Witam po przerwie
wpadłam w wir wiosennych prac w ogrodzie, a wiosna, której prawie nie było - pokrzyżowała nieco moje plany
Na szczęście przyroda wszystko nadrabia sama i teraz głównie mogę obserwować to co kwitnie, rośnie, kiełkuje... często chodzę też po ogrodzie (niekiedy w towarzystwie znajomych)i patrzę, wącham, podglądam
a w domu - też jest kolorowo- storczykowo
niektore storczyki to prawdziwi maratończycy! Kwitną po kilka miesięcy, albo wypuszczają następne kwiaty na końcu łodygi kwiatowej, przedłużając kwitnienie o następne kilka miesięcy.
Niemal wszystkie moje storczyki mają nowe liście i korzenie, kilka wypuszcza nowe łodygi kwiatowe. Widać, że są zdrowe i będę mieć z nich wielką pociechę.
dzisiaj zamieszczę tylko kilka zdjęć, myślę, że ciekawych
najpierw pokażę jak wygląda biały falenopsis z różową warżką - zrzucił już 8 cudnych kwiatow i niemal natychmiast wypuścił następne 6 kwiatów - oczywiście na przedłużonej łodydze
ale to nic! jak widać kwiaty mają pokrój ,,zwieszający" natomiast co się dzieje z korzeniami
one rosną jak szalone i to do góry

już nie wspomne o tym co jest w doniczce - mam wrażenie, że tam są same korzenie
ten storczyk rośnie nogami do góry, a głową do dołu
nie ukrywam, że jestem dumna z kwitnienia ,,pachnidełka", o którym już wcześniej pisałam. To niesamowity okaz ! rozwinął już wszystkie pąki -są bardzo gęsto osadzone na łodydze. Rzeczywiście jest zbliżony wyglądem do ,,vandowatych".
z pewnej odległości nawet do złudzenia może je przypominać.
teraz są wyraźniejsze żyłkowania. Kwiatostan jest duży, okazały, ciężki ...i pachnie
okazało się, że aby pachnieć, kwiaty muszą być w dobrze rozwinięte (nie w pączkach).
Woń jest najsilniejsza rano -gdy roślina jest oświetlona promieniami wschodzącego słońca, zapach cudny - jak markowe perfumy 8)
pokaże jeszcze moje nowinki - tutaj są dwa nowe (żółte) i jeden różowy, długodystansowiec, który kwitnie od zeszłego roku, na oknie stoi mój najstarszy żółty falenopsis, który wypuszcza dwie łodygi kwiatowe i dwa liście - potwory
to zbliżenie żółtego storczyka o wzorze ,,tygrysim"... chba widziałam podobnego u Jane (?)
i następny też żółty, tylko nieco bardziej pastelowy - subtelniejszy, lubię na nie patrzeć, są bardzo pogone
jak widzicie w moim Magicznym Ogrodzie jest nieco zmian, które dotyczą zarówno FLORY jak i FAUNY
mamy przychówek i jestem na etapie wymyslania imion na literę ,,F"...a może ktreś z nich będzie kwiatowe
, a może storczykowe