Kolekcje Floriana cz.1
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
Bałam się czy nie zaczną kiełkować zbyt wcześnie .Jednak nic takiego się nie stało i super przezimowały ostatnią zimę.Biel nieskazitelna WF Jager w pąku zlota i Snowbund czy ona też jest w pąku złota
Anna Jantar wymiata
Tak naprawdę ja nadal nie wiem, które dalie wypadły, bo jeszcze czekam na kwitnienie kilku. Procyon i Duet faktycznie są łatwo dostępne, ale chyba nie będę ich szukać. Procyon lubi się wyradzać i rzadko ma ładne kwiaty, a Duet bardzo u mnie się pokładał - poza tym jego kwiat mnie nie powala
Przy tylu pięknych odmianach trzeba w końcu zacząć oszczędzać miejsce 

Tak naprawdę ja nadal nie wiem, które dalie wypadły, bo jeszcze czekam na kwitnienie kilku. Procyon i Duet faktycznie są łatwo dostępne, ale chyba nie będę ich szukać. Procyon lubi się wyradzać i rzadko ma ładne kwiaty, a Duet bardzo u mnie się pokładał - poza tym jego kwiat mnie nie powala

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne te Twoje dalie. Można popodziwiać, bo dla mnie za dużo zachodu (roboty) z wsadzaniem, taskaniem do piwnicy i wiosennym sadzeniem. Mam trzy odmiany i na razie mi wystarcza.
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Jadziu, to masz szczęście, bo u mnie z powodu zbyt wysokiej temp. w listopadzie dalie zaczęły kiełkować i z tego powodu poniosłem straty.
Białe dalie wszystkie w pączku są złotawe. Wynika to stąd, że u nasady płatków dalie są żółte i taka kondensacja, jaką jest pączek, uwypukla ten kolor. Potem, jeśli dalia ma gęste płatki żółtego nie widać, a jeśli rzadsze jak u 'W. F. Jager' - trochę złoty kolor przebija spoza płatków
Dziś dalie, które swoją urodą wykraczają poza klasyczne piękno dalii! Dla mnie są po prostu boskie! I czuję się zaszczycony, mając je w swojej kolekcji

Kasiu, 'Anna Jantar' to bardzo zmienna w ubarwieniu dalia ale w każdej wersji piękna!
'Procyon' wyradza się, jeśli ma ku temu powody. W ub. roku ta dalia jak i wiele innych wyradzało się, a w tym roku są idealne.
Ja z kolei w nowinkach daliowych coraz więcej widzę powtórzeń i podobieństw ze starszymi odmianami, dlatego chętnie pozostaję przy starszych ale niezawodnych daliach. Np. 'Duet' jeszcze nigdy nie miała kaprysów, jeśli chodzi o białe końce. Kolejnej piękności z serii "boskie" czasem zdarza się jakieś przekłamanie ale raczej stara się być idealna:

Mariolko, ja też lubię podziwiać dalie ale najpierw tak jak piszesz - trzeba się nawsadzać, nawykopywać, nataszczyć itp.
Nie ma lekko ale w każdej dziedzinie życia trzeba się natrudzić aby potem zbierać plony
I trzecia wyjątkowa:

Białe dalie wszystkie w pączku są złotawe. Wynika to stąd, że u nasady płatków dalie są żółte i taka kondensacja, jaką jest pączek, uwypukla ten kolor. Potem, jeśli dalia ma gęste płatki żółtego nie widać, a jeśli rzadsze jak u 'W. F. Jager' - trochę złoty kolor przebija spoza płatków

Dziś dalie, które swoją urodą wykraczają poza klasyczne piękno dalii! Dla mnie są po prostu boskie! I czuję się zaszczycony, mając je w swojej kolekcji

Kasiu, 'Anna Jantar' to bardzo zmienna w ubarwieniu dalia ale w każdej wersji piękna!
'Procyon' wyradza się, jeśli ma ku temu powody. W ub. roku ta dalia jak i wiele innych wyradzało się, a w tym roku są idealne.
Ja z kolei w nowinkach daliowych coraz więcej widzę powtórzeń i podobieństw ze starszymi odmianami, dlatego chętnie pozostaję przy starszych ale niezawodnych daliach. Np. 'Duet' jeszcze nigdy nie miała kaprysów, jeśli chodzi o białe końce. Kolejnej piękności z serii "boskie" czasem zdarza się jakieś przekłamanie ale raczej stara się być idealna:

Mariolko, ja też lubię podziwiać dalie ale najpierw tak jak piszesz - trzeba się nawsadzać, nawykopywać, nataszczyć itp.

