MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Post »

Wystawiłem kilkanaście dni temu. Syberyjskich mrozów raczej już się nie spodziewam.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja wystawiam w przyszły weekend. Sprawdzałem prognozy i za dwa tygodnie powinny zacząć wygryzać się samce. Trzcina w chatce już czeka, więc wszystko gotowe na sezon.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Ja zamiaruję wystawić rurki i kokony pod koniec przyszłego tygodnia, jak przyjdzie pora to się wygryzą :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Hej hej mistrze, moje bzyki już dziś powędrowały na ogród z racji braku czasu za tydzień.

Budkę robiłem na szybko tak więc szału ni ma.
Zrobiłem miejscówkę z dostępnych materiałów a że brak na miejscu narzędzi tak się prezentuje.
Póki co przeżyła wichury o 120km/h tak więc powinna dać radę.

Obrazek
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Kontakt:

Post »

Masakra z tymi fotami, zawsze mi je odwraca... Zaznaczam butelka ma chronić przed deszczem i jest ucięta na dole tak więc przewiew jest ;)

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
klik
1000p
1000p

Post »

comandos21 jeny brachu weź te kokony połóż w cieniu , a nie na wierzchu!!!! To nic że butelka jest obcięta ,nie mają się opalać w słońcu!
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Kontakt:

Post »

Klik
One nie bd mialy bezpośredniego słonka.
Tylko pytanie jak dam je na ta dolna polke to zasiedla formatki czy tylko dolne gniazda?
klik
1000p
1000p

Post »

Wrócą jak po sznurku do miejsca wygryzienia i będą szukać odpowiedniego miejsca na gniazdo. Będą szukać , czyli będą latać po najbliżej okolicy. Spokojnie, znajdą co trzeba. Tylko musi im się spodobać :wink:
Wars
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2014, o 03:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

comandos21 pisze:... Zaznaczam butelka ma chronić przed deszczem i jest ucięta na dole tak więc przewiew jest... [/url]
comandos21 czy wypróbowałeś ten patent z butelką w poprzednich latach? Stosowałem kiedyś coś na kształt rynny,tzn z walca o średnicy 7cm wyciąłem wzdłuż pasek szerokości około 3cm :tak że w przekroju była to litera "C" z wylotem ku górze. Murarki po wygryzieniu wspinały się po ściance ku górze, ale przed dotarciem do krawędzi ku wolności często odpadały od ścianki z powrotem na kokony. Nieliczne znajdywały łatwą drogę na końcach rynny, ciągle próbowały do przodu do światła i w górę po ściance z fikołkiem na końcu i tak do skutku.
Po kilku dniach musiałem obrócić tą rynnę o 45stopni by wycięcie było tak aby ścianka po której wspinały się murarki nie zaginała się na górze.
Ale u mnie ten walec miał z 70 cm , to może w przypadku butelki łatwiej odkryją że wyjście jest tam gdzie było dno butelki.

ps Od poniedziałku zaczynam wyłuskiwanie kokonów.
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Kontakt:

Post »

Wars pisze:
comandos21 pisze:... Zaznaczam butelka ma chronić przed deszczem i jest ucięta na dole tak więc przewiew jest... [/url]
comandos21 czy wypróbowałeś ten patent z butelką w poprzednich latach? Stosowałem kiedyś coś na kształt rynny,tzn z walca o średnicy 7cm wyciąłem wzdłuż pasek szerokości około 3cm :tak że w przekroju była to litera "C" z wylotem ku górze. Murarki po wygryzieniu wspinały się po ściance ku górze, ale przed dotarciem do krawędzi ku wolności często odpadały od ścianki z powrotem na kokony. Nieliczne znajdywały łatwą drogę na końcach rynny, ciągle próbowały do przodu do światła i w górę po ściance z fikołkiem na końcu i tak do skutku.
Po kilku dniach musiałem obrócić tą rynnę o 45stopni by wycięcie było tak aby ścianka po której wspinały się murarki nie zaginała się na górze.
Ale u mnie ten walec miał z 70 cm , to może w przypadku butelki łatwiej odkryją że wyjście jest tam gdzie było dno butelki.

ps Od poniedziałku zaczynam wyłuskiwanie kokonów.
Tak poprzedniej wiosny zacząłem przygodę z murarkami wówczas umieściłem kokony w butelce z wywierconymi od dołu otworami (od str. szyjki) i nie miały problemu ze znalezieniem drogi, druga butelka była tylko z jednej str nawiercona a kokony umieszczone na tyle butelki(nie usuwałem go). Nie miały problemu z wylotem. Tak to wyglądało jakby kierowały się do podmuchu świeżego powietrza.

Klik
Dlaczego nie mogą być na słonku, przecież słonko wiosenne nie jest tak gorące jak latem czy w maju. Bez już lada dzień zacznie kwitnąć u mnie pąki na forsycji też spore to dobrze jak szybciej zareagują na pobudkę ;)
Dałem je do butelki, by zabezpieczyć przed ptactwem, które masowo się namnaża na pobliskich drzewach.
klik
1000p
1000p

Post »

No bo nie ma co przyspieszać wygryzania. Same niech sobie wybiorą odpowiedni moment. W cieniu nie będzie szokowej pobudki. W słońcu i dodatkowo w butelce będzie o 10 stopni wyższa temperatura jak w cieniu.
Andrzej20
50p
50p
Od: 21 lut 2016, o 12:50

Post »

Jakie owady mogą zasiedlić się w trzcinie 4-5mm ? :)
klik
1000p
1000p

Post »

Andrzej20 Kilkadziesiąt gatunków , albo lepiej. Do czego zmierza Twoje pytanie?
Andrzej20
50p
50p
Od: 21 lut 2016, o 12:50

Post »

Znalazłem w okolicy trzcine, ale najgrubsza ma może z 6mm. Jak już pojechałem szukać trzciny to uciąłem troche, tylko zastanawiałem się czy ma to sens, czy w ogóle jakiś owad zainteresuje się taką małą średnicą. Mam jeszcze drugię pytanie czy jeśli formatka na murarke ma otwory o głębokości 10cm to zagnieździ się owad ?
klik
1000p
1000p

Post »

10 cm to dobra głębokość. Tylko co masz na myśli pisząc o "formatce"?
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”