Proszę bardzo ,przepis wzięłam z tej stronki:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis23338.html
W prawdzie ciasto brązowe upiekłam według przepisu,który jest dla mnie niezastąpiony jako baza do ciast z kakaowym biszkoptem:
Robię z niego np.Orfeusza
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
2 budynie czekoladowe bez cukru (dr.Oetker)
niecałe pół szklanki mąki tortowej
1 łyżka kakao
odrobina soku z cytryny
1łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Żółtka oddzielić od białek.
Ubić białka na sztywna pianę,dodać sok cytryny i powoli dodawać cukier puder ciągle ubijając,dodawać po jednym żółtku.
Następnie łyżką delikatnie mieszając pianę połączyć z uprzednio wymieszaną mąką,budyniami ,kakao i proszkiem do pieczenia.
Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 50 minut w temp,180C
Pieczemy w blaszce o rozmiarze 20x20 cm(podstawa blachy) ,jeśli ma to być np.Orfeusz.
Do sernika też upiekłam w tej blaszce, ale ciasto z tej blaszki wystarczyło na " sernik szachownice" przygotowany na
blaszce o rozmiarze 20x32 cm,ponieważ rośnie bardzo wysoki,można go przekroić na pół.
Masę serową przygotowałam z 1kg sera odpowiednio zmniejszając potrzebne składniki.
Basiu nie ma przy tym zbyt dużo pracy,trzeba tylko piec dwukrotnie.
Polecam bo jest bardzo smaczny.