eMZet pisze:Aniu przejrzałem kilkanaście zdjęć w Twoim ogródku. Wiele z nich jest bardzo dobrych ale trochę zdjęć ma źle ustawioną ostrość. Nie są to tylko zdjęcia wykonywane w trybie makro ale i w ogólnym. Oczywiście duży wpływ na wykonywane zdjęcia ma przyjęta rozdzielczość, tę musisz bezwzględnie zwiększyć. Chcąc uzyskać duże zbliżenie fotografowanego obiektu przybliż do niego maksymalnie aparat, zanim zaczniesz korzystać z zoomu optycznego lub cyfrowego. Staraj się wykonywać zdjęcia przy czułości 200 ISO. Powiększy to wartość ustawianej przysłony, od której zależy głębia ostrości wykonywanego zdjęcia. Po praktycznej umiejętności 100% ostrości wykonywanych zdjęć, będziesz mogła dopiero eksperymentować z mniejszymi czułościami i przysłonami dla, dla uzyskania ostrego obiektu na rozmytym tle.
Jeśli będziesz miała jakieś pytania - pytaj proszę.
Mietku bardzo ci dziękuję za cenne rady i cierpliwość w oglądaniu moich zdjęć.
Dziś już zwiękrzyłam rozdzielczość w aparacie na największą.ISO było ustawione na AUTO,bo ja nie wiedziałam za bardzo jak je zmienić.Teraz za twoją rada ustawiłam czułość na 200.
Z zoomu optycznego nie korzystałam do tej pory przy zdjęciach w ogrodzie tylko przy zdjęciach panoramicznych,czyli z okienka strychowego.
Przy zbliżeniach w ogrodzie korzystałam do niedawna tylko z tego,że właśnie przybliżałam maksymalnie aparat do obiektu.Zdjęcia wychodziły wtedy złe.Po podpowiedziach Pauzalki znalazłam funkcję macro i zaczęły wychodzić lepsze.Jak teraz zwieszę czułość do 200 to może będą jeszcze lepsze?
W instrukcji poczytałam o trybie ustawienia ostrości :makro,standard i nieskończoność.
Z opisu w instrukcji powinnam skorzystać z nieskończoności przy robieniu zdjęć z okienka strychowego.Dotychczas robiłam na standard,czyli oddalonych minimum 50 cm.Spróbuje jeszcze tak.
Mam jeszcze problem z robieniem zdjęć o zmierzchu,wychodzą takie niebiesko-fioletowe.
Nie wiem czy to wina balansu bieli? Jest ustawione na słońce.
Mam w aparacie taki balans bieli:
---automatyczny
---światło dzienne
---dzień pochmurny
---żarówki
---fluorescencyjne
Bardzo proszę o porady.