Ogród Marii III część

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marii III część

Post »

evastyl Ewuniu nawet nie wiesz jak się ciesze ,że u mnie zakwitły storczyki . :tan
a ten którego kupiłam na targach ,nic się nie ruszył może mu coś nie odpowiada
rośnie przy zawilcach ,ziemię maja podobną może rozrasta się w korzeń ,będę obserwowała jego rozwój.

wwwiola jestem ciekawa co u Ciebie kwitnie ,zaglądałam do wątku ale u Ciebie cisza .
Ciekawi mnie co rośnie w tych przepięknych donicach i moich pieńkach ;:196 .
Fiołki kwitną ale nie wszystkie ,przestawiłam je na wschodnie okna od południa miały za dużo słońca .

Ta, magnolia NN już prawie pogubiła wszystkie kwiatki na ziemi leży pełno płatków / magnolia kupiona była jako żółta/

Obrazek

Obrazek

kwitnie jeszcze Susan
Obrazek

i Betty
Obrazek
a tak było 30 kwietnia ,wiśnia i migdałek już przekwitły dobrze ,że są uwiecznione na zdjęciach bo na ich kwiaty trzeba czekać niestety rok.

Obrazek
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu :wit w nowym wątku.
Ale ze mnie gapa kwadratowa. ;:219 Dopiero teraz odkryłam nowy sezon u Ciebie.
I co widzę? - Piękny ogród ciągle pięknieje. Nowe pergole, ścieżki i rośliny. ;:138
I kota między aniołkami zauważyłam.
Ażurowe krzesełka przemieszczone pod nową pergolę z różami Ghislaine. To dopiero będzie przyjemność na nich posiedzieć.
Upiec jabłuszka w piekarniku, zwiedzać targi ogrodnicze to rozumiem, ale jak Ty, taka kruszynka, dałaś radę sama zrobić kamienną ścieżkę?
Przecież te głazy musiały dużo ważyć. Nawet kamień wielkości bochenka chleba jest bardzo ciężki.
Jestem pełna podziwu ;:138, ścieżki "zazdraszczam" i czekam na tę macierzankę między kamulcami.
Czy pergolę też sama ustawiłaś? Jesteś bardzo dzielna.
Wpadła mi w oko mała grządka warzywna. Czy już coś posiałaś? Fajny pomysł, trochę zielonego do zupy w ogrodzie powinno być.
Przycięte bukszpany top Twoja wizytówka, bardzo mi się podobają. Tylko brać przykład.
Zauważyłam dużo nowych, ciekawych nabytków: piwonie drzewiaste, dwie pienne czerwone róże oraz obuwiki.
Piwonie niedługo zakwitną.
Ciszę się, że wybrałaś nowe róże o zdecydowanym czerwonym kolorze ;:215 . W towarzystwie ognistych rudbekii będą wspaniale ogrzewać klimat.
Trochę brakuje czerwonych róż na forum , preferowane są "bladziochy", choć nie u każdego.
Lubię i czerwone, i bladziochy ładnie skomponowane.
Obuwiki cudne ;:63 , ale kosztowne. Z odrobiną ryzyka życie jest ciekawsze. Oby ładnie rosły :uszy
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Mario to nie będzie obuwik Regina i raczej nie wybieleje ale powiem Ci że jest piękny ładniejszy niż Regina ...gratuluję extra zakupu :)
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Marysiu u Ciebie RH w pełni kwitnienia u mnie dopiero białe, reszta śpi - jak tam maja się tulipany? bo u mnie w tym roku nie zawiodły - powiem tak gryzonie zostawiły dla mnie też :;230
Róże w tym roku chyba u mnie dostały po łapach a przecież zima była słaba.
Dziś już pewnie śpisz ale jutro "drydnę" ;:196
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu fajnie ,że jesteś ;:196
U mnie też róże których nie spodziewałam się na utratę
muszę jeszcze trochę poczekać może "odbiją".
Z niecierpliwością czekam na deszcz u Ciebie glina to tego tak nie odczuwasz
u mnie popiół , nie mogę nic przesadzać ciągle czekam ,czekam ;:65

