Słoneczne rabaty 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 3

Post »

Sabinko piękne, słoneczne zdjęcia. ;:138 Sasanki takie urocze, a kolory krokusów widać z daleka. ;:215 Piętnaście róż i już gotowe miejscówki. :shock: Ja nie umiem podejmować tak szybko decyzji. :wink: U mnie werbeny nie widać. Dobrze, że sobie zrobiłaś przyjemność kupując ślicznego ciemiernika. :uszy
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Sabinko,ciemiernik cudowny ,ja mam Obi w Krakowie i nie poręcznie mi jechać specjalnie po niego ,ale bardzo mi sie podoba,ale krokusy też masz okazałe ,jednak rośliny w kępach super wygladają, na ptaszyska to ja też jestem zła,zwłaszcza te duże,wszystko niszczą ,w tamtym roku wszystką kiełkującą fasolkę szparagową zjadły ,został mi jeden krzaczek ,aż sie człowiekowi odechciewa robić ,róże i do mnie dzisiaj przyjechały ,już trzecia przesyłka,napisz jakie sobie zamówiłaś,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny ciemiernik! Uwielbiam te pełne :D
Jak ma na imię ten śliczny tulipanek?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dostałaś różyczki?
Ja dopiero zamówię drugą turę, bo dotychczas nie miałam dobrej ziemi. Niestety, na moich piaskach muszę dawać tę kupowaną z worka.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Już sobie wyobrażam to stado bocianów, to dopiero musiał być widok. Pozazdrościć. Widzę, że też już nie możesz się doczekać sasanek.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jesteś moim guru ;:180
Ale za deptanie cebulowych to dostaniesz,ja uświęcam ziemię,na której rosną ;:306
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Cudny ten ciemiernik Obrazek
Stado bocianów :shock: to coś nowego Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witajcie kochani :wit
Tak to jakoś jest, że im człowiek bardziej zmęczony tym szczęśliwszy. Przyszły róże. Piękne, z bogatym systemem korzeniowym, ładnie zapakowane i co najważniejsze nie uszkodzone ;:224 Około południa wyszłam z domu i wróciłam dopiero po 16 :shock: Dobrze, że obiad przygotowałam wcześniej, bo w przeciwnym razie mąż musiałby zadowolić się mieszaniną wiór rogowych, gołębiego nawozu i workowanej ziemi - taką podsypkę dawałam każdemu krzaczkowi przed wsadzeniem, następnie dopełniałam dołki swoją gliniastą ziemią.. a co.. niech mają szkołę przetrwania. Najgorsze, że zapomniałam o nieszczęsnych bananach. Pisałam już u Aneczki.. zbierałam je od dwóch dni.. karmiłam całą rodzinę. Były banany do szkoły, banany jako przekąski, banany w różnorakich koktajlach owocowych.. i co z tego skoro ostatecznie zostawiłam te wszystkie skórki w misce w kuchni ;:223 Jutro będę je szatkowała i zakopywała obok już posadzonych róż.
Oby się tyko pogoda nie zepsuła. Dzisiaj rankiem było pełno chmur i wydawało się, że wszystko stracone. Aż tu zaczęło się przejaśniać.. Słońce konkretnie świeciło, termometr w cieniu wskazywał 18 stopni, a mój nos i policzki jasno dają do zrozumienia, że takie wiosenne słoneczko całkiem przyzwoicie przypieka ;:224 Wieczorkiem pogrzmiało i podlało moje nasadzenia. Ach, żyć nie umierać :heja

