Działka ROD Moja radość na emeryturze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka ROD Moja radość na emeryturze

Post »

Danusiu, żal przymarzniętych roślinek, ale przypuszczam, że korzonki im nie zmarzły i jeszcze pokażą swoją wolę życia. ;:63 Ja kilka lat temu zmroziłam dalie z siewu. Zmarzły podczas majowego mrozu. Myślałam, że nic już z nich nie będzie, a one wszystkie wypuściły z korzeni i były wyjątkowo piękne. ;:333
Cudną kępę białych sasanek zobaczyłam i chwale, bo one są szczególnie śliczne. ;:215 Moja biała dopiero się zbiera, podczas gdy fioletowe i czerwona w pełni rozkwitu. ;:303
Ubiegły rok był jakiś specyficzny, bo sasanki wysiane przeze mnie też w ogóle się nie pokazały. ;:222 Po raz pierwszy taki numer mi odstawiły. ;:7
Pozdrawiam cieplutko. ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

LUCYNKO dziś M zawiózł mnie z całym majdanem na działkę.Zabrałam wszystko z piwnicy i z okien w domu.Po drodze zajechaliśmy do ogrodniczego gdzie kupiłam worek specjalnej ziemi do pomidorów i papryki,Azofoskę (już rozrzuciłam) nawóz eko-bydlęcy i nawóz dla kwaśnolubnych.Susza straszna pomimo to posadziłam 3 kg.ziemniaków i cebulkę białą i tą zwykłą.Niestety niebo się zachmurzyło i zrobiło się
zimno.Straszna ze mnie gapa.Poszłam na przystanek,siedzę,siedzę i siedzę a autobusu nie ma.Myślę sobie co jest grane.Wreszcie poszłam po rozum do głowy patrzę na zegarek a ja przyszłam godzinę za wcześnie. ;:124 ;:14 .Co miałam robić zadzwoniłam po M,przecież nie będę
drałować zmęczona 2 km.Dobrze że samochód stał pod domem.
Jeżeli chodzi o sasanki to chyba zbyt póżno zebrałam nasiona, trzeba je wysiewać szybko,zaraz po zbiorze.
Pod folią niestety chyba zamarzły :evil: trzy szałwie.Były całe czarne.
Pozdrawiam cieplutko. :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie sasanki i inne kwitnienia .
Ty pewnie w Brico szalejesz.
Jestem ciekawa co kupisz :wink:
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam !Witam!
Poszłyśmy z koleżanką już o 8 do Brico.Byłam zawiedziona bo zamiast komuś przyjść wcześniej wywieżć rośliny to one dopiero zaczęły wywozić.Sporo ludzi było,ale żadna rewelacja cenowa.Miały być w osobnych doniczkach różne balkonowe,niestety nie widziałam nic.W doniczkach były pelargonie zwisające.Kupiłam do spółki z koleżanką pelargonię rabatową (wyszło po 5 szt) i petunię czerwoną też po 5 szt.
Były różne petunie,surfinie,kwitnące aksamitki,pelargonie,truskawki itp.Myślałam,że kupię budleję,ale nie widziałam.
Pogoda dziś u nas wspaniała,ale nie pojechałam na działkę.Pojadę jutro wszystkie rozsady podleję,żeby przez święta nie padły.

Miłego dzionka życzę. :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu, też dzisiaj szalałam w Brico, ale z tego szaleństwa niewiele mi do koszyka wpadło. Kupiłam zaledwie dwie doniczki zwisającej pelargonii i pakiecik kocanek włochatych dla uzupełnienia luk w donicach ze zwisającymi roślinami. ;:303 Do kompletu dorzuciłam moskitierę na drzwi domku działkowego i kilka latarenek ledowych. Przy kasie zorientowałam się, że jednak zaszalałam. ;:306 ;:306
Działkę odwiedzę jutro rano, a po południu już zjedzie pierwszy gość, najmłodszy syn, który zawsze przyjeżdża wcześniej, by się na coś przydać podczas przedświątecznej krzątaniny. ;:303
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to faktycznie zaszalałaś,nie to co ja.Na poprawę humoru poszłam do sklepu ogrodniczego i kupiłam sobie dwa śliczne bratki.
Koło sklepu zrobili piękne wejście przy schodach.Kompozycje bardzo mi się spodobały i jutro muszę je uwiecznić.Brico niech się schowa,dopiero tu napasłam swoje oczy kolorami.Pełno różnego kwiecia , bratków różnych multum.Tu dopiero widać,że przyszła wiosna.
Do mnie goście zjadą w sobotę,więc jutro działka do12,00.
Ty Lucynko będziesz miała wesoło już od jutra no i pomoc będzie.
Mam zamiar posadzić trochę pomidorów pod folię podlać roślinki na święta i może zdążę posiać astry i ogórki do doniczek.

