Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Post »

Jakie fajne opuncje... ;:167

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elżbietko, myślę, że już w czerwcu będę miała komunię ;:306 ;:215
A o driakiew prosiłaś mnie w ubiegłym roku abym zebrała Ci nasiona, co uczyniłam - ale skoro w tym roku już się odwidziało - to pewnie jeszcze nie na nią czas do Twojego ogrodu.
Ależ się już kwitnąco i pięknie zrobiło!
Co w tym roku będzie / jest w koszyku wiiklinowym u Ciebie?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elu ale różyce już kwitną. ;:oj Też wycinałam pędy u swoich, chyba kilka bruzdownic się pożywiło moimi różami. ;:223
dziękuję za poradę w sprawie bzu czarnego. ;:196 Rzeczywiście rośnie na najlepszej, gliniastej glebie w moim ogrodzie, chciałam mu dogodzić. ;:306
Azalię przytnij zagęści się, choć wielu kwiatów się nie doczekasz za rok. Siostra zagęszczała swoją, ładnie odbiła ze starych pędów.
Orliki to terminatory, do twarzy mu z taczką. :wink:
Miłej, spokojnej niedzieli. ;:168
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

No nie.. Elusia już Ci róże kwitną . :idea: Tyle odmian ;:138 Tak u ciebie już kolorowo. Tak pięknie. Bardzo podoba mi się ten okryty czerwonymi kwiatami krzew Nie jestem pewna czy dobrze rozpoznaje , ale wydaje mi się ,ze widzę firletkę, szałwię, orliki i len A kocio tak pięknie pozuje na tle tych cudowności :D Dobrze ,zę deszczyk Ci popadał i groźba oglądania samej trawy u Ciebie minęła.. U mnie też była ulewa, ale niewiele pomogła,
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Elżbietko! Róże już kwitną, goździki? widać cieplutko na Śląsku :D Szkodniki szaleją a ślimaków mam zatrzęsienie, po wczorajszym deszczu wysypałam połowę zapasu niebieskich kryształków, bo chrupały wszystko jak leci ;:124 Liście różane się zwijają, coś mi obgryza liście bobu...mrówki wyłażą co podniosę jakąś doniczkę czy patyk. Orliki ozdobią nawet starą taczkę....no chyba że to miało być odwrotnie ;:306 Miłej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Elżbietko,masz tyle kwitnących kwiatów w ogrodzie, no różyczki już się rozkręciły na całego, śliczne ;:167
Eluniu , czy Len wysiewasz co roku, czy jest to bylina. ;:168
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

:wit

Dziś od rana sadziłam rozsady papryk do gruntu i wycinałam porażone liście winogron przez pilśniowca.
Już drugi rok się z nim męczę.
Mogłabym zastosować chemię np. siarkol wczesną wiosną ale na samą myśl wdychania oparów mnie odrzuca.

Loki dzięki. Dziś zasiliłam je nawozem do pelargonii żeby ładnie zakwitły.

Beatko ;:306 o...czyli już blisko. ;:138 Bo już czas najwyższy na obrazki z Twojej zegrodki. ;:108
Z tymi nasionami to jakoś w tym roku kiepsko...mam jeszcze tyle do wysiocio.
Powiedz, że zapamiętałaś ten koszyczek ;:168 Beatko na razie myślę...została mi jedna tłusta kurka biała z zielonymi listeczkami no i mam szałwię Amistad od Jadzinki.
Może się jakoś zgrają...tylko, że Jadźka mówiła, że szałwia potrafi do 2 m wyrosnąć...więc chyba odpada.

Soniu dziś miałam robotę z paprykami ale jutro muszę koniecznie uwiecznić różyczki bo masowo zaczynają kwitnąć.
A co do bzu...to chciałaś jak najlepiej a jemu wystarczy Twój uśmiech. :lol:
Kurcze nie wiem jak te azalie przyciąć ;:124 ...jak przekwitną to zapodam fotki i najwyżej podpowiecie. ;:180
Kocham orliki a one wiedzą o tym i sieją się w różnych miejscach.
Dzięki za życzenia. ;:167

Olusia jest cudnie i co krok coś się dzieje. Jutro koniecznie muszę zrobić sesję.
Czy chodzi Ci o pęcherznicę luteus ? Mam na pewno mydlnicę ...te różowe drobniutkie kwiatki koło lnu i złocienia właściwego.
Deszcz... to było prawdziwe moje wybawienie. ;:138 ale znowu mogłoby popadać bo miejscami woda spłynęła tylko z rabatek i wcale nie wsiąkła.

