Ryby w naszych oczkach dyskusje
Też mam w tej chwili dość mocno zarośnięte oczko, ale jest jeszcze na tyle wolnej powierzchni,że mogę oglądać pływające w tę i z powrotem ryby.. Mam tylko dwie lilie, młode. W tym roku bardzo ładnie wypuszczają liście, jest ich już ok 20, ale na razie nie kwitną.Jeśli wszystkie rośliny przezimują i będą się tak jak w tej chwili rozwijać , a lilie wypuszczą więcej liści, to może być problem z oglądaniem rybek.
Pozdrowienia Nina
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
witajcie!!
W moim oczku jest bardzo duzo rybek-karasie i karpie ok 60 sztuk..Oczko ma wymiary 4x2,5.Rybki sobie bardzo ładnie w nim zyją.Tylko co mam zrobic z nimi na zimę?Jak zabezpieczyc oczko przed zamarznięciem?Zimą nie ma mnie na działce więc nie będę mogła doglądać rybek.Rybki mam pierwszy rok i zupełnie nie wiem co dalej
I jeszcze jedno pytanie-do kiedy je karmić a własciwie ,jak często się karmi ryby?
Będę wdzięczna za podpowiedz
W moim oczku jest bardzo duzo rybek-karasie i karpie ok 60 sztuk..Oczko ma wymiary 4x2,5.Rybki sobie bardzo ładnie w nim zyją.Tylko co mam zrobic z nimi na zimę?Jak zabezpieczyc oczko przed zamarznięciem?Zimą nie ma mnie na działce więc nie będę mogła doglądać rybek.Rybki mam pierwszy rok i zupełnie nie wiem co dalej

I jeszcze jedno pytanie-do kiedy je karmić a własciwie ,jak często się karmi ryby?

Najbezpieczniej oraz przy najmniejszym wysiłku jest je umieścić w piwnicy w akwarium z filtrem.anulka pisze:witajcie!!
?Jak zabezpieczyc oczko przed zamarznięciem?Zimą nie ma mnie na działce więc nie będę mogła doglądać rybek.Rybki mam pierwszy rok i zupełnie nie wiem co dalej![]()
W okresie wiosennym, letnim i wiosennym wystarczy raz dziennie. W zimie przez niską temperaturę zwykle nie pobierają pokarmu.anulka pisze: I jeszcze jedno pytanie-do kiedy je karmić a własciwie ,jak często się karmi ryby?
Pozdrawiam
Michał
Michał
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A jakiej jest głębokości, bo to jest najważniejsze przy zimowaniu ryb. Jeśli ma 1m lub więcej, to nie ma problemu, możesz je zimować w oczku. Wystarczy dać jedynie dobry napowietrzacz. Na przykład coś TAKIEGOanulka pisze:witajcie!!
W moim oczku jest bardzo duzo rybek-karasie i karpie ok 60 sztuk..Oczko ma wymiary 4x2,5.
Napisz coś więcej o oczku, jak jest wyposażone, jaki masz filtr, jaką pompę, ile roślin i jakie. Obawiam się że ilość rym jak na tak małe oczko może być za duża, pamiętaj że one będą się rozmnażać, i zrobi się za ciasno. Druga sprawa jest utrzymanie w oczku "czystej" wody. Przy takiej ilości ryb może to być trudne. Ryby są największym producentem amoniaku w oczku, co skutkuje częstym i trwałym zakwitem wody (zielona woda + glony nitkowate). Gdyby Cię ten temat zainteresował to zapraszam TUTAJ, piszę tam więcej, na temat obsady ryb i roślin w oczku, oraz walki z glonami.Rybki sobie bardzo ładnie w nim żyją.Tylko co mam zrobić z nimi na zimę?Jak zabezpieczyć oczko przed zamarznięciem?Zimą nie ma mnie na działce więc nie będę mogła doglądać rybek.Rybki mam pierwszy rok i zupełnie nie wiem co dalej![]()
Ja karmię sporadycznie, karasie są w zasadzie glonojadami, i obskubują folie z glonów, a karpie dodatkowo, znajdą coś dla siebie w osadach dennych oczka, lub na spodnich częściach liści roślin pływających, szczególnie grzybieni, słychać wtedy takie "cmokanie", jak zbierają "robaczki" z pod liści.I jeszcze jedno pytanie-do kiedy je karmić a właściwie ,jak często się karmi ryby?

Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
Michał -dziękuję
Pawle moje oczko ma głębokośc ok1,20 -1,40.W najgłębszym miejscu stoją lilie wodne.W samym oczku mam tylko lilie,i pływa rzęsa.W tym roku ,jak są ryby nie miałam glonów.Woda jest bardzo czysta aż sama się dziwiłam.Na półce mam irysy i to wszystko.
Te ryby ktos mi wrzucił w zeszłym roku-chyba ikrę ,bo wiosną były małe rybki.Teraz urosły a niektóre zaczęły się przebarwiać.Złowić ich nie potrafię a takie urządzenia do napowietrzania to może zrobię w następnej reinkarnacji
Może jest inny sposób?Słyszałam o snopkach siana?A moze zostawic je bez zabezpieczenia?Akwarium nie wchodzi w rachubę ,bo go nie mam.