Annes, jesienią niestety nie miałam możliwości zamówić i wszystkie chciejstwa skumulowały się teraz na wiosnę, dla większości miałam też przygotowane miejscówki ;:224 Masz rację.. najlepszy jest moment rozpakowywania kartonu, a potem nagle uderza cię świadomość, że to wszystko trzeba posadzić :;230
Dorotko, zerkałam u ciebie i cisza.. Pewnie przepadłaś z sadzeniem ;:173 Czekam na zdjęcia.
Ewelina, Hakuro dorwałam w LM. Mieli takie niższe i wysokie. One są szczepione naokoło 1.8 a wysokość całkowita jest ponad 2 m. Pierwszy raz spotkałam się z takimi ładnymi okazami za 20 zł Dwa razy nikt mi nie musiał powtarzać czy biorę.
Sonia, decyzje co do miejscówek dla róż dojrzewały od początku stycznia. Niestety to nie tak szybki proces jak mogłoby się wydawać z mojej pisaniny. Są kombinacje kolorystyczne, później trzeba wszystko dopasować wielkością, na samym końcu nanoszę na plan rabaty i kombinuję gdzie zostawić miejsce na ewentualne dodatki i tak to się miesza później jedno z drugim i ostatecznie muszę sobie robić ściągę do sadzenia ;:224
Marta, nie liczyłam, że kupię pełnego ciemiernika. Od kilku lat mieli tylko podstawowe białe, a tym razem były różne i czerwone i białe i takie falbankowe.. tylko wybierać Ostrzyłam sobie na takiego zęby w Bylinowym Raju, ale zanim się zdecydowałam to już nie było.. cena jednak skutecznie mnie odstraszała.
Pytasz co zamówiłam..
1.Charles de Nervaux,
2. Artemis,
3. Lavender Ice,
4.Natasha Richardson,
5. Minerva,
6. Amber Queen,
7. Ballerina,
8. Guernsey,
9. Cream Abundance,
10. Kurfürstin Sophie,
11. Soeur Emmanuelle,
12. Hot Chocolate,
13. Mary Ann,
14. Lykkefund,
15. Pashmina/ Pompon Flower Circus,
Wszystko już siedzi w ziemi i czeka na czerwiec.
Monika, niestety nie mam pojęcia co to za tulipan :oops: Ciemiernikiem jestem również zachwycona, mimo, że tylko dwa kwiaty, taki marniutki, ale pierwszy pełny i taki wymarzony...
Wanda, ;:196 ;:196 ty wiesz za co ;:183 Przyszły różyce ;:108 . U ciebie piaski, a ja mam wrażenie, że moja gliniasta ziemia też jest beznadziejna. Jak tylko pada przez dłuższy czas to robi się na niej skorupa i trzeba z motyczką uderzać.. Próbowałam dzisiaj rozluźniać tą glinę ziemią workowaną, ale wykorzystałam dwa worki 50 l i tak naprawdę wyszło po kilka łopatek na sztukę. Trudno, będą sobie musiały poradzić różyce z tym co dała im matka natura ;:224
Ewa, sasanki mają w sobie takie coś jak... koty. nie można przejść obok nie dotknąwszy puszystych nosków. Dzisiaj już otworzyły kwiaty. Niestety białe bezpowrotnie padły i już nie wyszły..
Tulap, dzisiaj już nic nie ucierpiało ;:173 A te wczorajsze poszkodowane to głównie lilie, które pokazują pierwsze kły i jeszcze dokładnie nie wiadomo gdzie rosną.
Zuza..a nie mówi się stado?? Może klucz bocianów?? Nie, klucz to żurawi.. ja nazwać takie cosiki??
Zdjęcia boćków z ubiegłego roku. W tym było ich znacznie więcej, a dzisiaj przeleciała dodatkowa "fala"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiejsze sasanki. Mogę z dumą powiedzieć, że te pannice zostały kiedyś tam wysiane przeze mnie z nasion od mojej mamy ;:108

Obrazek

Obrazek

ulubione, pachnące fiołki

Obrazek

śnieżnik.. mógłby się rozrastać szybciej..

