Moje storczyki - Anna

Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu dziękuję za pochwałę dla moich zakupów.Na Phal. phillippinensis się skusiłam, bo jest ładna, ma zdrowe listki i korzonki, w które delikatnie zajrzałam. Mam też nadzieję, że może za rok zobaczę kwiaty??? :wink:
Ascocentrum miniatum ma faktycznie długie korzenie i zdrowe, jak będę w domu zmierzę i dopiszę ich długość. :lol: Cattleykę zabrałam już do domu i stoi sobie właśnie w skrzyneczce, bo już na dworzu zimno a idzie jej kolejny pąk. Wystawiam tylko w dzień jak jest ciepły i słoneczny. W pokoju pachnie i nie używam już odświeżacza. ;:112 Masdevallia ma się dobrze, chyba się aklimatyzuje skoro puszcza nowe listki i idzie kolejny pączek. ;:31
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, cieszę się,że Masdv. tak szybko u Ciebie zakwitła :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, bardzo ciekawa ta twoja Masdevallia, zestaw kolorków mało spotykany ;:8 ;:8

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Aniu piszesz, że często zaglądasz na parapet z Masdevallią, aby na nią popatrzeć...
Wcale się nie dziwię. Ja już parę razy powiększałam zdjęcie jej biało-żółtego kwiatuszka, żeby się
nim pozachwycać :)

Oglądnęłam też Twoje nowe nabytki. Phalaenopsis philippinensis ma cudowne liście.
One same w sobie są ozdobą rosliny. A co dopiero, jak się kiedyś pojawią kaskady kwiatów - czego
Ci bardzo życzę :)
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dziękuję,sama byłam zaskoczona, że tak szybko pokazała kwiatek ;:1

Renatko dziękuję, widziałam masdevallię ale o jednobarwnych kwiatach, takiej nie. Więc radość moja jest większa. ;:11

Art dziękuję ;:113 Phalaenopsis philippinensis jest młodą rośliną więc na kaskadę kwiatów przyjdzie mi poczekać kilka lat ale storczyki nauczyły mnie cierpliwości więc będę miała frajdę jak za pierwszym razem zobaczę kilka. ;:111 ;:112

Aniu zmierzyłam Ascocentrum miniatum - cała roślina ma 80 cm długości a same korzenie 55-60 cm. ;:80
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu Masdevallia zjawiskowa :shock: gratuluję kwitnienia :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu dziękuję :wink:
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

Masdevallia jest sliczna ;:6
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Aniu, no to korzonki ma ogromne... :shock: A Phal. phillippinensis niebawem pewnie zakwitnie :wink:
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu póki nie zmierzyłam długości korzonków wydawały mi się krótsze :lol: a potem byłam w :shock: ,że są takie długie. Mam taką cichą nadzieję, że Phal. phillippinensis może w przyszłym roku na jesieni zakwitnie :?:
Poza tym na parapecie i w szkrzyneczce mały ruch- u paphiopedilum pączek coraz większy ;:2 Ratowane Brassolaeliocattleye ruszyły-nowe korzonki, pseudobulwy :D więc jest nadzieja na dobre zakończenie ;:1 Phal. bellina ma kolejny pączek :wink: Phal. eqestris z maluszkami też dobrze sobie radzi- na maluszkach pokazują się maleńkie korzonki. ;:111 ;:112
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Aniu, zakwitnie, o to to Ty się nie bój :lol: Ciekawa jestem, jakie i ile będzie miał kwiatuszków.
Na wystawie we Wrocławiu był kwitnące piękne rośliny pana Franka Roellke - po prostu cuda :shock:
Kilkanaście kwiatków równiutko zwieszało się z góy do dołu, od największego do najmniejszego, widok był niesamowity :shock:
A powiedz, Ty masz przedszkole u siebie, w sensie maluszki :?: :wink:
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu pisząc o maluszkach miałam na myśli - phal. eqestris, który ma 5 maluszków na zakończeniach pędów- keiki . Ona zaczynają puszczać korzonki. :wink:
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Wiem, wiem, na pewno super to wygląda, takie "ośmorniczki" rosnące na pędach :wink:
Ale mnie chodziło o siewki, czy opiekujesz się teraz jakimiś? :)
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu w akwarium mam kilka młodych botaników, są już troche podrośnięte. No i mam jednego maluszka - neofinetia falcata - jest maleńka. Mam ją jakiś miesiąc i widzę, że sercowy listek powolutku rośnie ale trzeba jeszcze dużżżżżo czasu, by można ją było nazwać małą sadzonką. :wink: :lol:
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Aniu, po jakim czasie, tak mniej więcej zakwitają sadzonki phalków takich z flasz?

A Mini Mark kwitnie tylko raz w roku?

Może głupio pytam ale nigdzie nie mogę znaleźć wiadomości dotyczących poszczególnych gatunków i wiadomości wyłożonych dla prawdziwego laika, np. phal.( nazwa) zakwitnie po ..........od wyjęcia z agaru, wiesz, że mam parę maluszków i bardzo chciałabym wiedzieć co i jak któremu się przydarzy. Naprawdę pomocna byłaby stronka o takich wiadomościach, bo nawet kupując roślinkę o kwalifikacji NFS to nie wiemy jaki ma naprawdę czas życia i czy naprawdę zakwitnie nam za rok(jak zapewnia sprzedawca).
Na stronach niby profesjonalnych są zdjęcia roślin kwitnących i piszą o uprawie tylko dorosłych storczyków.

Mam nadzieję, że zbytnio nie nudzę i nie nadużywam Twojej dobroci, ale jakbyś mogła wrzucać czasami nowe wątki o uprawie poszczególnych gatunków od noworodka, to byłabym super wdzięczna i chyba parę innych osóbek też :)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”