Wydawało mi się, że jest tu przepis na
chleb żytni trójfazowy, ale nie ma, no to już będzie.
etap 1
40 g zakwasu z mąki żytniej razowej,
310 ciepłej wody
300 g mąki żytniej typ 720.
Składniki po wymieszaniu w misce przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
etap 2
Przefermentowany zaczyn z etapu 1,
150 g mąki żytniej typ 2000,
170 g letniej wody
Do zaczynu z etapu I dodajemy wodę i mieszamy tylko do połączenia. Następnie dodajemy mąkę i łączymy z zaczynem. Ciasto wyrównujemy i owijamy reklamówką, aby ciasto nie parowało. Czas II etapu trwa mniej więcej 3 godziny.
Etap 3 Ciasto właściwe
1010g zaczynu, całość z etapu 1 i 2,
700g mąki żytniej typ 720,
600 g ciepłej wody,23 g soli.
Przygotowanie:
Do zaczynu dodajemy wodę z solą, tym sposobem rozluźnimy ciasto.
Następnie mąkę. Mieszamy tylko do dobrego połączenia.
Ciasto dzielimy na dwie porcje.
Każdą z porcji przekładamy do naoliwionych form,ja posypuję dodatkowo blaszki mąką ryżową.
Dokładnie ugniatając i wyrównując powierzchnię ciasta. Wierzch można posypać,np. pestkami dyni, słonecznika, albo oprószyć mąką.
Chleby pozostawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
Pieczemy w temperaturze 220 ? 210 st. C przez pierwsze 15-20 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st. C i dopiekamy kolejne 40-45 minut.
Ja dosypuję pestki dyni, chia lub złoty len i trochę suszonej żurawiny. Można orzechy, można słonecznik itp.