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko dobre z tymi bananami,rodzinka miała bananową dietę ;:306 U mnie to by nie przeszło,aż tak za bananami nie przepadają ;:224
Już posadziłaś nowe nabytki różane,zasiliłaś,jestem dobrze zorganizowana,wszystko przemyślane ;:333
Trzymam kciuki,by wyrosły na piękne panny.
Sasanki po raz pierwszy wysiałam i jak oglądam Twoje to mam nadzieję,że i ja wyhoduję choć kilka.
Siewki słabo przyrastają,ale nic poczekam.Robisz im piękne zdjęcia,białych miałam 3 szt i chyba też żadna się nie uchowała ;:222

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Jaka to śliczna roślinka ten śnieżnik ;:oj Muszę koniecznie poszukać w sklepach ;:173
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

nifredil pisze: Niepojętą jest dla mnie pakowność moich ogrodowych założeń :;230
Ha ha ha znam to! Też tak mam. Nie mam pojęcia jak ja to wszytko u siebie zmieściłam. :lol:

dorotka350 pisze:Sabinko, mój M przypomniał mi, że jak tego dzika ugryzła suka, to wygryzła mu dziurę w tyłku :;230 I teraz stoi tyłem do żywopłotu i biedny się wstydzi. O innych pomysłach teścia jeszcze kiedyś napiszę...Oj, uzbierałaby się z tego niezła powieść.
;:196
Dorotko uwielbiam Was i Wasze poczucie humoru. ;:215 Poproszę kolejną historyjkę z teściem w tle. ;:168

Bociane stado to musi być piękny widok. ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Sabinko, posadziłaś wszystkie panny jednego dnia ;:138 ;:138 ;:138 Mnie się ta sztuka niestey nie udała. Ciągle coś mnie odrywało od roboty i koniec końców, posadziłam tylko osiem - w tym trzy 'stare' tzn. musiałam im dać nowe miejscówki , bo w ostatniej chwili zmieniła mi się koncepcja. I tak przestałam z godzinę na rabacie i dumałam, czy dobrze będzie wyglądało to, co tam wymyśliłam.Powiem więcej...W pewnym momencie wpadłam na genialny pomysł, żeby tę rabatę przedzielić ścieżką, a nowe róże posadzić bliżej budynku. Ostatecznie zrezygnowałam, bo raz, że musiałabym drzeć jeszcze więcej darniny, a M jakby usłyszał o moim pomyśle, to by zemdlał i ;:124. Ale z tego pomysłu tak do końca nie zrezygnuję. Na razie posadzę tak jak jest, a pomysł przedstawię swojej drugiej połówce w dogodnym czasie...On musi się z tym przespać, przemyśleć, (tak było z murkiem), a potem zaakceptować. Tam róże miałyby więcej słońca, bo w tym miejscu trochę cienia rzucają im tuje. Z drugiej strony, w tym układzie będę miała piękny widok z okna jadalni...Hmm, no mam dylemat ;:24 Cóż, czas pokaże, czy wybrane przeze mnie miejsce się sprawdzi? Jeśli nie, to faktycznie przepchnę pomysł ze ścieżką i już. Coś podobnego zrobiła u siebie Gosia Margo2 i wygląda to rewelacyjnie ;:215
PS. Sasanki cudne ;:333

Aneczko, kochana ;:168 Obiecuję, że będzie kolejna 'barwna' opowieść o pomysłach mojego teścia. W tle majaczy mi strach na ptaszyska w jego wykonaniu :;230
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sabina, nie chodzi mi o nazwę gromadki boćków tylko o to że ja na razie widuję tylko stada dzikich gęsi i kaczek. Boćków w moim rejonie jeszcze nie wypatrzyłam, a to dla mnie typowa oznaka wiosny ;:215 Ale jak pokazałaś foto, to znaczy że wiosna zagościła już na całego :tan
Sasanki białe (tfu tfu nie zapeszać) chyba wyłażą mi w tym sezonie z ziemi. Chyba, bo w zeszłym roku przesadzałam wszystkie i z tego co pamiętam w tym właśnie miejscu powinny być białe ;:170
Śnieżnik masz śliczny, ja coś nie widzę mojego w zeszłym roku wsadzonego ;:185
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Sasanki z własnego siewu masz śliczne ;:138 . Róż to posadziłaś sporo będzie się działo w czerwcu ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ohoho,ktoś tu Lavender Ice zamówił ;:224
Tak jak była faza na Pomponellę tak teraz ja wprowadzam taką spokojną fazę na tą i powoli każdy ma ;:306
Fiołki już Ci kwitną,fajnie! Ale śnieżki masz coś małe.Może podsyp im czegoś albo trochę rozsadź?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”