evastyl storczyki dwa z trzech kwitną a ponieważ są, to pierwsze rośliny tego typu
to na razie nie martwi mnie ,że Regina nie jest częściowo biała .
jednak wybierając sadzonki trochę kierowałam się kolorem .
Czytałam gdzieś na forum ,że w pierwszym roku nawet może tak być
-ważne jest że tak mnie cieszą i wymarznięcie kilku róż mnie już tak nie martwi.
Madzia Madziagos była u mnie też kupiła sobie storczyka / już nawet nie pamiętam jakiego/
i chyba nie będzie taki jakiego kupowała u niej jeszcze nie kwitnie ale jest pączek i nadzieja na kwiatka.

Mój pupilek :D
Obrazek

Joluś przespacerowałaś cały ogród ,czytając uśmiechałam się do Ciebie ;:168
Kamienie ciężkie ale pomagałam sobie przy większych wózeczkiem
jeszcze na razie macierzanka mocno się nie rozrosła sama czekam na efekty.
Pergolę mocował mi mojej synowej tata ,taka mądra to ja jeszcze nie jestem :;230
Pergola była w kilku częściach najgorzej było ją przymocować do ziemi ale jakoś się udało :tan
Na grządce warzywnej największa jest sałata i rzodkiewka szczypiorek .Siana marchew nie wzeszła ale rośnie już kilka ogórków
i fasolek szparagowych podhodowanych w domu jednak na noc je przykrywam .
Róże czerwone pienne z rudbekią w tak ostrym kontraście muszą być widoczne na odległość
ale ścieżka przy której rosną zawsze była taka nijaka może teraz coś z tego wyjdzie -zobaczymy.

cyma2704 czytałam ,że wymarzły Ci niektóre trawy u mnie, też niektóre jeszcze śpią ;:145

a ubiorek rośnie u mnie od dawna ,po przekwitnięciu ścinam go a jego miejsce zajmują róże okrywowe frei i hortensje ogrodowe

Obrazek

Obrazek

W ogrodzie kwitnie jeszcze jedna magnolia NN lekko pachnie i rośnie w formie krzewu ma już kilkanaście latek .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Całe w kwiatach, są też jabłoneczki ta mała bardzo pięknie pachnie i wolno rośnie ale może to i dobrze ;:306

Obrazek

Obrazek

Jadziu a myślisz ,że ja nie mam obaw co do storczyków zimy, są takie co roku inne trudne do przewidzenia
ale radoch jest oglądając kwiaty takich roślin
Tulipany w tym roku u mnie to niewypał masę ich pogniło tylko kilka pojedynczych kwitło

Obrazek

Obrazek

i irysy mają już pączki
Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Marysiu ;:196.

O, widzę swoją ulubioną błękitną ławeczkę ;:224.
Podjęłaś się trudnej sztuki uprawy storczyków. Życzę Ci powodzenia, bo to piękne i kosztowne rośliny.
Tym razem zachwyciły mnie szpalerki z ubiorka. Nie wpadłabym na to, a efekt zachwycający.
Jak powstały? Sama robiłaś sadzonki?
Pomysły masz niesamowite, roślin mnóstwo i wszystkie w znakomitym stanie.
I Ty mówisz, że masz skromny ogródek... ;:224.

;:196 - Jagi
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Piękne drzewka jabłonkowe ;:138
Zwróciłam też uwagę na latarenkę - czy to lampa na prąd :?:
Bardzo ładna ;:333
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Marysiu u mnie też sporo tulipanowych liści i pąków pogniło, ale wykopane cebulki były zdrowe ,więc nie wiem co było tego powodem.Magnolie kwitną i umilają czas przed kwitnieniem Rh i róż.Fajny ten Obuwik niczym ciżemka . Poczytałam trochę o tych roślinach to śmiało powinny u nas przezimować zasypane liśćmi które chronią ich pąki kwiatowe lecz trochę trzeba o nie zadbać ,żeby przygotować im miejsce
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny kochane pisałam ,że sprawdzę czy kwitną storczyki w centrum ogrodniczym
i chociaż pojechałam rowerem ,to przytachałam /pięknie mi zapakowali / takie oto cudo .

