Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

Bardzo dziękuję! Mam Previcur, ale padały sobie tak powolutku, że w końcu go nie użyłam, a ich było coraz mniej :roll:
Skoro wspomniałeś o szałwii, to z nią też miałam problem, zarówno z ozdobną omszoną, jak i muszkatołową ;:131 Z muszkatołowej udało mi się ocalić jedną tackę, omszoną musiałam na nowo wysiać w podłoże jeszcze luźniejsze- jeśli znów zacznie dziać się coś złego, to już przygotuję im ten Previcur.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie wysiane o tej porze jeżówki zakwitły tego samego roku. :D
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Gdyby faktycznie zakwitły w tym roku byłoby bardzo miło bo dopóki nie zakwitną nie wiadomo, które siewki warto sobie zostawić. Dostałem od Teścia 4 siewki pomidora Corazon F1 i choć rozsada nie jest wybiegnięta to przez to, że mają rozłożone liście muszę je rozstawić co 20 cm. Trudno, najwyżej pod nimi postawię jakieś mniej wartościowe sadzonki kwiatów.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziś na pierwszy ogień pomidorki. Corazon F1 troszeczkę za duży jak na koniec marca ale są tylko 4 więc jakoś przetrwają. VP1 F1 w ilości 15 sztuk na razie mogą się dotykać pierścieniami a karzełki czekają na lepsze czasy.

Obrazek

Kiełkują kolejne nasionka pora giganta więc na bieżąco trafiają do ziemi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obiecywałem sobie z heliotropami, że poczekam z wysiewem do połowy marca, że popikuję co najwyżej 20 sadzonek i co z tego wyszło ;:124 ;:202 Na początku rosną powoli ale później dostają dużego przyspieszenia a do tunelu ich przecież nie przeniosę. Na szczęście szałwie wysiałem troszeczkę później, nie mówiąc już o starcach i żeniszkach. Dzisiaj pierwsza strata w majeranku. Tam gdzie sypnąłem za dużo nasionek do mikro doniczki w palecie zrobiło się za gęsto a przelanie zrobiło swoje. Jedna kępka wypadła porażona przez grzyby. Zrobiłem u pozostałych małą przerywkę a za chwilę podlanie Previcur Energy.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Jeżeli chodzi o pietruszkę naciową Gigante D'Italia wyłożoną na waciki 21 i 25 lutego to rośnie bez większych problemów a kiełkowanie na wacikach okazało się dobrym rozwiązaniem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To miała być pierwsza partia selerów do tunelu :oops: I jak zwykle okazało się, że jeszcze za zimno, że szkoda miejsca itd. Wysiane na wacikach 17 lutego 3 odmiany:Zagłoba, Maxim i Giant Prague (na pierwszym zdjęciu selerów). Maxim i Zagłoba kiełkowały na wacikach dość szybko i załapały się do pojedynczych pierścieni ale z Giant Prague już tak fajnie nie było. Bardzo długo nie wschodziły i w efekcie czeka mnie ich pikowanie.

Obrazek

Kapusta pekińska Optiko F1 wysiana 28 lutego nadaje się do posadzenia. Nie wiem tylko czy nie za niska jak na nią temperatura w tunelu. Za zimno nie powinno być natomiast kapuście głowiastej Delight Ball wysianej 18 lutego. Wysiałem w domu paletę nasion rzodkiewki.

