Ryby w naszych oczkach dyskusje

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
dachasia
50p
50p
Od: 5 paź 2006, o 21:44

Post »

Też mam w tej chwili dość mocno zarośnięte oczko, ale jest jeszcze na tyle wolnej powierzchni,że mogę oglądać pływające w tę i z powrotem ryby.. Mam tylko dwie lilie, młode. W tym roku bardzo ładnie wypuszczają liście, jest ich już ok 20, ale na razie nie kwitną.Jeśli wszystkie rośliny przezimują i będą się tak jak w tej chwili rozwijać , a lilie wypuszczą więcej liści, to może być problem z oglądaniem rybek.
Pozdrowienia Nina
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

nie przejmuj się dużym zagęszczeniem roślin
u mnie karpie koi z liści lilii wodnych zbierają pałeczki :)
jak są głodne to wszędzie znajdą pokarm :)
pozdrawiam
Jacek
dachasia
50p
50p
Od: 5 paź 2006, o 21:44

Post »

Jacku, ale w tym problem,że ja uwielbiam oglądać moje ryby, a nie tylko mieć świadomość,że one gdzieś tam są w oczku.
Pozdrowienia Nina
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

witajcie!!

W moim oczku jest bardzo duzo rybek-karasie i karpie ok 60 sztuk..Oczko ma wymiary 4x2,5.Rybki sobie bardzo ładnie w nim zyją.Tylko co mam zrobic z nimi na zimę?Jak zabezpieczyc oczko przed zamarznięciem?Zimą nie ma mnie na działce więc nie będę mogła doglądać rybek.Rybki mam pierwszy rok i zupełnie nie wiem co dalej :)
I jeszcze jedno pytanie-do kiedy je karmić a własciwie ,jak często się karmi ryby?
Będę wdzięczna za podpowiedz :D
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Miszka007
100p
100p
Od: 16 cze 2008, o 19:05
Kontakt:

Post »

anulka pisze:witajcie!!

?Jak zabezpieczyc oczko przed zamarznięciem?Zimą nie ma mnie na działce więc nie będę mogła doglądać rybek.Rybki mam pierwszy rok i zupełnie nie wiem co dalej :)
I jeszcze jedno pytanie-do kiedy je karmić a własciwie ,jak często się karmi ryby?
Najbezpieczniej oraz przy najmniejszym wysiłku jest je umieścić w piwnicy w akwarium z filtrem.
anulka pisze: I jeszcze jedno pytanie-do kiedy je karmić a własciwie ,jak często się karmi ryby?
W okresie wiosennym, letnim i wiosennym wystarczy raz dziennie. W zimie przez niską temperaturę zwykle nie pobierają pokarmu.
Pozdrawiam
Michał
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

anulka pisze:witajcie!!
W moim oczku jest bardzo duzo rybek-karasie i karpie ok 60 sztuk..Oczko ma wymiary 4x2,5.
A jakiej jest głębokości, bo to jest najważniejsze przy zimowaniu ryb. Jeśli ma 1m lub więcej, to nie ma problemu, możesz je zimować w oczku. Wystarczy dać jedynie dobry napowietrzacz. Na przykład coś TAKIEGO
Rybki sobie bardzo ładnie w nim żyją.Tylko co mam zrobić z nimi na zimę?Jak zabezpieczyć oczko przed zamarznięciem?Zimą nie ma mnie na działce więc nie będę mogła doglądać rybek.Rybki mam pierwszy rok i zupełnie nie wiem co dalej :)
Napisz coś więcej o oczku, jak jest wyposażone, jaki masz filtr, jaką pompę, ile roślin i jakie. Obawiam się że ilość rym jak na tak małe oczko może być za duża, pamiętaj że one będą się rozmnażać, i zrobi się za ciasno. Druga sprawa jest utrzymanie w oczku "czystej" wody. Przy takiej ilości ryb może to być trudne. Ryby są największym producentem amoniaku w oczku, co skutkuje częstym i trwałym zakwitem wody (zielona woda + glony nitkowate). Gdyby Cię ten temat zainteresował to zapraszam TUTAJ, piszę tam więcej, na temat obsady ryb i roślin w oczku, oraz walki z glonami.
I jeszcze jedno pytanie-do kiedy je karmić a właściwie ,jak często się karmi ryby?
Ja karmię sporadycznie, karasie są w zasadzie glonojadami, i obskubują folie z glonów, a karpie dodatkowo, znajdą coś dla siebie w osadach dennych oczka, lub na spodnich częściach liści roślin pływających, szczególnie grzybieni, słychać wtedy takie "cmokanie", jak zbierają "robaczki" z pod liści. :D
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Michał -dziękuję :D

