Oaza Spokoju
- kania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Oaza Spokoju
Wspaniały azaliowy spektakl!
Czy okrywasz je na zimę? U nas śniegu już dawno nie ma ale zdaje mi się, że specyfika Twojego regionu jest taka, że śnieg trzyma ale jak już tylko puści, to wszystko idzie błyskawicznie w kierunku wiosny i wegetacja przegania tę, która jest u mnie nad morzem.

- pela11
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
Krysiu , masz swój ogród pod ręką , więc zawsze w wolnej chwili możesz coś zrobić , ale ja niestety muszę czekać do weekendu a potem przez dwa dni pędzić żeby w miarę ogarnąć co najważniejsze .Masz pięknie położony ogród , a i ziemia u Ciebie bogata w minerały , więc rośliny wspaniale się rozwijają , aż oczu nie można oderwać . 

- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
Witajcie ile Gości
Elu
może i moja ziemia bogata, ale w kamienie
do każdego dołu co kopałam sypałam ziemie z wora wymieszaną z kompostem, moje Rodki i Azalie są teraz co roku po przekwitnięciu podsypywane ziemią z lasu z liśćmi bukowymi i sosnowymi igiełkami, pewnie im to służy. Szkoda,że nie każdy może mieć domek z ogrodem, ale trzeba się cieszyć tym co się ma, a masz piękny swój kawałek ogrodu
Kasiu
cieszę się,że się odezwałaś, pewnie masz rację z tą wegetacją, bo faktycznie tak u mnie jest
Okrywam niskie azalie japońskie, agrowłókniną dlatego,że lubią u mnie wiać lodowate wiatry, mój ogród na górce, mało osłonięty, szkoda mi pąków, które mogły by być przemrożone. Pozdrawiam.
Jadziu
ja kocham ten czas, jest tak pięknie wtedy w naszych ogrodach, dochodzą jeszcze irysy i piękne liście Host i Żurawek. Pozdrawiam
Martusiu
niedługo będziemy podziwiać znowu kwiaty Azali, Rododendronów, i innych piękności. Pozdrawiam
Karolciu
wyszłam dziś po pracy do ogrodu, więc mniej śnieżnej brei, bo trochę się stopiło, ale jeszcze zalega tu i ówdzie, roślinki jeszcze takie nijakie, jedynie Ciemiernik oznajmia,że będzie kwitnął-jeden bo drugi pod śniegiem
Pozdrawiam
Maryniu witaj nowy Gościu, jest mi bardzo miło
Okolica jest piękna, przecież uciekłam z Krakowa,żeby właśnie tu zamieszkać,najpiękniejsze są poranne mgły otaczające szczyty gór,co za zjawisko-bajka. pozdrawiam
Krysiu
u mnie dość sporo go przywaliło, w styczniu były takie dość spore opady śniegu,że w niektóre dni do domu samochodem nie mogłam dojechać, i zalega sobie po dziś dzień, takie już brzydkie szare,że nawet zdjęć nie robię. Pozdrawiam
CDN

Elu

Kasiu

Jadziu

Martusiu

Karolciu

Maryniu witaj nowy Gościu, jest mi bardzo miło

Krysiu

CDN
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu normalnie się rozgrzałam widząc Twoje zdjęcia ogrodu
Rabaty dopieszczone, oczu oderwać nie mogę, będę się wygrzewać
Hosty w donicach zimujesz?
Pozdrawiam

Rabaty dopieszczone, oczu oderwać nie mogę, będę się wygrzewać

Hosty w donicach zimujesz?
Pozdrawiam

- Krychna

- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Z przyjemnością dopisuję się do wątku i czekam na ciąg dalszy przeglądu ubiegłego sezonu

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Krychna
Witajcie
Na początku witam nowego Gościa-Natalko cieszę się,że do mnie wstąpiłaś
będą jeszcze wspominki majowe, dziś Piwonie
Poszłam dzisiaj szukać oznak Wiosny u mnie, więc coś pomalutku zaczyna się dziać, zobaczcie sami;

Obrazek z mojego podwórka, zobaczcie ile mam jeszcze śniegu
mokro jest bardzo, tylko kalosze pomogą.

