Mój skrawek ziemi - Gabriela - /cz. 1.r 2008/
Gabrysiu pospacerowałam po twoim ogrodzie 8) zobaczyłam coś nie znanego
ostrogłowiec czy to jest bylina
piękna heba moja zeszłej zimy zmarzła
cudownie robisz zdjęcia

Pozdrawiam - Krystyna
Wiejski ogród - kamixsa
Wiejski ogród - kamixsa
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich przemiłych gości w moim ogrodzie !
To najlepsze wyjście. Chyba że znajdziesz jakiś kąt gdzie będzie mogła się swobodnie rozrastać i pokazać swoje piękno.korzo_m pisze:Gabrysiu to teraz rozumiem ,dlaczego moja houtunia tak dziwnie się rozrasta. Przybędzie jej więcej to również trzeba będzie ujarzmić.
piku pisze:Piękne roślinki i ładne ich ujęcia :P , jeszcze nigdy nie widziałam kwitnącego hebe, musi mieć u Ciebie doskonałe warunki. No i śliczny orliczek, czy to jakaś nowa odmiana, taka niespotykana forma kwiatu :P
Wiesiu, ja tez myślałam że to tylko krzewinka bez kwiatów.
Ale zakwitnie i to mnie cieszy.
Ten orlik, zamawiałam kiedyś z wysyłkowej z Lublina.
Miał być pełny, ale okazał się taki - też ładny.
Mam gdzieś ten katalog i musiałabym poszperać - będzie tam nazwa tego orlika.
Dzięki za miłe słowa.
Moniko, ostatnio próbuję spisać i policzyć moje kwiaty i krzewy.rogalm1 pisze:Gabrysiu kolejna porcja piękności, czy liczyłaś kiedyś ile masz gatunków roślin w swoim ogrodzie?
Nie mam tego dużo, na dzień dzisiejszy mam spisane 160 gatunków roślin.
Nie wiem czy spisałam wszystkie, a nazwami zajmę się zimą - myślę że wtedy będę wiedziała jaki gatunek i rodzaj mam w swoim ogrodzie.
Będzie to żmudna robota, ale chciałabym skatalogować moje rośliny.
Krysiu, dziękuję za miłe słowa.kamixsa pisze:Gabrysiu pospacerowałam po twoim ogrodzie 8) zobaczyłam coś nie znanegoostrogłowiec czy to jest bylina
piękna heba moja zeszłej zimy zmarzła
![]()
cudownie robisz zdjęcia
![]()
Ostrogowiec jest byliną i to bardzo wdzięczną.
Nie ma z nią kłopotu chyba że tylko taki, że sie rozsiewa jeśli się w porę nie zetnie przekwitniętych kwiatów.
A korzyść ścięcia jest, bo zakwita powtórnie.
Dziękuję za wizytę i zapraszam ponownie

- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Gabriela
Ech... to szkoda że Ci to przepadłoBabopielka pisze:Gabrysiu - ja miałam też listę swoich roślinek w komputerze no i sysytem mi padł i przepadło wszystkoa tyle pracy mnie to kosztowało
spisałam wszystkie rośliny - drzewa i krzewy i oddzielnie byliny ,były nazwy polskie i łacińskie i teraz nie mam nic
Wstawiłam zdjęcia robinii u siebie
![]()

Ja jak skończę (kiedy to będzie) to zgram na płytkę, tak dla pewności.
Też tak jak Ty spisuję nazwami polskimi i łacińskimi, potem jest mniej wątpliwości.
Myślałam aby jeszcze dodawać zdjęcia moich roślin do katalogu, ale musi mi zięć podpowiedzieć jak najlepiej to zrobić.
A robinię już widziałam - ile lat będę czekać na taki okaz ?
Już wiem , doczytałam

- Gabriela
Przy cesarskich koronach, których naliczyłam około 140 cebul, to te 160 gatunków wcale nie jest dużo.rogalm1 pisze:Gabrysiu - 160, to brzmi dumnie! Jak już zrobisz ten katalog ze zdjęciami to prosze dla mnie jedną płytkę, będę zimą spisywać co mam na wiosne posadzić... ot zimowe marzenia....

Moniko, jak zrobię

- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
I ja też chętnie poczytam, bo dostałam ją od jednej superowskiej forumowiczki!bona pisze:A mnie bardzo podoba się hoyutunia(chyba cos żle napisałam)
Gabrysiu napisz cos o tej roślince
Nie mam swojego wątku ogrodowego,bo niewiele mam na razie roślinek,czasem tylko jakąs fotke wstawie w bylinkach...
Czy Ty trzymasz ją w jakimś pojemniku? Tak wygląda na zdjęciu...
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Gabriela
Dorotko, dzięki za wizytę.dewuka pisze:Znowu pooglądałam. Orlik oszałamiający, jak i cała reszta.
Ostatnio mało pokazuję swoje rośliny, ale pogoda tak ładna, że szkoda siedzieć przed komputerem.
bona pisze:A mnie bardzo podoba się hoyutunia(chyba cos żle napisałam)
Gabrysiu napisz cos o tej roślince
Nie mam swojego wątku ogrodowego,bo niewiele mam na razie roślinek,czasem tylko jakąs fotke wstawie w bylinkach...
Bożenko, Houtunia jest bardzo ładna, kolorowa, kwitnie takimi białymi kwiatuszkami.
Najlepiej się wybarwia na jasnym stanowisku - u mnie rośnie w słońcu.
Powinna mieć dość wilgotną ziemię.
Houtunia na zimę obumiera, ale na wiosnę ładnie odbija.
Rozrasta się dość szybko.
Bożenko, wyczytałam że złotokap jest trujący i zakwita dopiero po kilku latach.Babopielka pisze:Gabrysia - czytałam gdzieś ,że szukasz złotokapajeśli interesują Cię małe siewki to ja mam sporo
zebrałam nasionka jesienią i rzuciłam na rabatkę ,a one chyba wszystkie wzeszły
Więć chyba go sobie odpuszczę, a na jego miejsce poszukam trzmieliny oskrzydlonej.
Aniu, na razie tylko spisuję rośliny w notatniku.Raczek pisze:Gabrysiu,czy katalogowanie zdjęć robisz w jakimś programie?
Dopiero jak się z tym uporam, zięć mi obiecał że znajdzie jakiś sposób, aby to zrobić dobrze.
Jak będę wiedziała dokładnie, to Ci napiszę.
liska pisze: I ja też chętnie poczytam, bo dostałam ją od jednej superowskiej forumowiczki!
Czy Ty trzymasz ją w jakimś pojemniku? Tak wygląda na zdjęciu...
Izo, trzymam houtunię w wiaderku żeby nie polazła tam gdzie jej nie chcę.
Ale jeśli jest na "wolności" jest o wiele ładniejsza.
Poczytaj wyżej, napisałam kilka słów o niej.