Pawle moje oczko ma głębokośc ok1,20 -1,40.W najgłębszym miejscu stoją lilie wodne.W samym oczku mam tylko lilie,i pływa rzęsa.W tym roku ,jak są ryby nie miałam glonów.Woda jest bardzo czysta aż sama się dziwiłam.Na półce mam irysy i to wszystko.
Te ryby ktos mi wrzucił w zeszłym roku-chyba ikrę ,bo wiosną były małe rybki.Teraz urosły a niektóre zaczęły się przebarwiać.Złowić ich nie potrafię a takie urządzenia do napowietrzania to może zrobię w następnej reinkarnacji :wink:
Może jest inny sposób?Słyszałam o snopkach siana?A moze zostawic je bez zabezpieczenia?Akwarium nie wchodzi w rachubę ,bo go nie mam.
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
jackon
500p
500p

Post »

bez napowietrzania wybij sobie z głowy,że taka ilość ryb przeżyje w oczku
pęczek słomy można wstawić, gdy ma się kilka ryb
i tutaj ważna sprawa
wszyscy piszą głupoty,że to napowietrzy wodę
guzik prawda
spełnia dokładnie taką samą funkcję jak przerębel
nie natlenia, a umożliwia jedynie ujście siarkowodoru,który wytrąca się z osadów dennych
przy braku swobodnego ujścia, gaz ten rozpuszcza się w wodzie powodując oczywiście zanik rozpuszczonego tlenu
doporowadzamy w ten sposób do śnięcia ryb
przy tak przerybionym stawie napowietrzanie jest niezbędne
następna uwaga
nie opuszczamy kostki napowietrzającej na same dno
oziębiamy w ten sposób wodę i ruszamy osady denne
pozdrawiam
Jacek
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

......ja miałam włonczony napowietrzacz całą zimę na dwa kamienie i zdał egzamin doskonale rybki maja sie tak ...chodz były i straty w hodowli... Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
jackon
500p
500p

Post »

straty zawsze muszą być
takie prawa przyrody
pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Witajcie :D
Czy Ktoś z Was jest w stanie rozpoznać na zdjęciach czy faktycznie kupiliśmy małe karpie koi :roll: ?
Z góry ślicznie dziękuję za pomoc :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
barakuda
100p
100p
Od: 16 lut 2007, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fotki trochę mało wyraźne ,ale prawdopodobnie są to koi.Karpie w odróżnieniu od karasi posiadają wąsy.U czerwonej ryby trudno to jednoznacznie stwierdzić trochę źle pozowała ale w oczku da się to zauważyć .
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

barakuda pisze:Fotki trochę mało wyraźne ,ale prawdopodobnie są to koi.Karpie w odróżnieniu od karasi posiadają wąsy.U czerwonej ryby trudno to jednoznacznie stwierdzić trochę źle pozowała ale w oczku da się to zauważyć .
dziękuję za pomoc :D
Ciapata ma wąsy,u pomarańczowej właśnie nie bardzo :roll:
To,że się da zauważyć w oczku to czy chodzi o to,że raczej żeruje,pływa bliżej dna(bo akurat tak jest w jej przypadku) :roll: ?
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie widać dokładnie, lecz jeśli mają w kącikach pyska wąsiki (szt 2, po 1 na każdej stronie), to karp Koi (Cyprinus carpio Koi),a jeśli ich nie ma, to jest to forma ozdobna karasia złocistego (Carassius auratus). Ta z wąsami to najprawdopodobniej najpopularniejsza odmiana karpia koi, odmiana kohaku.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Harryangel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2007, o 00:24

Re: Ryby w naszych oczkach

Post »

Jeżeli chodzi o napowietrzanie stawu zimą, to gdzieś czytałem, że jest jeszcze jeden sposób. Gdy lód już zgrubieje i można po nim chodzić, wybija się przerębel i spod lodu wypompowywuje część wody tak, by pod lodem utworzył się duży "bąbel" powietrza. Oprócz zapewnienia swobodnej wymiany gazowej sposób ten ma przy okazji zapobiegać dalszemu zamarzaniu zbiornika.
Pozdrawiam
Krzysiek
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”