Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

chatte pisze:Ja tez mam problemy z sadzeniem...
Wszyscy uczymy się na błędach Izo. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ależ tak, Jolciu! Kwitły wszystkie, które posadziłam, choć jedne wcześniej, inne później :D
A wyglądały tak:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Niestety, Andrzeju, czasem trzeba popełnić wiele błędów, zeby się czegoś nauczyć ;)
Obawiam się, że następnej wiosny bedę miała taki sam kłopot z sadzeniem tych zawilców :;230
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu one są wprost zniewalające :shock: .
Bardzo ładnie ci wykwitły. Ja też w tym roku na jesień posadziłam anemony a jakie będą to trzeba poczekać do wiosny :P
Już się jej nie mogę doczekać - WIOSNY

Pozdrawiam
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A jakie posadziłaś? Bo te moje trzeba niestety wykopywać na zimę, a ja bym chciała mieć takie, które zimują :( Japońskie chyba zimują?
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Izuniu, japońskie chyba w Polsce zimują, bo jest podane, że od 6 strefy. Ale to nie sa cebulowe tylko byliny. Zobacz tutaj Są różne odcienie różu i biały (Anya ma w swoim atavarze)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mnie własnie chodzi o bylinowe, Alutko, żeby nie trzeba było wykopywać, bo tego nie lubię :P
Dzięki! :D Nie wiedziałam, ze kwiatek z awataru Anyi to zawilec :oops:
Jeszcze się muszę dokształcić w tym temacie :lol:
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izuniu, a gdybyś tak zostawiła chociaż trochę tych cebulowych w ziemi na zimę. Mogłabyś zasadzić je trochę głębiej a do tego przykryć grubo słomą... Co Ci szkodzi spróbować, najwyżej stracisz kilka cebulek... U mnie one normalnie zimują, nigdy ich nie wykopuję, jest ich coraz więcej i są coraz dorodniejsze. Dla mnie właśnie te bylinowe są bardziej pracochłonne, bo są dosyć inwazyjne i trzeba je co jakiś czas wykopywać, dzielić, ... A tamte jak raz zasadziłam, to mam spokój! :D
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Izuniu albo coś przegapiłam w Twoim ogrodzie, albo ukrywałaś takie piękne zawilce. :shock: :D

Ja jakoś nie miałam do nich serca, też ciągły problem żeby "zielonym do góry", i chyba nie lubią mojej gliniastej gleby, a u Ciebie są prześliczne. :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aluś, ja tylko kilka mam. Kupiłam tej wiosny, a przy wykopywaniu zapodziałam gdzieś 3 bulwki, więc mam mniej niż kupiłam :( Trochę się boje ryzykować, u nas zimy bywaja ostre, nie tak jak u Ciebie. Juz będę lepiej wykopywać . Tylko u mnie się nic nie rozmnozyły :? Moze n w następnym sezonie?

Lileczko, przegapiłaś ;:1 Pokazywałam je jak tylko zakwitły, bo byłam zachwycona, ze wyrosły i jeszcze tak slicznie kwitną :lol: Były wysuszone, małe i wyglądały na takie, z których nic nie będzie.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

To dobrze że trafiłam na te śliczne zawilce :P w tym roku posadziłam parę cebulek które już wyszły czy to normalne..
Cebulowe kwiaty są dla mnie zagadką nigdy ich nie sadziłam bo nie wiem kiedy wykopać ,a i jeszcze szkodnik ogrodowy może pozjadać :lol:
a teraz bym je wyrwała ....tylko schylić się nie mogłam więc zostały ,och jak dobrze Izo że pokazałaś zdjęcia i od razu mnie olśniło co ja tam wsadziłam....
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Beatko, ale te zawilce sadzi się wiosną... :? Wyszły z ziemi, bo pogoda niezbyt normalna jak na tę porę roku, ale jak przyjdą mrozy, to mogą zmarznąć. Może spróbuj je przykryć?
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Ojej i jaskry pewnie też , to muszę przykryć czymś tak to jest jak sie kupuje to piszą że można posadzić i nie trzeba wykopywać a potem się dziwie czemu nie rosną :wink:
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U nas można je sadzić i wiosną i latem a kwitną kiedy chcą... :lol: Niejednokrotnie 2 razy w ciągu lata. One świetnie się naturalizują i w przeciwieństwie do wielu innych roślin cebulowych, pierwsze kwitnienie po posadzeniu jest mniej atrakcyjne niż kolejne... U nas nalezą do tych popularnych, niezbyt drogich cebulek (a właściwie bulwek, jak słusznie mówisz, Izuniu) a ponieważ do tego bardzo mi się podobają i są łatwe do sadzenia (tylko 5 cm), to mam ich dużo.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Ja też tego roku wsadziłam w ziemię niepozorne bulwki zawilca zakwitły ładnie ,a teraz z ziemi wyrastają zielone listki myślałam ,że to normalne że tak ma być :P
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”