Jak ciąć róże latem
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak ciąć róże latem
No to sobie poczytałam, dziękuję wszystkim za cenne, dla mnie
informacje.

- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przytnij teraz, pod kwiatostanem, trochę nad liściem.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 14 lip 2013, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jestem nowa na forum ale widzę że można znaleźć tu sporo pomocnych informacji 
Niedługo urlop więc muszę poszukać i sprawić sobie dobry sekator do moich róż, niestety na jednym krzaczku mszyce dopadły i nie mogę ich wyplenić no ale poszukam w innych wątkach jak się ich pozbyć ;)
w kązdym razie dużo info na temat sekatorów, a pomyśleć że kiedyś myślałam - sekator to sekator a tu taka niespodzianka ;)

Niedługo urlop więc muszę poszukać i sprawić sobie dobry sekator do moich róż, niestety na jednym krzaczku mszyce dopadły i nie mogę ich wyplenić no ale poszukam w innych wątkach jak się ich pozbyć ;)
w kązdym razie dużo info na temat sekatorów, a pomyśleć że kiedyś myślałam - sekator to sekator a tu taka niespodzianka ;)
regulamin
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Ale fajnie że można się od was uczyć
... dziękuję wszystkim za wspaniałe rady. Teraz zaczytuje się w różanych wątkach bo mam kilka w pojemnikach na balkonie, pięknie kwitną i chciałabym żeby przetrwały do przyszłego roku 

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
do hanka 55 .
Witaj, jestem tu nowa , uczę się dopiero trudnej sztuki ogrodniczej, z mniejszymi lub większymi sukcesami lub porażkami
Napisałaś :
"A po oderwaniu tego liścia, wszystkie soki będa płynęły do pąka pachwinowego
i nowy pęd ukaże się ok. 3 tygodnie wcześniej.
Stary trick kwiaciarski. "
O jakim liściu mówisz ? Obciąć przekwitły kwiatostan z 1 parą liści , a ten poniżej oderwac ?
pozdrawiam,
joko
Witaj, jestem tu nowa , uczę się dopiero trudnej sztuki ogrodniczej, z mniejszymi lub większymi sukcesami lub porażkami

Napisałaś :
"A po oderwaniu tego liścia, wszystkie soki będa płynęły do pąka pachwinowego
i nowy pęd ukaże się ok. 3 tygodnie wcześniej.

Stary trick kwiaciarski. "
O jakim liściu mówisz ? Obciąć przekwitły kwiatostan z 1 parą liści , a ten poniżej oderwac ?
pozdrawiam,
joko
Witam a to letnie cięcie to kiedy najwcześniej ( lub do kiedy najpózniej ) wykonywać ?
duduś
- waga65
- 200p
- Od: 15 cze 2015, o 11:05
Ja swoim zaraz po przekwitnięciu obcinam łebki i za jakiś czas na nowo kwitną i tak aż do jesieni.Ale nie wszystkie odmiany powtarzaja kwitnienie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 wrz 2015, o 17:35
hej
właściwie to już końcówka lata ale tak na przyszłość chciałabym wiedzieć co robić. Większość moich róż to róże wielkokwiatowe. Chodzę koło nich jak koło "jajka" żeby ładnie kwitły i ładnie się prezentowały. Pierwsze kwitnienie mają cudowne, wszystkie rosną mniej więcej na jedną wysokość, ślicznie kwitną. Problem zaczyna się później. Róże po usunięciu przekwitłych kwiatostanów robią się nierówne, każda rośnie jak chce, nie wspomnę już o wypuszczaniu długaśnych pędów na końcu których są pąki. Drugi rok z nimi walczę a one swoje . Może ktoś poradzi jak przycinać aby nie szły w górę tylko się rozkrzewiały.
właściwie to już końcówka lata ale tak na przyszłość chciałabym wiedzieć co robić. Większość moich róż to róże wielkokwiatowe. Chodzę koło nich jak koło "jajka" żeby ładnie kwitły i ładnie się prezentowały. Pierwsze kwitnienie mają cudowne, wszystkie rosną mniej więcej na jedną wysokość, ślicznie kwitną. Problem zaczyna się później. Róże po usunięciu przekwitłych kwiatostanów robią się nierówne, każda rośnie jak chce, nie wspomnę już o wypuszczaniu długaśnych pędów na końcu których są pąki. Drugi rok z nimi walczę a one swoje . Może ktoś poradzi jak przycinać aby nie szły w górę tylko się rozkrzewiały.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Dużo zależy od odmiany ale generalnie im niżej przytniesz tym bardziej się rozkrzewiają. One po prostu wypuszczają pędy z najwyższych oczek.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 wrz 2015, o 17:35
w ubiegłym roku cięłam dość wysoko i urosły giganty. W ty roku stwierdziłam, że trzeba niżej i tak robiłam a one na przekór wypuściły jeszcze dłuższe pędy. Nie powiem ale wygląda to niezbyt ładnie. Jutro zrobię i wkleję zdjęcie.
- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Witam. Czy różę wielkokwiatową Chippendale, która pięknie kwitnie na kilku pędach, a już wypuściła od ziemi ponad metrowe młode pędy, można skrócić (po kwitnieniu) na równą wysokość? Że można, to wiadomo
, ale czy z tegorocznych pędów wypuści boczne pędy z pąkami? Może ktoś z Forumowiczów ma doświadczenie z podobnym przypadkiem...
W ubiegłym roku na takich długich "batach" nie zakwitła jesienią.

W ubiegłym roku na takich długich "batach" nie zakwitła jesienią.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 gru 2015, o 11:58
Ja te baty wyginam do poziomu i wtedy na całej długości wypuszcza pąki kwiatowe. A Ty jak zrobiłaś?
- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Wiosną jeden przygięłam bez cięcia - wypuścił sporo kwiatów, ale po kwitnieniu pęd był do wycięcia, ponieważ pojawiły się podłużne pęknięcia i czarne przebarwienia - nie było ich po zimie.
Teraz zostawiłam długie, ale jeszcze przytnę, w nadziei na ciepłą jesień, bo nie mają pączków.
Teraz zostawiłam długie, ale jeszcze przytnę, w nadziei na ciepłą jesień, bo nie mają pączków.
Pozdrawiam, Anna.
- Betrix
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lut 2013, o 22:48
Re:
Mam pytanie o który liść chodzi?hanka55 pisze:A po oderwaniu tego liścia, wszystkie soki będa płynęły do pąka pachwinowego
i nowy pęd ukaże się ok. 3 tygodnie wcześniej.![]()
Stary trick kwiaciarski.
-
-
- 200p
- Od: 23 sty 2021, o 21:39
Ja zrozumiałam, że odrywamy liść, nad którym przycięty został pęd.
Pozdrawiam, Jelizawieta