Maryśko zaczęło się i jutro muszę ruszyć z aparatem do ogrodu żeby zapasy porobić. ;:306
Ślimaków u mnie jak na razie mało za to mrówek zatrzęsienie....same korytarze a co najgorsze wynoszą ziemię spod korzeni róż na łodyżki.
Udeptuję i mocno zlewam wodą.
Oj te orliczki. ;:224

Wandziu połowa maja a wydaje się, że co najmniej czerwiec. Rozkręcają się różyczki na całego. ;:167
Parę dobrych late temu dostałam małą sadzonkę lnu od Izki Chatte i od tej pory zamieszkał w moim ogrodzie.
Zachowuje się jak bylina bo wyrasta w tych samych miejscach ale też się rozsiewa.
Jest bezproblemowy, ładnie się rozsiewa i łatwo go się przesadza kiedy wyrośnie nie tam gdzie chcemy.
No i ten niebieski kolorek...świetnie pasuje do róż.

Miłego tygodnia życzę wszystkim gościom odwiedzającym moja zegrodka. ;:4
Cudnych chwil, niezapomnianych wrażeń i miłej atmosfery żebyśmy mogli zapomnieć się w ogrodzie.

Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Elu zaglądałam między czasie do Ciebie i jakże tu radośnie, kolorowo i wiosennie.
Różyczki przeurocze, ale i reszta nie odstaje w szeregu. Na szczęście ten deszcz spadł i widmo Twojego ogrodu po orce odeszło w siną dal :lol:
Za ;:167 ujęło mnie także to zdjęcie z taczką i orlikami ;:215. Ale najbardziej wzruszyły mnie te sierotki od Ciebie i chociaż nie wiem dlaczego, ale aż mi się łezka w oku zakręciła ;:108 - dziękuję ;:196

U mnie też mrówek że ;:202

Życzę Ci, aby wszystkie wysadzone papryczki się przyjęły, a róże spektakularnie zakwitły
Pozdrawiam ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Eluś, jak cudnie kwitną Ci już różyczki, a ta jest wprost do zakochania https://images83.fotosik.pl/1066/6a76c9b04effdba4.jpg Te pierwsze kwiaty cieszą chyba najbardziej.
Taczce bardzo do twarzy z orlikiem, wpasował się doskonale ;:63 Na rurze mogłabyś postawić coś co by sobie zwisało i powiewało ;:108
Deszczu u mnie bardzo już brakuje. Nie padało od dwóch tygodni, a przy takich temperaturach jakie były, to ziemia przeschła na wiór. Zazdroszczę tego deszczyku, bo nawet z wężem nie bardzo mam kiedy stanąć.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Moja Jacquelina jeszcze w pąkach ,ale też lada dzień to się zmieni .Biednej Jacqueliny nie oszczędził kwieciak 3/4 pąków mi zmarnował ten drań.Na razie Bruzdownica tylko jedną zdobycz skasowała czyli pęd Thereski która dzisiaj wreszcie pokazała swoje kwiaty .Elusia jak posadzisz Amistad w donicy to do takich rozmiarów nie wyląduje . ;:196 Moja miała drugi sezon i rosła w ziemi teraz też jedna mam posadzoną, a druga na razie w donicy .Czim sie ciepło ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Elżuniu,my zapominamy sie w naszych ogrodach :uszy jak już w nich pracujemy to nie wiemy o bożym świecie i co dookoła nas ,różyczki już u ciebie zakwitają ,to masz dużo cieplej ,u mnie bardzo sucho ,nic nie pada jestem przerażona taką ilością podlewania ,ileż to czasu wymaga ,a ile można za ten czas zrobić ,albo leżeć pod katalpami ;:306 ,pozdrawiam i miłego dnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Róże już kwitną, u mnie jak na razie jedynie jadalna, z której zbieram płatki i ucieram, będzie do ciast.
Ostatnio jadłam szarlotkę pieczoną przez Marysię do jabłek dodała imbir, była pycha ;:215 Czyli można. Zdziwiło mnie, że cynamonu nie ma, chyba tak przed pieczeniem ciast na komunie się skończył ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit ...mam świeże zdjęcia z dzisiejszego poranka.

Beatko bardzo kolorowo się zrobiło. Myślę jednak, że przydałby mi się granatowy albo ciemno niebieski irys....właśnie do róż.
Tak szczerze to chyba bym umarła gdybym miała zaorać moja kochano zegrodka.
Skoro spodobała Ci się taczka z orlikami to pokażę całość...bo tu powstaje letnia kuchnia :heja ze zadku, za domem.
Oczywiście te stare okna musza wywieźć...i uporządkować całość.
Roboty jeszcze sporo.