Pawle moje oczko ma głębokośc ok1,20 -1,40.W najgłębszym miejscu stoją lilie wodne.W samym oczku mam tylko lilie,i pływa rzęsa.W tym roku ,jak są ryby nie miałam glonów.Woda jest bardzo czysta aż sama się dziwiłam.Na półce mam irysy i to wszystko.
Te ryby ktos mi wrzucił w zeszłym roku-chyba ikrę ,bo wiosną były małe rybki.Teraz urosły a niektóre zaczęły się przebarwiać.Złowić ich nie potrafię a takie urządzenia do napowietrzania to może zrobię w następnej reinkarnacji

Może jest inny sposób?Słyszałam o snopkach siana?A moze zostawic je bez zabezpieczenia?Akwarium nie wchodzi w rachubę ,bo go nie mam.
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
bez napowietrzania wybij sobie z głowy,że taka ilość ryb przeżyje w oczku
pęczek słomy można wstawić, gdy ma się kilka ryb
i tutaj ważna sprawa
wszyscy piszą głupoty,że to napowietrzy wodę
guzik prawda
spełnia dokładnie taką samą funkcję jak przerębel
nie natlenia, a umożliwia jedynie ujście siarkowodoru,który wytrąca się z osadów dennych
przy braku swobodnego ujścia, gaz ten rozpuszcza się w wodzie powodując oczywiście zanik rozpuszczonego tlenu
doporowadzamy w ten sposób do śnięcia ryb
przy tak przerybionym stawie napowietrzanie jest niezbędne
następna uwaga
nie opuszczamy kostki napowietrzającej na same dno
oziębiamy w ten sposób wodę i ruszamy osady denne
pęczek słomy można wstawić, gdy ma się kilka ryb
i tutaj ważna sprawa
wszyscy piszą głupoty,że to napowietrzy wodę
guzik prawda
spełnia dokładnie taką samą funkcję jak przerębel
nie natlenia, a umożliwia jedynie ujście siarkowodoru,który wytrąca się z osadów dennych
przy braku swobodnego ujścia, gaz ten rozpuszcza się w wodzie powodując oczywiście zanik rozpuszczonego tlenu
doporowadzamy w ten sposób do śnięcia ryb
przy tak przerybionym stawie napowietrzanie jest niezbędne
następna uwaga
nie opuszczamy kostki napowietrzającej na same dno
oziębiamy w ten sposób wodę i ruszamy osady denne
pozdrawiam
Jacek
Jacek
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Witajcie
Czy Ktoś z Was jest w stanie rozpoznać na zdjęciach czy faktycznie kupiliśmy małe karpie koi
?
Z góry ślicznie dziękuję za pomoc

Czy Ktoś z Was jest w stanie rozpoznać na zdjęciach czy faktycznie kupiliśmy małe karpie koi

Z góry ślicznie dziękuję za pomoc

Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
dziękuję za pomocbarakuda pisze:Fotki trochę mało wyraźne ,ale prawdopodobnie są to koi.Karpie w odróżnieniu od karasi posiadają wąsy.U czerwonej ryby trudno to jednoznacznie stwierdzić trochę źle pozowała ale w oczku da się to zauważyć .

Ciapata ma wąsy,u pomarańczowej właśnie nie bardzo

To,że się da zauważyć w oczku to czy chodzi o to,że raczej żeruje,pływa bliżej dna(bo akurat tak jest w jej przypadku)

Pozdrawiam serdecznie. Darla
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie widać dokładnie, lecz jeśli mają w kącikach pyska wąsiki (szt 2, po 1 na każdej stronie), to karp Koi (Cyprinus carpio Koi),a jeśli ich nie ma, to jest to forma ozdobna karasia złocistego (Carassius auratus). Ta z wąsami to najprawdopodobniej najpopularniejsza odmiana karpia koi, odmiana kohaku.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 cze 2007, o 00:24
Re: Ryby w naszych oczkach
Jeżeli chodzi o napowietrzanie stawu zimą, to gdzieś czytałem, że jest jeszcze jeden sposób. Gdy lód już zgrubieje i można po nim chodzić, wybija się przerębel i spod lodu wypompowywuje część wody tak, by pod lodem utworzył się duży "bąbel" powietrza. Oprócz zapewnienia swobodnej wymiany gazowej sposób ten ma przy okazji zapobiegać dalszemu zamarzaniu zbiornika.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek