Dalie naszego Mistrza rosną jak młody las i mogłem ten niesamowity widok dziś podziwiać
U mnie ilościowo bez porównania skromniej ale za to kwiatów coraz więcej:
'Wilfried Bergerhoff'
Piękne Kocham dalie są bardzo piękne sama mam ich z tuzin! Mam nadzieję, że wszystkie będą szybko kwitły ( u mnie jedne kwitną drugie nie).
Pozdrawiam Gosia Nazwisko jest zabronione/Adm.K
Panowie drodzy - Gabrielu i Florianie - pięknie kwitną! Czy zdradzicie jak wysokie urosły? Bo moje, mi się zdaje, niższe będą niż powinny... chyba ze 3 sztuki mają pączki, ale wysokość Ich Wysokości: najwyżej 70 cm ...
Dalie od naszego Mistrza najpiękniejsze na świecie!
Pogoda sprzyja, bo deszcze przeplatają się z wysokimi temperaturami więc dalie pną się w górę i na wielu odmianach kwitnie już drugie piętro:
'Hapet Ideal'
Florianie,
chyba sadziłeś w marcu! U mnie zaledwie trochę pączków...
Jeśli chodzi o Twoją czerwoną nn-kę postawiłabym na odmianę Godzina "W", ale poczekajmy na kolejne kwiaty...
Witajcie
W końcu i ja mogę się podziwiać u siebie dalie od Pana Stanisława:) Póki co zbiorczo, mimo, że zapisywałam gdzie co posadzone, to i tak wychodzą niespodzianki:)
Iwonko Twoja chyba jest właściwa.Ja swojej już dawno nie mam i nie wiem od kogo ją miałem z taką nazwą. Dlatego też nigdy nie dodałem jej do naszego katalogu , właśnie z tego powodu że nie byłem peny na 100% jej nazwy. Twoja odmiana zapewne jest to odmiana od Pana Staszka , lub masz ją od kogoś kto nabył ją wcześniej u niego. Pan Staszek ma dużo odmian od hodowcy z Francji Pana Turc'a z którym robił, nie wiem czy jeszcze teraz ,ale kiedyś robił wymiany. http://dahlia.france.free.fr/producteurs/ListeETurc.htm
Zaczerpnięte z WORLD DIRECTORY OF DAHLIAS
Nabucco II SWL Pu. <2003 turc F turc03