Obrazek
Dla Ciebie ;:167 śliczna, pachnąca róża stulistna Petite de Hollande.
Dziękuję za życzenia. ;:196
Obrazek

Iwonka zaczęło się na dobre. Na razie większość w pąkach i deszcz bardzo się przyda a potem to już rozkwitną na całego.
Mówisz zwisało i powiewało...dobra myśl :!: to już coś wiem. ;:138
Dziękuję za odwiedzinki i pozdrawiam serdecznie.
Dla Ciebie pączusie Jacques Cartier ;:196
Obrazek

Jadzinko u mnie jeszcze nie zauważyłach tego kwieciaka ale na pewno zaatakuje. Bruzdownica poszalała a i mszyc jest sporo,
nawet na przegorzanie siedzą czorne bestyje. :evil:
Dziś posadziłach szałwia do ziemi jako towarzyszkę róży Balerina. Mam nadzieję, że kolorystycznie się zgrają.
Inno sadzonka jest w doniczce i jeszcze porobia sadz ;:224 onek jak by tak prawie padła kieroś....bydzie na zaś.
Tyż sie chow cieplutko. ;:168
Dla Ciebie pączusie Himmelsauge ;:196

Obrazek

Martuś ;:306 a potem prosto pod prysznic, a prawe kolano to trzeba pumeksem drzeć żeby było czyste. :wink:
Na szczęście od jakieś godzinki pada i w dodatku się ochłodziło i może przystopuje szaleńcze tempo kwitnień w naszych ogrodach.
Życzę żeby i u Ciebie deszczyk zasilił wszystko co spragnione.
Serdeczności i do miłego. ;:168
Dla Ciebie Hippolyte. ;:196
Obrazek

Dorko róże mają duże nabrzmiałe pączusie a niektóre już w pełni kwitną.
Ja w tym roku mam w planach robienie różanych konfitur. Dostałam super przepis od Edytki kesza i mam zamiar zrobić parę słoiczków na próbę z róży Muscosa.
O widzisz ;:138 czyli dobrze, że dodałam a powiem Ci, że wyszło bardzo pyszne to ciasto z rabarbarem i imbirem.
Niestety to było ostatnie ciasto bo cały rabarbar już wytargany. :wink:
Cynamon w sklepach jest ale w domu jak trzeba to zabraknie...akurat mi się niezauważalnie skończył, no i padło na ten imbir.
I w ten oto sposób rodzą się nowe przepisy na ciasto z rabarbarem i imbirem. ;:306
Miło, że wpadałaś w odwiedzinki.
Dla Ciebie Luise Odier a w tle Gipsy Boy. ;:196
Obrazek

Dziś posiałam lubczyk i brukselkę ale najpierw musiałam skopać ugór.
Posadziłam szałwię Amistadt koło róży Balerina i wysadziłam pierwszą partię cleome.
Poplewiłam rabatkę i zaczęło padać więc się ewakuowałam do domu.

Na dworze się ochłodziło i pada deszcz to zapraszam na poranny spacerek jeszcze w słonku.

Elisa Boelle
Obrazek

Obrazek

papryki pod czereśnią
Obrazek

Obrazek

Obrazek

ścieżki mrówek
Obrazek

żywokost od Halinki eukomis
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomidory Snow White będą w donicach. Jako jedyne już posadzone na miejsce docelowe...reszta czeka w boksach stratowych. :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Serdeczności dla wszystkich odwiedzających gości.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Elu, co zdjęcie, to zachwyt!!
Twoja zegrodka przypomina mi sad dziadka z Radomska, ta altanka, krzewy agrestu, czereśnie- to taki sam klimat ;:167

Twoje róże zwalają z nóg i już pewnie pachną, co? ;:oj
Żywokost piękny i pajęczyna jak naszyjnik, pączusie na hortensjach, udane pomidory i larwa biedronki ;:167
A to pod pomidorkami to co?

Letnia kuchnia super sprawa. Moja babcia mówiła na to parnik. :)
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Moniś róże najładniej pachną podczas upałów. ;:224
Rozpalone słońcem pachną i wydzielają przeróżne aromaty od cytrusowych, owocowych do głębokich ciężkich do określenia.
A mchowe dodatkowo wzmocnione są zapachem żywicy i lasu.
Pajęczyna wskazywałaby na to, że to babie lato zwłaszcza jak wszystko jest przyspieszone.
Jednak ochłodziło się a deszczyk ostudził zapędy natury. :wink:
Z rozsad pozostała mi partia cleome do wysadzenia...to to pod pomidorami.

Kombinuję z tą kuchnią i mam nadzieję, że jakoś to się zagospodaruje (u nas to parzok) :lol:
Piecyk spełnił już swoją funkcję...spaliłam obcięte pędy róż z larwami bruzdownicy.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”