaczej mówiąc podłoże może albo nierównomiernie przesychać, albo dłużej w zależności od warunków uprawy - zwłaszcza w niższych temperaturach.
Zamiast piasku dawaj albo żwirek kwarcowy albo perlit.
Bryła korzeniowa jest trochę przerośnięta, więc warto teraz przesadzić do nowego podłoża.

Pamiętaj, że każda roślina inaczej reaguje na warunki uprawy i pielęgnacji, więc trzeba indywidualnie korygować.

A i woda. Rośliny wymagają podlewania miękką wodą, inaczej podłoże może z czasem szybciej ulegać zasoleniu. Używaj wody filtrowanej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Dziękuję Ci Norbercie.
Przesadzę ją i zobaczymy co będzie dalej.
Piasek to mam taki gruby, ale dodam też perlitu.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Ten piasek jest zbyt drobny. Żwirek kwarcowy o frakcji przynajmniej 3-4 mm, albo perlit.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”