Miłego jutrzejszego dnia życzę. ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj jeszcze kupisz roślinki...
Dopiero wszędzie się zaczyna z nimi szaleństwo. ;:173
Zdrowych, wesołych Świąt Wielkiej Nocy!! ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ANIU!
Właśnie 26 wybieram się znowu do Brico.Będzie nowa dostawa, a jeszcze nie przesadziłam pelargonii które wtedy kupiłam.Mają być grazytunie takie kwiatki z sercami.Mam na którąś "chrapkę". ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu dużo zdrowia i mokrego Dyngusa. ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu, witaj po świętach. ;:196
Miałam wyjątkowo wypełnione świąteczne i pierwsze poświąteczne dni. ;:108 Ostatni gość dopiero dzisiaj odjechał, a wczoraj zrobił mi ogromną przyjemność. Posłuchał, jak opowiadam M o tunelu, który widziałam w Biedronce, krzyknął spod drzwi, że na chwilę wychodzi, by po kilkunastu minutach wrócić targając wielką pakę, a w niej ów tunel ogrodowy w prezencie. :tan
Na działce byłam codziennie, by podlewać rośliny. Ziemia sucha , o deszczu mogę sobie jedynie pomarzyć. ;:223 Dobrze że choć w kranie jest woda, ale ciśnienie mamy dobre tylko co drugi dzień. W międzyczasie ledwo ciurka, ale ciurka i najbardziej wrażliwe rośliny da się napoić. ;:108
Pozdrawiam cieplutko i deszczyku życzę. ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Lucynko.Witam ;:196
Gratuluję dobrego pomysłu syna,tylko czy masz już miejsce upatrzone na działce celem postawienia tunelu.Duży on jest? jakie ma wymiary?
Najważniejsze co tam będzie rosło.Pomidory? zgadłam?
Ja też miałam gości i też dziś odjechali.Był syn z synową i wnuczką.
U mnie też sucho i wody w beczce nie ma.Wyciągałam resztki z błotem na kolanach.
Złożyłam też reklamację.Jakoś się dodzwoniłam.Pani kazała mi przysłać zdjęcie tego irysa.Powiedziałam jej,że nie będę się bawić w wysyłanie
zdjęć,jak chce to wyślę roślinę w kopercie.Zreflektowała się i powiedziała,że mi wyślą tego irysa.Zobaczymy.
Muszę powiedzieć,że masz bardzo domyślnego syna. :D
Dziś się dowiedziałam,że dają wodę od 15 do 17,ponieważ nie wszyscy mają pozakładane krany.

Gorąco pozdrawiam. :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Danusiu! Mój syn domyślił się wskutek mojej sugestii. Wróciłam z Biedronki i eMowi opowiadałam, że stoi tam tunel ogrodowy 2X3m za jedyne 299 zeta, narzekając jednocześnie na pustawy po świętach portfel. Liczyłam na to, że M się chwyci za kieszeń, ale coś się nie kwapił. W tym czasie synek krzyknął sprzed drzwi, że na chwilę wychodzi i wyszedł. Wrócił po kilkunastu minutach z wielką paką, a w niej mój wymarzony tunel. ;:215
Postawić miałam gdzie, tylko widok z okna mi się pofajtał, ale trudno, w tym roku musi tak być. Za rok inspekt zmieni miejsce, a tam stanie tunel. Najważniejsze jest to, że go mam!!! :tan :tan :tan
Podlewałaś działkę? Masz już wodę? Podobno w sobotę ma spaść deszcz. Oby prognozy się sprawdziły.
Pozdrawiam cieplutko. ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Danusiu, byłam tu już w Twoim ogrodzie, a jeszcze nie wiedziałam co zrobić, żeby dany wątek znaleźć! Masz piękny ogród, tyle pierwiosnków , tulipanów i cudne sasanki!
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj MARTO.Miło mi Cię gościć.
Racja sasanek i pierwiosnków "u nas dostatek".Był czas,że dużo wysiewałam.Sporo pierwiosnków samo się wysiewa.Niestety sasanki zaczynają pomału przekwitać.Było bardzo sucho.W beczce nie miałam wody,dopiero dziś było takie ciśnienie,że napełniłam beczkę i jeszcze
podlałam cały ogród.Teraz jak jest woda będę mogła posadzić szałwię do gruntu.

Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Danusiu, piękne tulipanki, a ten różowy z zielonym ;:oj Stopowiec? ładnie kwitnie. U mnie arisema kwitnie, a jagodowiec ma może z 10 cm! Pierwiosnek ciekawy, a stokrotki - jak truskawki ze śmietaną!
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO!
Byłam dziś na działce.Wymyśliłam sobie ścieżkę wyłożoną taką matą,ale nie mogłam wpić szpili tak twardo,że aż jedną złamałam.Pomyślałam,że zobaczę,a może dali wodę.Odkręcam kran a tu woda daje pod ogromnym ciśnieniem.Oczywiście napuściłam tej życiodajnej wody całą beczkę.Woda nadal leciała więc podlałam całą działkę na dwa węże.Hura! ;:138 :heja
Fajny ten tunel.Jak mój się rozwali też taki kupię.Widziałam u nas na działkach też parę osób ma.Lucynko na zimę będziesz go składać.?Naprawdę syn sprawił Ci fajną niespodziankę.Będzie teraz miał pomidorów po dostatkiem. ;:306
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”