MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6
-
- 500p
- Od: 7 paź 2009, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5
Wystawiłem kilkanaście dni temu. Syberyjskich mrozów raczej już się nie spodziewam.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja wystawiam w przyszły weekend. Sprawdzałem prognozy i za dwa tygodnie powinny zacząć wygryzać się samce. Trzcina w chatce już czeka, więc wszystko gotowe na sezon.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ja zamiaruję wystawić rurki i kokony pod koniec przyszłego tygodnia, jak przyjdzie pora to się wygryzą 

Pozdrawiam, Maciek.
- comandos21
- 100p
- Od: 1 wrz 2009, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Hej hej mistrze, moje bzyki już dziś powędrowały na ogród z racji braku czasu za tydzień.
Budkę robiłem na szybko tak więc szału ni ma.
Zrobiłem miejscówkę z dostępnych materiałów a że brak na miejscu narzędzi tak się prezentuje.
Póki co przeżyła wichury o 120km/h tak więc powinna dać radę.

Budkę robiłem na szybko tak więc szału ni ma.
Zrobiłem miejscówkę z dostępnych materiałów a że brak na miejscu narzędzi tak się prezentuje.
Póki co przeżyła wichury o 120km/h tak więc powinna dać radę.

Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
- comandos21
- 100p
- Kontakt:
Masakra z tymi fotami, zawsze mi je odwraca... Zaznaczam butelka ma chronić przed deszczem i jest ucięta na dole tak więc przewiew jest ;)

-
- 1000p
comandos21 jeny brachu weź te kokony połóż w cieniu , a nie na wierzchu!!!! To nic że butelka jest obcięta ,nie mają się opalać w słońcu!
- comandos21
- 100p
- Kontakt:
Klik
One nie bd mialy bezpośredniego słonka.
Tylko pytanie jak dam je na ta dolna polke to zasiedla formatki czy tylko dolne gniazda?
One nie bd mialy bezpośredniego słonka.
Tylko pytanie jak dam je na ta dolna polke to zasiedla formatki czy tylko dolne gniazda?
-
- 1000p
Wrócą jak po sznurku do miejsca wygryzienia i będą szukać odpowiedniego miejsca na gniazdo. Będą szukać , czyli będą latać po najbliżej okolicy. Spokojnie, znajdą co trzeba. Tylko musi im się spodobać 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 kwie 2014, o 03:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
comandos21 czy wypróbowałeś ten patent z butelką w poprzednich latach? Stosowałem kiedyś coś na kształt rynny,tzn z walca o średnicy 7cm wyciąłem wzdłuż pasek szerokości około 3cm :tak że w przekroju była to litera "C" z wylotem ku górze. Murarki po wygryzieniu wspinały się po ściance ku górze, ale przed dotarciem do krawędzi ku wolności często odpadały od ścianki z powrotem na kokony. Nieliczne znajdywały łatwą drogę na końcach rynny, ciągle próbowały do przodu do światła i w górę po ściance z fikołkiem na końcu i tak do skutku.comandos21 pisze:... Zaznaczam butelka ma chronić przed deszczem i jest ucięta na dole tak więc przewiew jest... [/url]
Po kilku dniach musiałem obrócić tą rynnę o 45stopni by wycięcie było tak aby ścianka po której wspinały się murarki nie zaginała się na górze.
Ale u mnie ten walec miał z 70 cm , to może w przypadku butelki łatwiej odkryją że wyjście jest tam gdzie było dno butelki.
ps Od poniedziałku zaczynam wyłuskiwanie kokonów.
- comandos21
- 100p
- Kontakt:
Tak poprzedniej wiosny zacząłem przygodę z murarkami wówczas umieściłem kokony w butelce z wywierconymi od dołu otworami (od str. szyjki) i nie miały problemu ze znalezieniem drogi, druga butelka była tylko z jednej str nawiercona a kokony umieszczone na tyle butelki(nie usuwałem go). Nie miały problemu z wylotem. Tak to wyglądało jakby kierowały się do podmuchu świeżego powietrza.Wars pisze:comandos21 czy wypróbowałeś ten patent z butelką w poprzednich latach? Stosowałem kiedyś coś na kształt rynny,tzn z walca o średnicy 7cm wyciąłem wzdłuż pasek szerokości około 3cm :tak że w przekroju była to litera "C" z wylotem ku górze. Murarki po wygryzieniu wspinały się po ściance ku górze, ale przed dotarciem do krawędzi ku wolności często odpadały od ścianki z powrotem na kokony. Nieliczne znajdywały łatwą drogę na końcach rynny, ciągle próbowały do przodu do światła i w górę po ściance z fikołkiem na końcu i tak do skutku.comandos21 pisze:... Zaznaczam butelka ma chronić przed deszczem i jest ucięta na dole tak więc przewiew jest... [/url]
Po kilku dniach musiałem obrócić tą rynnę o 45stopni by wycięcie było tak aby ścianka po której wspinały się murarki nie zaginała się na górze.
Ale u mnie ten walec miał z 70 cm , to może w przypadku butelki łatwiej odkryją że wyjście jest tam gdzie było dno butelki.
ps Od poniedziałku zaczynam wyłuskiwanie kokonów.
Klik
Dlaczego nie mogą być na słonku, przecież słonko wiosenne nie jest tak gorące jak latem czy w maju. Bez już lada dzień zacznie kwitnąć u mnie pąki na forsycji też spore to dobrze jak szybciej zareagują na pobudkę ;)
Dałem je do butelki, by zabezpieczyć przed ptactwem, które masowo się namnaża na pobliskich drzewach.
-
- 1000p
No bo nie ma co przyspieszać wygryzania. Same niech sobie wybiorą odpowiedni moment. W cieniu nie będzie szokowej pobudki. W słońcu i dodatkowo w butelce będzie o 10 stopni wyższa temperatura jak w cieniu.
Jakie owady mogą zasiedlić się w trzcinie 4-5mm ? 

-
- 1000p
Andrzej20 Kilkadziesiąt gatunków , albo lepiej. Do czego zmierza Twoje pytanie?
Znalazłem w okolicy trzcine, ale najgrubsza ma może z 6mm. Jak już pojechałem szukać trzciny to uciąłem troche, tylko zastanawiałem się czy ma to sens, czy w ogóle jakiś owad zainteresuje się taką małą średnicą. Mam jeszcze drugię pytanie czy jeśli formatka na murarke ma otwory o głębokości 10cm to zagnieździ się owad ?
-
- 1000p
10 cm to dobra głębokość. Tylko co masz na myśli pisząc o "formatce"?