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po Świętach czeka mnie rozsadzanie bylin. Na pierwszy ogień pójdą floksy a po nich rozchodniki i lobelia (o ile przezimowała).
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda nie rozpieszcza więc prace na działce wstrzymane. Dzisiaj wszystkie nasionka pomidorków wyłożone 26 marca na wacikach trafiły do doniczek z ziemią. Większość skiełkowała ale ponieważ były to małe partie nasion to w celu oszczędzenia miejsca i te nasionka, które jeszcze nie skiełkowały trafiły do P9. W końcu zaczynają przebijać się przez perlit pierwsze siewki jeżówek. Na waciku leży jeszcze kilkanaście nasionek jeżówek i niektóre z nich kiełkują. Kiełkują w dalszym ciągu nasiona pora "giganta od Darka". Żółta Sakiewka po przepikowaniu trafiła pod lampę LED ale po Świętach zamieni się miejscami z heliotropami. Coraz lepiej po podlaniu florowitem wygląda też rozsada VP1 F1. Wczoraj w tunelu pokazały się pierwsze kiełkujące rośliny marchwi Laguna F1. Podkiełkowane nasiona siałem 11 marca. Wysiana parę dni wcześniej do gruntu jeszcze nie kiełkuje.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W sezonie 2018 moja przygoda z bobem rozpoczęła się 15 lutego od namoczenia (zalania wodą) kilkudziesięciu nasion bobu Witkiem Manita.. Pierwsze kiełki pojawiły się 18 lutego i od tego dnia kiełkujące nasiona były umieszczane po 2 sztuki w pierścieniach 8/9 cm. Na powierzchnię ziemi pierwsze roślinki zaczęły przebijać się 22 lutego i trafiły na parapet. Ponieważ ziemia była całkowicie zamarznięta część sadzonek 7 marca trafiła na balkon a część wylądowała w tunelu. 11 marca wysadziłem rośliny z tunelu do gruntu w tunelu. Ponieważ zapowiadały się silne mrozy na sadzonki nałożyłem osłony z 5l butelek PET. (niestety bez dna- normalnie służą Teściowi jako pierścienie do pomidorów). Mogłem okryć rośliny dodatkowo włókniną lub siatką ochronną ale z niewyjaśnionych przyczyn tego nie zrobiłem ;:14 . Trochę ucierpiały, bo nocami temperatura spadała na zewnątrz do -12-14*C ale powinny zaowocować. Gorzej z nasionami bobu, które namoczyłem 3 marca a 9 marca, gdy skiełkowały posadziłem w tunelu do multiplatów. Wszystkie 108 skiełkowanych nasion wymarzło. Dzisiaj do namoczenia wrzuciłem ok. 200 nasion. Zaraz po Świętach trafią bezpośrednio do gruntu. Na pierwszych 3 zdjęciach rozsada(wysiew z 15 lutego) trzymana w domu i na balkonie, nieco przerośnięta a następnie przycięta trafiła do tunelu i nie wytrzymała przymrozku -5*C (fakt-nie była osłonięta włókniną). W tym roku bób będę miał wyjątkowo późno nie licząc tego z tunelu. A początkowo zastanawiałem się czy warto sadzić w tunelu :oops:
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku, zastanawia mnie ciemna barwa lici Twoich pomidorów-czy to kwestia oświetlenia,
czy są takie ciemno zielone? Moje są zdecydowanie jaśniejsze. :roll:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miałem czekać z wysiewem heliotropów do marca ;:124 Nie wytrzymałem i do kiełkowania w cieplarce nasionka powędrowały już 25 lutego. Pierwsze pękające łupiny nasienne pokazały się 28 lutego i od tego dnia rozpoczęło się przenoszenie kiełkujących na wacikach nasionek do doniczek P9. 27 marca przepikowałem pierwsze roślinki (20 sztuk trafiło do pierścieni a 10 do doniczek P9). Do przepikowania czekają jeszcze 4 doniczki (dobrze, że jedną przygarnęła sąsiadka).
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciemna barwa liści jest zdecydowanie widoczna na liściach selerów, heliotropów oraz na pomidorach ale tylko w przypadku odmian Vilma/Venus/Aztek. U kapusty pekińskiej liście były prawie czarnozielone. Na odmianie VP1 F1 i Corazon F1 liście już tak ciemne nie są. O Żółtej Sakiewce trudno się wypowiedzieć bo wytwarza dopiero pierwszy liść właściwy. Ta ciemna barwa to efekt stosowania preparatu Bio Algeen S-90.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Te karłowe odmiany zawsze są ciemniejsze i wyglądają troszkę jakby miały za dużo azotu w nóżkach. :)

Pięknie rosną Tobie rozsady. ;:215

Z bobem też miałem przygodę, gdyż jednej nocy temperatura spadła do około -5st i troszkę oklapł. Szybko z rana zrobiłm mu oprysk Asahi sl i bardzo mu się poprawiło. Chyba jakichś strat znacznych nie będzie. A w wiaderkach obok stojących, zrobiła się 1cm warstewka lodu. Wysiew do gruntu planuje na sobotę, jeśli nie będzie padać.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Multiplaty VEFI dzięki stożkowatemu kształtowi są bardzo praktyczne. Większość sadzonek czosnku jarego Jarus wyciągałem z palety bez problemu ciągnąc za szczypior. Rośliny bardzo dobrze ukorzenione. Kilka zawirusowanych bądź porażonych przez grzyby sadzonek wyrzuciłem. Posadzenie blisko 100 sadzonek poszło błyskawicznie. Po Świętach dosieję przy nim rządek marchewki. Na przyszły rok warto procedurę powtórzyć wykorzystując VEFI 96. Parę roślin miałem w pierścieniach ale sadzenie szło dużo wolniej.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na działce robi się coraz ciekawiej. Co prawda powoli przekwitają przebiśniegi i ranniki ale ich miejsce zajmują krokusy, cebulice, irysy i śnieżyce wiosenne. Po mrozach dochodzi do siebie czosnek niedźwiedzi.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj ruszyły prace na działce. Posiane 6 rzędów bobu-całość nakryta siatką ochronną, wysadzone 2 rzędy szpinaku i kalarepy, wysiana marchew. W tunelu zaczynają kiełkować buraczki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”