Na starym po nowemu 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na starym po nowemu 6

Post »

Piękną masz wiosnę w ogródeczku, Beatko! ;:215 ;:303
Nawet powojnik już kwitnie. ;:333 A mieczyki to już nad ziemią, czy w ziemi? ;:131 Moje w ziemi, ale jeszcze nie pokazały nosków. Dobrze zrobiły, bo noc z niedzieli na poniedziałek ma być mroźna. ;:oj
Miłego weekendowania. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko, to chyba lato będzie przepiękne, bo kwiecień wody nie żałował i żegna się deszczem ;:14 , mimo pięknej zapowiedzi dnia!
Tawułę szarą możesz mieć zaraz po majowych świętach ;:168
One raczej łatwo się ukorzeniają, mam nadzieję, że Twoja nie będzie gorsza ;:215 .
Moje chryzantemki też w różnym stadium, jedna już ma ponad 20 cm, a niektóre nie wykazują oznak życia, ale mają czas do jesieni ;:333 .
Czy supertunie z tych zimowych wysiewów? ;:oj
Miłej niedzieli ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Bardzo dziękuję wszystkim osobom, które dały mi cenne wskazówki co do ciemierników. Aż nie do uwierzenia jak bardzo im to pomogło, jestem zachwycona natychmiastowym efektem. Dziękuję! ;:196 :wit

Trochę za szybko mija ta majówka, Maryniu :D
Wiosna w tym roku jakby książkowa - rośliny na wszystko mają czas - oby cudnie i długo dzięki temu kwitły i były zdrowiuśkie.
W tym sezonie daję nacisk na jeżówki - jestem ciekawa jak się będą sprawować. Tyle zabiegów dla nich zrobiłam by zechciały u mnie zagościć, że powinno się im spodobać. A wiesz, one lubią być fotografowane :;230
Pozdrawiam ;:196

Lucynko, mieczyki dopiero co posadzone, ale już noski wystawiają. Pewnie Twoje też już coraz bardziej widoczne.
Weekend majowy, przerywany pracą (wczoraj) - jakiś taki dziwny, W poniedziałek cudna pogoda a dzisiaj deszcz i dość chłodnawo. Gdzie te majówki z grillem w tle? ;:oj No nie u mnie w tym roku. I cały ten tydzień ma być taki zachlapany.
Będzie wszystko idealnie podlane ;:215

Martuś - forsycja nadal żółta i niech sobie będzie długo żółta i zachęcała biedronki do bycia w moim ogrodzie.
Tawułę szarą będę miała oczywiście na uwadze, dziękuję. Dam znać jak mi się zwolni choć jeden dla niej kawałeczek.
Mam jeszcze nippońska, też ją bardzo lubię. Daję tylko znać jakby co :;230
To mnie troszkę uspokoiłaś z chryzantemkami, bałam się, że te co mają już po 20 cm za bardzo się rozszalały. Niektóre liście mają już 7 cm. Może to właśnie te w tym roku przytnę na próbę? Taki mam plan.
Ach, nie, gdzie tam - Supertunie kupione jako sadzonki. Raczej w takie kwiaty bym się nie bawiła w ich wysiewanie.
Ale już pokazuję moje butelkowe i woreczkowe sianie, jestem zachwycona tą bezproblemową metodą / wschody są super.

Fotki z 1 maja br.

Obrazek

Ślazówka
Obrazek

Dziwaczek / kilka sadzonek wcześniej już posadziłam w ogródku, (łubin trwały z takiego siewu też już posadzony)
Obrazek

Ostróżka jednoroczna
Obrazek

Paprocie wystrzeliły w tym roku bardzo szybko ;:138
Obrazek

Bywało, że róża Therese Bugnet juz kwitła 1 maja, ale i tak już widać zaczątki pąków
Obrazek

Same się tak namnożyły z 1 cebulki sadzonej kilka lat temu ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Beatko
Narcyze piękne.
Mi po raz pierwszy jeżówki przetrwały zimę i widać zielone zalążki listków.
W zeszłym roku pogroziłam im palcem. I chyba wzięły sobie to do serca :;230
Pączki na róży ;:215 to ja na razie mogę sobie pomarzyć.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Beatko, to może pogadaj z tym swoim deszczem, niech zmieni miejsce pobytu. :lol: Skieruj chmury w moje strony, bo u mnie nie zanosi się na zmianę pogody. W najbliższych dniach widzę tylko słońce na bezchmurnym niebie.
W zamian ja pogadam ze słonkiem, ;:3 co by do Ciebie powędrowało, bo bardzo potrzebne Twoim ślicznie kwitnącym roślinkom i młodym sadzonkom. ;:303
Mieczyki już i u mnie pokazują noski.
Zapączkowana róża?! Niesamowite! :shock: ;:138 Niech jej słoneczko pomoże rozwinąć paki, a Tobie cieszyć się ciepełkiem. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Pięknie ci kwitną narcyzki. I fajnie, że ci się tak same rozmnożyły. U mnie coś nie chcą sie rozmnażać.
A niektóre przepadają :(
Ciekawe pomysły masz na posianie roślin ;:333
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Przepraszam że nie na temat,czy ma ktoś namiar na wątek Jadzi Jakuch nie mogę jej namierzyć a chciałabym ją odwiedzić w jej wątkowym ogródku?
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Beatko, te narcyze to naprawdę z 1 cebulki? :shock:
Fajnie, jak tak samo się robi ładnie :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Nie no, masz już pączek róży??? To chyba jakaś wyjątkowa odmiana, Moje wszystkie mają tylko listeczki, a niektóre wręcz dopiero gramolą się z ziemi. Niebywałe.
O metodę butelkową dopytam Cię Beatko w przyszłym sezonie, dokładnie co i jak. Na pewno zastosuję, skoro są takie efekty. :)
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przyszedłem Beatko pochwalić się, że lada chwila 'Tereska" u nas zakwitnie, a u ciebie ... to samo :D
Jak zawsze ona u nas pierwsza - sprawdziłem zdjęcia i w ub.r. pokazała kolor 17.05
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewuś, no moje jeżówki to traktuję jak na razie marchewką, nie kijem ;:306
Ale kiedyś pogroziłam jednej krzewuszce i się opamiętała. Jeśli jednak trzeba będzie to i jeżówkom pogrozić trzeba będzie paluszkiem. Ach, ćwiczą nas te roślinki, ćwiczą.
Na razie tylko jedną mam w gruncie, chyba tę różową, reszta panienek jest w podwyższonej grządce. Więc lepiej to już im chyba być nie może. :D
Trzymam kciuki za nasze jeżówki, niech i nas cieszą.
Ta róża to co roku tak wcześnie kwitnie i delikatnie pachnie. Lubię ją / Therese Bugnet/.

Lucynko, oj przydałoby się słoneczka więcej, oj przydałoby się. ;:108
Jeżeli jeszcze potrzebujesz troszkę deszczu - proszę bardzo, u nas ma padać cały tydzień.
Szukam sposobów by koty mi nie niszczyły grządek. Na razie znalazłam dwa - będę próbować.
Twoja kotka to na pewno się grzeczniej w ogrodzie zachowuje.
Thereska to jedna z moich ulubionych róż, jest zresztą bezobsługowa i wcześnie zaczyna kwitnienie. ;:196

Aniu, te narcyzki to właśnie te z przepadniętych. Cisza, cisza aż tu nagle całe ich poletko! Może i Twoje szykują Ci taką niespodziankę.
Zimowy siew butelkowy polecam bardzo. Ja jestem zachwycona tą metodą. Tym bardziej, że można na spokojnie tak siać już od stycznia. A ciepłolubne siałam już pod koniec marca a nie po 15 maja ;:215 Gdyby co to pytaj. :D

Jolu, tu link do aktualnego wątku Jadzi

https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... start=1173

Małgosiu, tak, to z jednej cebulki. Ale to nie tak, że co roku jest ich coraz więcej, są sezony, że w ogóle się nie pokazują. W tym roku i mnie bardzo zaskoczyły taką ilością. ;:167
Te nie rosną w "bukiecie" tak jak inne, te idą po prostokącie ;:306
Ale jak mi się cebulowe nie pokażą to nie szukam ich, zostawiam tak sobie bo wiem, że prędzej czy później znowu ucieszą. Podobnie mam z liliami.

Wandziu, to są wczesne odmiany róż. Theresa Bugnet i Elfe mam już całe mocno zapączkowane. ;:167
Nie wiem czemu tak nie fajnie wyszedł mi ten dziwaczek na zdjęciu, jakby miał chore listki, ale tak nie jest. Pewnie dałam zły kąt przy fotografowaniu, bo dziwaczek jest super z takiego wysiewu.
Tym sposobem można już wysiewać od stycznia. I czekać aż roślinki same sobie wybiorą porę do kiełkowania. Bardzo polecam tę metodę jeśli się nie ma parapetów i lamp doświetlających.

Tak, Andrzejku, Theresa Bugnet zwykle nas rozpieszcza jako jedna z pierwszych róż. Jakby było więcej słoneczka to już pewnie by miała duże kwiaty, a tak to czekamy i czekamy. Jedynie co z tej pogody mamy na plusie, to to, że tulipany, narcyzki, wczesne irysy - bardzo długo trzymają kwiat. ;:215 Zwykle te punilki to jeden dzień kwitną, a teraz już ponad tydzień jest jeden kwiat. ;:167

Aktualności ogrodowe ;:3
/ m. in. : kamasja, laurowiśnia, czosnek ozdobny, wilczomlecze, floks szydlasty. lilak, kokoryczka /:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Beatko, śliczne te narcyzki ;:167 . Niektóre lilie mi tak przelegują, ale że narcyzy też tak potrafią, to nie wiedziałam ;:oj .
Alstremerie już kwitną i piękna pelargonia ;:138 .
Wilczomlecz o czerwonych przykwiatkach i serduszki we wszystkich kolorach - piękne ;:63 .
Wiosna w pełni zapanowała w Twoim ogrodzie, a jak jeszcze zakwitną róże, to już będzie prawie lato ;:138 .
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Beatko, Twój ogród już niemal w czerwcowej odsłonie. ;:215
Tyle kwitnień, że trudno się zdecydować, co chwalić, bo wszystkie zasługują na słowa uznania. ;:138
Moje serduszki jeszcze w powijakach, a Twoje już takie kwitnące! ;:303

Deszczu na tę chwilę mam dość, pogadam sobie ze słoneczkiem, by do Ciebie też dotarło i dogrzewało Twoje śliczności ogrodowe. ;:3 ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Beatko
Lilak z bzyczkiem fajny.
Masz rację roślinki uczą nas cierpliwości i pokory.
Tereska B u Ciebie jak i Andrzeja ma pączek w tej samej fazie.
U mnie maleńki zawiązek pączka ma LO. Serduszka zarówno biała jak róžowa cudowna.
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Beatko,

ile wiosen liczy kalina? Zastanawiam się, czy moją nie prowadzić na pniu. Czy ten krzew w ogóle nadaje się na takie prowadzenie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”