Jak maj to Piwonie, dziś przedstawię dwie wydawać by się mogło takie same, pierwsza Ursyn Niemcewicz Wsadziłam ją końcem lata 2015r, kwitła już następnego, ale kwiaty nie były takie urodziwe jak w następnym, gdy pokazała swoje piękno. Uwielbiam tę piwonię, ma intensywny kolor, błyszczy na rabacie, sztywna nie pokłada się, a pręciki w środku są po prostu cudowne
same liście też są ozdobą rabaty.

Druga to Walter Mains sadzona wiosną 2017,niższa niż Ursyn, kolor płatków troszkę ciemniejszy, a środek-pręciki w kolorze złota, w zeszłym roku kwitła dość okazale jak na młódkę, godna polecenia, sztywna, super
niestety musiałam ją przesadzić w inne miejsce, choć wiem ,że nie przesadza się młodo posadzonych Piwonii mam nadzieję,że jej to nie zaszkodzi i w tym roku zakwitnie tak a może i bardziej niż w tamtym, tutaj będzie solo, aby jej piękno było widoczne

CDN

Na początku witam nowego Gościa-Natalko cieszę się,że do mnie wstąpiłaś

Poszłam dzisiaj szukać oznak Wiosny u mnie, więc coś pomalutku zaczyna się dziać, zobaczcie sami;

Obrazek z mojego podwórka, zobaczcie ile mam jeszcze śniegu

Jak maj to Piwonie, dziś przedstawię dwie wydawać by się mogło takie same, pierwsza Ursyn Niemcewicz Wsadziłam ją końcem lata 2015r, kwitła już następnego, ale kwiaty nie były takie urodziwe jak w następnym, gdy pokazała swoje piękno. Uwielbiam tę piwonię, ma intensywny kolor, błyszczy na rabacie, sztywna nie pokłada się, a pręciki w środku są po prostu cudowne

Druga to Walter Mains sadzona wiosną 2017,niższa niż Ursyn, kolor płatków troszkę ciemniejszy, a środek-pręciki w kolorze złota, w zeszłym roku kwitła dość okazale jak na młódkę, godna polecenia, sztywna, super

-
- Od: 13 gru 2009, o 15:40
Ale i Ciebie wiosnę widać ! U nas pojawiły się już bociany więc chyba ........!!!
- Krychna
Zbyszku super wiadomość:D
- pitertom
- 500p
- Od: 17 lut 2011, o 20:42
Fajnie popatrzeć na te kolory,wszyscy tęsknimy już za tymi widokami. Krysiu Hosty pięknie prezentują się w donicach a co w tym fajne, można je swobodnie przestawiać i tworzyć kompozycje np z kwitnącymi roślinami sezonowymi. Można je śmiało zimować na zewnątrz w donicach - nie wymarzną, tylko w plastikowych, bo ceramiczne mróz może rozsadzić.
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Piękne, dorodne piwonie, chociaż za takim odcieniem różu zwykle nie przepadam - czy były sadzone pojedynczo i tak się rozrosły, czy to więcej niż jeden egzemplarz?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cudne piwonie masz ich Krysiu dosyć sporo jednak masz też dla nich miejsce .Zastanawiam sie nad moimi starociami i jak w tym roku zakwitnie Duchesse .Muszę zaraz dać jej podporę ,żeby pędy się nie kładły na róże Isabel renaissance. Majówkom widać juz kiełki czyli za chwilkę ruszą, jednak nie widać ich jeszcze u Early scout, a ona pierwsza zakwita.Na razie same niewiadome .Czytam ,ze już bociany sie pokazały 

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Krysiu, spędziłam w twoim wątku wspaniały wieczór. Niesamowity masz ogród. Zazdroszczę umiejętności idealnego komponowania roślin. Bylin z różami i jeszcze znalezienia miejsca na tyle wiosennych piękności i krzewów. Napisz proszę jak duży masz metraż? Początkowo wydawało mi się, że to raczej mniejszy ogród, ale w miarę oglądania zdjęć dochodzę do wniosku, że to całkiem sporo przestrzeni
Ciekawa jestem efektów zagospodarowywania miejsca na huśtawkę i palenisko... Z twoim zmysłem artystycznym będzie na pewno pięknie