Ogród Fridy - co powstanie z chaosu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak bym widziała piasek w moim ogrodzie. Ale nie ma co się dziwić, bo nasze ogrody leżą chyba na tej samej wydmie sprzed 500 lat. A co Ty robisz z tym piaskiem , bo ja go wywożę. Dlatego tak strasznie uciążliwe są wszelkie nasadzenia. Jak sadzę jakąś roślinę, to kopię dół a wykopany piasek staram się wsypywać do jakiejś dużej torby po ziemi albo torfie. Potem do dołka sypię stosowne podłoże kwaśne albo normalne i sadzę roślinę. Potem wór z tym piaskiem wykopanym ładuję na taczki a jak nie mogę go podnieść, to czekam aż się mój syn zlituje i przeniesienie ten wór w ustronny zakątek ogrodu. I tak te wory z piachem czekaja na okazję załadowczą. Rabata wokół brzozy urocza. Wyobrażam sobie jak będzie wyglądać gdy wszystkie rosliny sie rozrosną. Bardzo mi się podobają Twoje nasturcje. Musze o nich pomysleć w przyszłyum roku.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale gapa ze mnie. Pisze o piasku a miałam Ci powiedzieć, że bardzo mi się podoba koncepcja rosarium. Kolorystyka super i świetnie tło wymyśliłaś. Czy te iglaki juz posadziłaś, które mają stanowić tło? Wybrałaś już konkretne odmiany róż?
Bogusia
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widać ze masz rękę do róż - mam nadzieję że w przyszłym roku moje też będą kwitły tak obficie.... Nie znaczy że moje nie kwitną, ale nie aż tak jak twoje :)
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuniu, jak ja lubię, jak mnie chwalą. Od razu mniej mnie bolą członki wszystkie. A tak na serio, to jest mi bardzo miło, że to co robię zasługuje na uwagę. Dziękuję!

Mariolu, one kwitną, bo ja do nich gadam. :D

Bogusiu, iglaki już rosły, to kolejne iglaki w pakiecie z domem (jest ich zdecydowanie za dużo, część musiałam wywalić, bo nie było miejsca na cokolwiek innego). Rosną tam głownie świerki, takie zwykłe jak w lesie, tuja, forsycja, pięciornik. Między nimi barwinek, irga, mnóstwo szafirków, konwalia. Ten pas ograniczony jest taką listwą plastikową, wkopaną w ziemię na 40 cm, żeby mi się konwalie nie rozlazły do rosarium. Dosadziłam ognika, rokitnik, budleję. Wkomponowałam "urządzaenia" dla róż pnących. Do obsadzenia krawędzi rabaty są róże okrywowe oraz żurawki i lawenda. Nazwy odmian podam później, bo część róż mam, ale część zamówiłam w Rosarium. Z głowy napiszę z błędami, muszę mieć ściągę.
Ciągle moja koncepcja jest poprawiana, trochę sie obawiam, jak to "zagra".

Pozdrawiam, Danuta
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, słówko o różach okrywowych. Ja zrobiłam błąd, bo sobie wyobraziłam, że te róże są okrywowe w tym sensie, że pokrywają soba jakiś kawałek ziemi. Posadziłam je w związku z tym na brzegu różanej rabaty. Moje róże okrywowe Red Fairy i NN biała pokrywaja sobą niedużą powierzchnię natomiast wypuszczają niezwykle długie pojedyńcze pędy długości ok 1,5 m no i te pędy leżą lub unoszą się nad ścieżką (przejść nie można) no i dyndają nad rabatą na wszystkie strony. Nie tak to sobie wyobrażałam. Jesienią przesadzę białe pod scianę niech sobie dyndają nad rabatą i przenikają z innymi różami, byle nie przeszkadzały w chodzeniu. Red Fairy muszę się pozbyć, bo ich kolor kiedy przekwitają zmienia się z czerwonego na amarantowy i mnie to drażni na tle jasnej czerwieni innych róż. Mam 4 Red Fairy do oddania. W każdym razie uwzględnij to, że róże okrywowe mają bardzo dłuuugie wygięte pędy, które powinny zmieścić się na rabacie, bo inaczej utrudniają chodzenie.
Bogusia
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Moje róże okrywowe rosną wzdłuż ogrodzenie porośniętego bluszczem i pięknie się na jego tle prezentują. Pędy faktycznie mają długaśne - moje potrafią osiągnąć kilka metrów i mam problem z wycinaniem ( brak centymetrów u mnie :) ).
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, kurcze, Bogusiu, dziękuję za te uwagi, ale zburzyłaś mi koncepcję. Mam Red Fairy z Rosarium, ale one od wiosny grzecznie rosną, tworzą raczej zwarte, niskie kraczki. Może się rozbujają w przyszłym roku? Muszę je przesadzić głębiej.
Pozdrawiam, Danuta

Edit. Mariola i jeszcze Ty? Wywalam je, pójdą pod zielony płotek z krzewów.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, można je oczywiście ciąć, tylko, że one mają na końcach tych dlugasnych pędów pączki i mnie jest zawsze żal. A może to głupio, na pewno głupio, bo gdyby je uciąć i wsadzić do wazonu, to zapewne bardziej by się rozkrzewiły. Moje Red Fairy tez są z Rosarium i były sadzone jesienia w ub. roku. Moja przyjaciółka 4 lata temu kupiła tez w Rosarium spora ilość Fairy (jasnoróżowe) kwitnace do samych mrozów i posadziła z obu stron wzdłuż ścieżki. W tym roku bywała na działce niezbyt często i wyobraź sobie jej zdumienie, kiedy zobaczyła, że nie ma ścieżki, bo pędy z obu stron się połączyły i zarosły kompletnie ścieżkę kolącym kłębowiskiem. Chyba będzie potrzebna maczeta, żeby to jakoś rozciąć, tylko jak tam wejsć?!.
Bogusia
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Ta ostatnia róża na zdjęciu ma ciekawy kształt pąku i kolor, są róży które mają płożące pędy z dużymi kolcami i ich pędy ukorzeniają się, są trudniejsze do wytępienia ale są dobre na skarby. Ładną pracę wykonaliście na ogrodzie.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, ona ma pąki w kształcie kuli, niemal idealnie okrągłe. Rzeczywiście, wyrastają jej pędy, ale myślałam dać jej taką niewielką krateczkę, aby ją ujarzmić. Nie mam dla niej skarpy. :(
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Frida bardzo podoba mi się rabatka pod brzozą, tak sobie obserwuje jej powolną przemianę z niecierpliwością czekam wiosny.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rabatka pod brzozą zostanie obsadzone cebulkami, chcę tam posadzić m.in. koronę cesarską, której jeszcze nie mam. Przeglądałam oferty na Allegro, ale jet taki rozrzut cen, że skołowaciałam. Nie mam pojęcia w jakiej cenie powinna być dobra cebula korony, dobra, czyli taka zakwitająca już wiosną. Poradźcie coś, kochane dziewczyny!
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

W sklepach internetowych są prawie po 10 zł, może sprawdź ich oferty.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Dobry pomysł, też nie mam korony cesarskiej i nie wiedziałam, że teraz się je sadzi :shock:
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przed chwilą zamówiłam w Cebule.pl - już kupowałam u nich tulipany - w sierpniu, zobaczymy wiosną, co kupiłam.
Pozdrawiam, Danuta
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”