Jestem szczęśliwą posiadaczką dwóch cebul ismenki Poczytałam trochę i dowiedziałam się, że można uprawiać tę roślinę w gruncie i doniczce. Osobiście wolę w gruncie i tu moje pytanie kiedy można ją wysadzić już w kwietniu czy w maju? Pędzić wcześniej w doniczce? Podlewać nawozem do roślin kwitnących?
Sadzę wyłącznie w gruncie i w różnych terminach. Przeważnie w ostatnich dniach kwietnia. Zakwita wówczas w połowie czerwca. Można tak regulować okres kwitnienia oczywiście jeżeli ma się możliwość przechowywania cebul w chłodnym miejscu, by nie wyrastały w przechowalni.
Przy wcześniejszym sadzeniu trzeba liczyć się z możliwością wystąpienia przymrozków i trzeba mieć przygotowane przykrycie. Bardzo dobrze nadaje się do tego ceramiczna doniczka.
Moje ubiegłoroczne posadzone w pierwszych dniach maja bardzo skąpo zakwitły w sierpniu. Zupełnie nie wiem czemu to przypisać... dlatego raczej podpędzę w tym roku tak,jak zrobiłam to dwa lata temu - podpędziłam ismeny w domu ,wysadzając je do gruntu po "ogrodnikach" wtedy pęknie mi zakwitły -przełom czerwca i lipca.
Dopóki nie wyszło zielone doniczki były w ciepłym pomieszczeniu,ale nie na parapecie,później -południowy parapet.
Cebule,o ile dobrze pamiętam, wysadzałam w końcu marca.
A ja uprawiam tylko w doniczkach. Właśnie dziś je posadziłam. Dawniej też sadziłam w ogrodzie, ale więcej było strat
.Czasami przy wykopywaniu pokaleczyłam cebulki albo zgniły od deszczu a tak mam je pod ciągłą kontrolą .
Alu. O to chodzi żeby te kontrole ograniczyć do minimum. Ismena krótko kwitnie a w donicy trzeba dbać o nią cały sezon. Wystarczy posadzić na lekkim wzniesieniu, by nie gromadziła się woda w okół cebul i problem gnicia przestaje istnieć. Poza tym w gruncie cebule szybciej powiększają objętość i więcej mają cebul przybyszowych.
Sama pomyśl. Posadziłaś już cebule i do końca września musisz o nią dbać i tak tylko raz zakwitnie. Sadząc w maju do gruntu skracasz czas pielęgnacji o dwa miesiące.
Witam wszystkich . W tym roku pierwszy raz kupiłam i posadziłam ismenę w ilości sztuk 3. Na chwilę obecną już wszstkie mi przekwitły.
A to fotka przypominająca ich piękne kwiaty.
Witam Kiedyś Ismeny sadziłam do gruntu niestety zawsze coś je zjadło lub zgniły .
Obecnie sadzę tylko w donoczkach lub w pojemnikach
w tym roku posadziłam bardzo pózno bo około10 czerwca własnie teraz mi przekwitają