Cyp.Kentucky Maxi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

będzie miał trzy kwiaty jest dwa razy wyższy od różowych jeszcze czekam na kwiat ostatniego.
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alania
dzięki w imieniu jabłoneczek ;:168
a lampy 4 szt są na prąd ,zakładane były jak powstawał ogród
teraz rzadko siadam wieczorem w ogrodzie ,wszystko się zmieniło ;:145 .
mam nawet zdjęcie nocne ,może nie za bardzo widoczne ,muszę zrobić więcej jak będą kwitły róże.

Obrazek

Chciałam pokazać różę pienną a w tle chałup nie da się wyciąć -trudno ;:219
Obrazek

moje warzywka na razie małe ,przed sałatą rośnie pietruszka wpadłam na pomysł i kupiłam pietruszkę w donicy jako zioła
i po pikowałam z efektu jestem zadowolona już ładnie rośnie .
Obrazek

jak jesteśmy przy warzywach to rośnie u mnie Skorzonera trochę nie wypielona ale niedługo pójdzie do garnka

Obrazek

i pole ziemniaków :;230 w liczbie trzy sztuki .a inne warzywa jeszcze się nie pokazały.
Obrazek

Dzisiaj bardzo się oziębiło ale ogórki i fasolkę przykrywam na noc widać kamyki którymi zabezpieczam flizelinę
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JagiS żeby nie było storczyków u nas w centrum ,to może bym się nie skusiła zawsze zamówione, to "kot w worku"
zobacz i Małgosia /Madziagos / też się skusiła na jednego jak zobaczyła ,nie wiem czy wiesz ,była u mnie
nie tak długo jak byśmy chciały ale nie mogłyśmy się nagadać ona drogę już zna może jeszcze kiedyś wpadnie .
Pomysł na ubiorek jakoś sam się zrodził już, tak długo on rośnie ,że nie pamiętam czy to były sadzonki
chyba tak ,bo musiały długo rosnąć ,żebym uzyskała taki efekt ,po przekwitnięciu ścinam kwiaty, to na pewno się nie rozsiewa .
Jaguś u Ciebie też jest masę świetnych pomysłów ,które można by "zmałpować"
Widzę ,że często piszesz w nocy ja też mam problem ze snem ale wolę poczytać wtedy już nie siedzę przy komputerze.

Kwitnie już obiela urósł już bardzo duży krzew

Obrazek

kilka kępek takich żonkili kwitnie
Obrazek

i stary poczciwy narcyz pachnący bardzo go lubię ,nareszcie się trochę rozrósł
Obrazek
Zrobiło się późno lecę ;:41 i życzę miłych snów.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Ja też już się zbieram do ;:41 ale zdąrzyłam dobrej nocki ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Marysiu spodobały Ci się te obuwiki i znów poszalałaś . ;:333 Patrzę na Obielę ,ze taka wielka ,bo u Halinki [eucomis] jest to niziutkie drzewko .W przyszłym roku i ja będę się cieszyć z tych najzwyklejszych żonkili za sprawą Iwonki oby chciały się namnożyć .Na razie są w donicy i czekają na odpowiednie miejsce.Fajnie posiedzieć wieczorem w tak romantycznym miejscu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O rany ale piękna ta róża pienna moje w tym roku ucierpiłay ta, że codziennie podchodzę i podglądam czy coś z nich puszcza a Twoja już taka ogromniasta ;:138 tylko czekać jak zakwitnie :heja
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo piękne storczyki - u nas też były, jabłonki różowe są piękne - też zwróciłam na nie uwagę.
Pięknie ogród wygląda wiosną, będziesz coś w nim zmieniać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”