I trzecia wyjątkowa:

- JAKUCH
Kupiłam wiosną w OBI dalię Akita dzisiaj dopiero wyrzuciłam jej znacznik i nie odbiła teraz dopiero widzę co straciłam
albo to była ta która zakwitła pustymi kwiatami
Ona jest cudna tak samo jak Vancouver całkiem podobna do chryzantemy

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50

- Florian Silesia
Jadziu, ja też bym 'Akitę' i 'Vancouer' nazwał daliami chryzantemowymi i stąd ich wyjątkowość!
No cóż, pomyłki odmianowe dalii w handlu są na porządku dziennym. Pół biedy jak pomylona dalia jest ładna
Skoro były dalie z białymi końcami to dziś kolejne "typowe" dla tego typu:

Dorotko, bardzo dziękuję za tak ciepłe słowa
Kolekcjonowanie wciąga, jeśli widać efekty i daje możliwość samorealizacji
Nowość u mnie z białymi końcówkami. Powaliła mnie wielkością (kwiat średnicy 25cm):

No cóż, pomyłki odmianowe dalii w handlu są na porządku dziennym. Pół biedy jak pomylona dalia jest ładna

Skoro były dalie z białymi końcami to dziś kolejne "typowe" dla tego typu:

Nowość u mnie z białymi końcówkami. Powaliła mnie wielkością (kwiat średnicy 25cm):

- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kolekcjonowanie wciąga, jeśli widać efekty i daje możliwość samorealizacji
Nie dosyć, że wielka, to jeszcze piękna !!!

Nie dosyć, że wielka, to jeszcze piękna !!!
-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Ojej, faktycznie przepiękne te dalie. I jeszcze taka mnogość odmian, ze zawrotu głowy można dostać
Te "chryzantemowe" miodzio 

- JAKUCH
Holenderska festiwalowa
bo żółtek raczej
być może w realu jest ładniejsza

Seatle Jadziu nie nazwałabym żółtkiem - owszem zdarzają sie kwiaty bardziej żółte, ale u mnie większość była bardziej morelowa. Niestety też odeszła na wieczne łąki...
A Holland Festival nigdy mnie pociągał, ale u Ciebie wygląda bardzo apetycznie, wiec kto wie...
A Holland Festival nigdy mnie pociągał, ale u Ciebie wygląda bardzo apetycznie, wiec kto wie...

- Florian Silesia
Dorotko zgadza się; dalii 'Holland Festival' nie brak elegancji
Dziś kolejne dalie dwubarwne i zacznę od cuda pokroju 'Akity'. Kilka lat o nią zabiegałem i wreszcie w tym roku jest!

Kropelko, z tym zawrotem głowy masz rację; jak to wszystko zakwita, to ja mam też niezły zawrót głowy
. Chryzantemowe dalie to extraklasa ale wśród pozostałych też są perełki. Kolejna tegoroczna debiutantka:

Jadziu, 'Seatle' lepiej trzyma kolor i tak jak Kasia pisała - żółty wpada lekko w morelowy. Choć u mnie więcej żółtego niż morelowego. U 'Holland Festival' niewiele jest kwiatów regularnych z białymi końcówkami płatków.
Podobnie dużą zmiennością w ubarwieniu charakteryzuje się kolejna dalia:

Kasiu, mnie też 'Holland Festival' aż tak bardzo nie pociągała ale dostałem ją z wymiany więc jest i cieszy oko, bo jednak odróżnia się od innych. Ale jeszcze bardziej odróżnia się i wymyka wszelkim klasyfikacjom kolejna dalia, u której spomiędzy amarantowych płatków wyrastają białe mniejsze płatki

Dziś kolejne dalie dwubarwne i zacznę od cuda pokroju 'Akity'. Kilka lat o nią zabiegałem i wreszcie w tym roku jest!

Kropelko, z tym zawrotem głowy masz rację; jak to wszystko zakwita, to ja mam też niezły zawrót głowy

Jadziu, 'Seatle' lepiej trzyma kolor i tak jak Kasia pisała - żółty wpada lekko w morelowy. Choć u mnie więcej żółtego niż morelowego. U 'Holland Festival' niewiele jest kwiatów regularnych z białymi końcówkami płatków.
Podobnie dużą zmiennością w ubarwieniu charakteryzuje się kolejna dalia:

Kasiu, mnie też 'Holland Festival' aż tak bardzo nie pociągała ale dostałem ją z wymiany więc jest i cieszy oko, bo jednak odróżnia się od innych. Ale jeszcze bardziej odróżnia się i wymyka wszelkim klasyfikacjom kolejna dalia, u której spomiędzy amarantowych płatków wyrastają białe mniejsze płatki

- JAKUCH
Tartan jest cudna a Who dun it podobna kolorystycznie do Fercliff ,chociaż ma jednak więcej lila na końcach płatków
-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Czarny Charakter wywołal u mnie dreszcze, ale z chęci jej posiadania. To naprawdę ciemny typ, ale jak przyciąga 
Czarujesz tymi daliami, a co jedna, to piękniejsza
Odkąd zaczęłam odddawać swoje dalie mężowi na przechowanie, nie mam z nimi kłopotów. Zimują bez uszczerbku

Czarujesz tymi daliami, a co jedna, to piękniejsza

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Flirt przypomina trochę Samoje Darogoje (właśnie wczoraj wyrwałam z korzeniami i wrzuciłam do paleniska), takie połączenie kaktusa z anemonem
Cudowny!
Akita piękna! U mnie coś ciemna, może to nie Akita a Manhattan Island? Mam ja od Stanisława jako pomyłkę. Co roku sadze na nowo z różnych źródeł i za każdym razem jest inna

Akita piękna! U mnie coś ciemna, może to nie Akita a Manhattan Island? Mam ja od Stanisława jako pomyłkę. Co roku sadze na nowo z różnych źródeł i za każdym razem jest inna

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6