Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Post »

Ewelinko, piękne masz rabaty, nawet jeśli Tobie się nie podobają i chcesz je pozmieniać, to dla nas, patrzących przez monitor, to i tak super to wszystko wygląda :D
Ja swoje rabaty też zmieniam, i rozmyślam w głowie co gdzie przesunąć, aby było ładniej. Jak w zeszłe lato sadziłąm byliny i później róże, to nie miałam na to jeszcze planu i teraz trochę zmian muszę wprowadzić.

Mój WCathedral zbiera się do ponownego kwitnienia, to samo Morden Blush ;:138

A czy ta fioletowa tawułka ma w rzeczywistości taki kolor? Czy może bardziej różowa? Znasz może nazwę odmiany? U mnie tawułka nie kwintie, niby w cieniu, niby wilgotno, a jednak nie kwitnie. Mam tylko białą, ale w oko wpadła mi ta Twoja fioletowa :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gabi nie musisz usuwać zdjęcia . Hmm faktycznie niby podobna a jednak inna ;:306 . No to w takim razie co to za lilia ?? Masz jakiś pomysł ?? Może istnieje wątek do identyfikacji lilii, strasznie mnie to ciekawi ;:173 .

Dominiko na zdjęciach wszystko wygląda inaczej :wink: . W rzeczywistości tu jest za wysokie, tu za niskie, tego nie widać, to za blisko, to za daleko i mogłabym tak wymieniać ;:306 . Powoli dojrzewam do konkretnego stylu w ogrodzie i dlatego chcę wprowadzić zmiany ;:108 . Poza tym człowiek uczy się na błędach i widzi po czasie co jest nie tak ;:108 . Tawułka ma rzeczywiście taki kolorek ;:333 . Długo szukałam miejsca żeby chciały rosnąc i w końcu trafiłam. W tym roku jak na nie całkiem ładnie kwitną ;:224 . Odmiany nie znam ale mogę się podzielić jak jeszcze ciut podrośnie.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Hmmm... praktycznie na liliach się nie znam.. tzn. nazw, z wyjątkiem tych które ja mam... :;230
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabi przejrzałam sklep w którym kupowałam lilie i już wiem, to najprawdopodobniej lilia trąbkowa Regale Album ;:224 . Jakoś wydawało mi się, że będzie wyższa a kwiaty będą większe ;:306 . W każdym razie ładna i ładnie pachnie ;:333 .

Dzisiaj po niebie suną cudne owieczki ;:333 .

Obrazek

Obrazek

A w ogrodzie powoli rozkwita pierwsza dalia ;:138 .

Arabian Night . Ciekawe czy spodoba mi się jej kolorek :lol: .

Obrazek

Moje niecierpki walleriana z nasion kwitną ale pokrój mają dziwaczny :roll: . Te w doniczkach wcale nie lepiej ;:224 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko, Lankon piękny! ;:oj W ogóle masz też sporo lilii... zresztą czego Ty w ogrodzie nie masz ;:215
Wszystko takie dorodne i ładne!
U mnie też ogród podlany, ale należało mu się!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I zmartwię Cię po raz drugi... to też nie Regale... patrzaj... to są Regale, czyli lilie królewskie...

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu lilii trochę mam ale jakoś tak chaotycznie posadzone :roll: . Oj jest jeszcze sporo roślin, których nie mam ale może kiedyś będę mieć ;:173 . Masz rację, sucho było i deszcz był wskazany ;:108 . Dobrze, że nam podlało ;:333 .

Róża NN, kupiona na ryneczku. Miała być niewysoka a tymczasem urosła mi na 120 cm ;:306 .

Obrazek

Obrazek

Gabi nie osłabiaj mnie ;:306 , serio :shock: ??? No to co to za lilię mam :roll: ?? Wstawiłam w wątku z liliami i może ktoś mi podpowie :lol: . Twoje Regale cudne ;:333 .

Obrazek

Obrazek

Werbena patagońska powoli zakwita ;:333 .

Obrazek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, to pewnie jakaś azjatka... ja nie mam azjatyckich, więc Ci nie powiem.. może rozszyfrują... :)
a może to jakaś drzewiasta... zobacz czy to ta sama... http://budujesz.info/artykul/lilie-drze ... ,1486.html
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Ewelina piękne róże :D ale to już pisałam za to lilie ;:oj cudowne masz , moje dopiero zaczynają kwitnąć a u Ciebie cały ogród już w kwiatach, i patrząc na te twoje zdjęcia z góry , ogród prezentuje się wyśmienicie ! ;:138
Uwiodła mnie twoja lilia Lancome ;:oj :oops: czy ona pachnie??
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabi mam sporo azjatyckich i mają całkiem inne liście. Ta ma takie wąskie i cieniutkie, gęsto osadzone na łodydze. Kwiaty skierowane do dołu, w jednej płaszczyźnie , pąki też dość charakterystyczne. Drzewiastych też mam pełno i też mają inne liście . No nic, w sumie to takie istotne dla mnie nie jest, po prostu ciekawa jestem co to ;:224 . Może z czasem rozwikła się ta zagadka :lol: .

Lenko dzięki ;:196 .Zdjęcie z góry wygląda sto razy lepiej niż w zeszłym roku ale nadal to jeszcze nie to co chcę osiągnąć ;:224 . Lilii jak do tej pory mam całkiem sporo i na pewno będę sukcesywnie sadziła kolejne. Lancon pachnie ale jak dla mnie troszkę za słabo ;:224 .
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No ja właśnie czekam na moje jak zakwitną, bo mam nadzieję że większość tych co kupiłam będzie pachnąca :D masz drzewiaste też??
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lenko a no mam i drzewiaste ;:131 . Dwie mają prawie 2 metry ;:333 . Pozostałe młode ale też lecą do góry ;:138 . Na pewno pokażę jak zakwitną .
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to czekam :D ja nie mam żadnej drzewiastej a mimo to jedna lilia ma prawie 1,60 :lol:
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lenko no jasne, jest sporo krzyżówek wśród lilii ;:108 . Nie tylko orienpety ( drzewiaste ) są wysokie ;:108 .

Ta moja też jest wysoka ale nie mam pojęcia co to za odmiana ani grupa lilii :roll: . Przypuszczam, że to może być lilia tygrysia.

Obrazek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ewelinko, ależ piękne widoki. Bardzo mi się te twoje rabatki podobają. Są bardzo w moim stylu, takie ukwiecone, kolorowe z eleganckimi obwódkami. Masz naprawdę talent w tym kierunki, bo super Ci wychodzi komponowanie rabat :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”