Storczykowo u Norberta
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczykowo u Norberta
Norbercie zapowiedzi na dendrobiach wskazują ,że będzie ładne kwitnienie, ale to co pokazałeś z phal. Timothy Christopher powaliło mnie na kolana , coś pięknego móc oglądać na żywo tyle kwiecia , zazdroszczę i gratuluję . Druga mimo sporej ilości kwiatów wygląda ubogo co nie?
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36

No cóż, kilkanaście kwiatów do 50-ciu robi różnicę.

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pewnie, że nie robi różnicy przy takiej ilości kwiecia
Brawo
Katlejki bardzo mi się podobają, będę podglądać u Ciebie. Może i kiedyś jakaś zawita do mnie, jeszcze ich nie miałam
Warunki uprawy inne niż zwykłych phalenopsis.

Katlejki bardzo mi się podobają, będę podglądać u Ciebie. Może i kiedyś jakaś zawita do mnie, jeszcze ich nie miałam

Pozdrawiam - Justyna
Pytasz Norbercie - jaką mam temperaturę w zimie ?
Otóż u mnie nie ma problemu z niską temperaturą bo mam centralne ogrzewanie i średnia temp.to ok.22 st.
Oczywiście w pokoju typu sypialnia mam temp.nastawioną na ok.20 st., czyli przy szybie nocą będzie ok. 18 st.
To wszystko oczywiście plus, minus..
Gdy jest bardzo zimno, to wylewam wodę w uprawie hydro i tylko przelewam co jakiś czas kulki.
Mając kilka sztuk storczyków w uprawie hydro, obserwuję, że to wcale nie mniej pracy. Woda wyparowuje,
a dolewana musi być co jakis czas zmieniana, a osłonka myta, bo zanieczyszczają ją jakieś paprochy z podłoża, z korzeni itp
i trzeba czyścić. Poza tym psikanie z nawozem też co jakiś czas. Ale zalety też są...
Otóż u mnie nie ma problemu z niską temperaturą bo mam centralne ogrzewanie i średnia temp.to ok.22 st.
Oczywiście w pokoju typu sypialnia mam temp.nastawioną na ok.20 st., czyli przy szybie nocą będzie ok. 18 st.
To wszystko oczywiście plus, minus..
Gdy jest bardzo zimno, to wylewam wodę w uprawie hydro i tylko przelewam co jakiś czas kulki.
Mając kilka sztuk storczyków w uprawie hydro, obserwuję, że to wcale nie mniej pracy. Woda wyparowuje,
a dolewana musi być co jakis czas zmieniana, a osłonka myta, bo zanieczyszczają ją jakieś paprochy z podłoża, z korzeni itp
i trzeba czyścić. Poza tym psikanie z nawozem też co jakiś czas. Ale zalety też są...
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- norbert76
Dzięki za odpowiedź. 
Dzisiejsza wizyta w markecie, skończyła się zakupem takiego Dendrobium falenopsis:

Dzisiejsza wizyta w markecie, skończyła się zakupem takiego Dendrobium falenopsis:

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Bardzo lubię to Dendrobium Phalaenopsis. Niestety do tej pory skromnie u mnie przybiera w ilości psb i w kwitnieniu. Ono się nazywa Snow Jade 

-
Piekne, subtelnej urody. Spodziewam się że do marketu poszedłeś w innym celu 

Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Norbert całkiem ładne dendrobium Ci się trafiło. Trochę pączków u Ciebie jest to i kwiaty się niedługo pojawią
- norbert76
Dzięki Wam.
Dotychczasowe Dendrobium falenopsis nie chciało specjalnie współpracować, ale po części stawiam na nieprawidłowe podlewanie. Teraz mam nadzieję poprawić tą kwestię.
Dzięki Marta za identyfikację.
Mirko oczywiście, że wyprawa do marketu musi zahaczyć o roślinki.
Uwzględniając jednak, że wolnego miejsca nie mam już za wiele, a w zasadzie go nie mam, to kupuję tylko to co będzie mi rosło i czymś mnie zauroczy. Tutaj zadecydował kolor kwiatów.
Kasiu, widać że chyba niedawno była dostawa, więc jeszcze trochę nacieszę się kwiatami.

Dotychczasowe Dendrobium falenopsis nie chciało specjalnie współpracować, ale po części stawiam na nieprawidłowe podlewanie. Teraz mam nadzieję poprawić tą kwestię.

Mirko oczywiście, że wyprawa do marketu musi zahaczyć o roślinki.

Kasiu, widać że chyba niedawno była dostawa, więc jeszcze trochę nacieszę się kwiatami.

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Monnia445
- 200p
- Od: 8 gru 2017, o 22:29
Piękny zakup Norbercie
U Ciebie również dawno nie byłam,a tutaj tyle się działo...
Jestem w plecy z większością cudnych zdjęć i informacji które dodałeś. Potrzebuję o wiele, wiele, więcej czasu i herbaty by to wszystko przerobić
Udało mi się zobaczyć Timothy Christopher i to własnie on skupił całą moją uwagę. Wygląda zjawiskowo. Mam słabość do takich małych kwiatków i to jeszcze w takiej ilości

U Ciebie również dawno nie byłam,a tutaj tyle się działo...
Jestem w plecy z większością cudnych zdjęć i informacji które dodałeś. Potrzebuję o wiele, wiele, więcej czasu i herbaty by to wszystko przerobić

Udało mi się zobaczyć Timothy Christopher i to własnie on skupił całą moją uwagę. Wygląda zjawiskowo. Mam słabość do takich małych kwiatków i to jeszcze w takiej ilości
Ładne Dendrobium phal. U mnie też współpraca z nimi kończyła się zawsze jak z Phal. Mini Mark.
Zawsze po jakimś czasie coś wyłazi na liściach i w końcu padają. Poobserwuję Twoje nowe zmagania z nim...
Zawsze po jakimś czasie coś wyłazi na liściach i w końcu padają. Poobserwuję Twoje nowe zmagania z nim...
Pozdrawiam, Joanna
- norbert76
Monnia, dzięki.
Joanno, zobaczymy.
Zakwitły oba zwykłe Nobile, a cieszą nie tylko kolorem a także zapachem (na razie to fioletowe).

Joanno, zobaczymy.

Zakwitły oba zwykłe Nobile, a cieszą nie tylko kolorem a także zapachem (na razie to fioletowe).

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
Oba ładne chociaż to białe z delikatnym muśnięciem różu i żółtym gardziołkiem jakby ciekawsze.
A ja zabiłam (pośrednio) moje OSF tzn w upały które były się ugotowało najzwyczajniej
A ja zabiłam (pośrednio) moje OSF tzn w upały które były się ugotowało najzwyczajniej

Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Mi się podoba to róże z tym ciemnym środkiem 
Mirko a to tu napisałaś o OSF

Mirko a to tu napisałaś o OSF

- norbert76
Zakwitła pierwsza katleja, niestety z trzech pąków ostał się tylko jeden (nie wiem dlaczego), ale cieszy i to.

A tutaj szykują się dwa.
I pierwsze kwitnienie od kiedy ją mam.

Obie NN,

A tutaj szykują się dwa.

Obie NN,
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta