Ogród Biedronki641cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Biedronki641cz.4

Post »

Witam.
Tak jak czuły moje kości zapowiadające zmianę pogody tak też się stało.Rano obudziłam się a za oknem biało.Teraz już po śniegu i zimno.

Marysiu chinanit ja też nie śpieszę się z sprzątaniem ogrodu. Czekam na cieplejsze dni. Może po świętach takowe nadejdą. Jak zdrówko? Nie ma co szaleć i w święta chorować. ;:108

Alu jeszcze takiej pogody nie miałam,że kwiaty kwitły przykryte śniegiem. :wit

Marysiu delosperma mnie też było biało.Teraz już nie ma śladu po śniegu,ale jeszcze bardziej jest mokro. Na tej fotce to irys żyłkowany chyba ''Purple Gem''.

Iwonko zaglądałam wiem,że działeczkę dziś odwiedziłaś. Wiosnę też widziałam ;:215

Sabinko tydzień różnicy to nie wiele. ;:108 Twoja miodunka jest szybsza bo wydała kwiatuszek.Moje w pąkach. Zrobiło się zimno.Wszystko się skuliło i przystopuje. ;:222

Marysiu marpa doskonale Cie rozumiem. Nie forum jest w życiu najważniejsze. I tak trzymaj.

Małgosiu to irys reticulata. Jak rozwinie się to go jeszcze pokaże. Kolor ma śliwkowy.
Do tej pory nawet kwitło co nieco. A jak będzie teraz zobaczymy. ;:108

Jolu o tak w tym roku mam śliczne przylaszczki. :tan Wreszcie im dogodziłam i znalazłam odpowiednie miejsce. Te rosną w cieniu.Specjalnie przygotowałam im ziemię i to pomogło. Wcześniejsze mi marniały, bo pancia źle je posadziła. Nasionka pozbieram.Myślisz ,że uda się wyhodować je z nasion? Jolu ja na razie wsadziłam te pierwsze zakupione prymulki.
Druga tura ozdabia nadal parapet okienny.Chciałam je od razu posadzić z tamtymi,ale M prosił,by je jeszcze zostawić, bo może je oglądać parę razy na dobę. Mają się dobrze. Zostają na polu na noc.
To wsadzaj je do ziemi. Tamte też maja się dobrze i wypuszczają nowe kwiatuszki. Trochę się obawiałam czy nie padną,ale nic im nie jest. :wit

Fotki wczorajsze.Dziś nie robiłam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwiosnek z drugiej tury zakupów ma się dobrze.

Obrazek

Wawrzynek ma sporo kwiatów.
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Alu, ale u Ciebie piękna wiosenka. I te iryski ;:167
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ala, cudo pierwiosnek ;:oj Czy te "fikuśne" odmiany również zimują u nas? Miałam kiedyś takiego czerwonego z pofalowanymi brzegami i nie wyrósł po zimie ;:222
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam
Rano ziemia była zmarznięta. W ciągu dnia nawet słonecznie,ale bardzo zimno.

Patrycjo cieszę się,że moja wiosna Ci się podoba. A ja liczyłam już na ładniejszą. ;:7

Sabinko moje stare pierwiosnki odbijają,ale nie wszystkie. Nie widzę właśnie tych pełnych.Te pewnie też nie przeżyją . Najlepiej w tej chwili mają się łyszaki.

Obrazek

Ułudka ma kwiatuszek.

Obrazek

Te z cienia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zawilce greckie z jesiennych zakupów powinny zakwitnąć.

Obrazek

Żurawki te najładniejsze po zimie. Inne byle jakie. Już ich nie będę sadziła.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szybko się u Ciebie zmienia ogród Alu :D
Wszystko takie duże ;:108
Mnie po zeszłorocznej suszy też sporo wyginęło. Jak wszystko już wzejdzie, zacznę liczyć straty :roll:
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Widzę, że stosunek do żurawek mamy jednakowy..ja też już od 2 lat nie dokupiłam ani jednej..jestem z nich wyleczona choć kilka swoich odmłodziłam ...co mam to mam i starczy.Ułudki się pozbyłam bo takie ani-to miałam .Szkoda mi miejsca na nie posadziłam paprocie w tym miejscu , przynajmniej cały sezon je widać.Zawilce greckie też mi ładnie wzeszły ..wreszcie może się nimi cieszyć będę... :heja. Dzisiaj było pięknie i słonecznie aż mnie skręcało ale na działkę nie miałam możliwości się udać ..jutro też chyba nie ... kierowcy sprawnego brak! ;:145
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Obrazek

Alu a co to ma takie ciekawe listki?
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

U mnie tez żurawek więcej nie będzie, mam ich tak dużo,że zostaną tylko te z odmłodzenia.
Za dużo zabawy jest z nimi, choć są ładne.
Zawilce blanda już u mnie kwitną ;:oj Choć coś szybciej ....
A pierwiosnki i tak co roku będę kupować jako umilacze wiosenne. A jeśli chodzi o odmianowe to daję im 2 x szansę, jeśli 2x zginą to żegnam się z nimi bezpowrotnie.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Ułudka sierotka, ale za to jaki śliczny kolorek. :tan
U mnie zawilce też się gramolą. Zima była dla nich łaskawa .
Też się zastanawiam nad eksmisją żurawek. Ostatnie suche lata nie były dla nich dobre.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu jak zaglądam do ciebie, to zawsze coś ciekawego zobaczę. ;:215 Łyszak, :shock: kolor piękny. Pierwiosnek cudny, świeżutki. ;:oj Ja kupiłam bratki i pewnie już wystawię, jak nie będzie przymrozków.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam.
Dziś nadal zimno .Rano ziemia po wierzchu lekko zmarznięta.ale dzień słoneczny.
Oporządziłam cztery trójkąty z ośmiu. Za jeden całkowicie do przeróbki wziął się mąż. Wszystko co tam rosło poprzenosiłam w puste miejsce do ogrodu. Tam chcę poprzenosić wszystkie moje iryski.
Aleja z wiosennymi też obrobiona. W ogrodzie jeszcze nic nie ruszone.Tam bardzo mokro.

Aga u mnie chyba zaszkodził bardziej deszcz ,który padał ostatnio często niż susza z ubiegłego roku, bo wiele widzę zgniłych roślin. Straty są nieuniknione. Albo susza albo mokro. Teraz też mrozi jak ruszyła wegetacja. ;:222

Maryniu jest tyle ładnych roślin,że w żurawki już nie wchodzę. Wyginęły mi stare kępy i wiele z odnowionych Ja nie mam do nich sił. Zawilców coś będę mieć, bo sporo cebul kupiłam na jesieni w Lidlu .Dziś koło nich grzebałami widzę dużo zgniłych cebul.

Iwonko to jest ziarnopłon.

Aniu te żurawki ,które mam z odmłodzenia zostaną, bo miejsca mam dużo.Niestety nowych już nie kupię i nie posadzę. Wolę kupić jednego obuwika niż 10 szt żurawek. Czekam na obuwiki od Emila. Twoje zawilce pamiętam były podpędzane ;:108 Z stąd Ci kwitną ;:108
Ja wszystkim co mi wypada daje szanse nie dwa razy , a o jeden raz więcej czyli do trzech razy sztuka

Marysiu delosperma lubię ułudkę i mam,albo miałam trzy kolory, bo jeden nie odbija.

Soniu chyba źle zrozumiałaś. Łyszaki jeszcze nie kwitną a napisałam,że najlepiej się mają do tej pory a ich jeszcze nie pokazywałam. Bratki też się marzą mężowi.Mi nie , bo to kwiat cmentarny. ;:108
Jeśli się uprze to mu kupię i nawet posadzę. ;:7 ;:7

Obrazek

Obrazek

To moja dzisiejsza praca.

Obrazek

Te z cienia rozwinęły się.

Obrazek

Obrazek

Harmony z cienia też chcą kwitnąć.

Obrazek

Dziś dostrzegłam pszczoły.Te były na cebulicy,ale widziałam oblegały też krokusy.

Obrazek

Puszkinia też ładnie zaczyna kwitnąć.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ja z żurawek nie zrezygnuję ,to moja wielka ;:167 ,ułudkę też mam w trzech kolorach,ma się dobrze,natomiast zawilce greckie już 3 podejścia do nich miałam,w zeszłym roku dostałam sadzonki w doniczkach,niestety znowu nic nie widać
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorciu wiem,że żurawki to Twoja miłość. A jak sobie z nimi radzisz?
Jak już pisałam wcześniej część zawilców greckich mam zgniłych,ale na parę opakowań na pewno coś zakwitnie.
A moja miłość to przylaszczki.

Obrazek

Stara kępa niebieskiej nobiliski.

Obrazek

Rubla Plena. Nówka.Do trzech razy sztuka. ;:108 :;230

Obrazek

Kopytnik.Nigdy nie mieścił sie w kadrze,a stary jak świat.

Obrazek

Maluszek ,ale go lubię.

Obrazek

Zwykłe fiołki też kwitną.
Janusz100
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 paź 2011, o 06:05

Post »

Piękne masz kępy przylaszczek. U mnie jakoś nie chcą się rozrastać. Co rok to samo kilka kwiatków i koniec. Czym im dogadzasz, że tak pięknie kwitną?
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janusz ta niebieska przylaszczka to ma przeszło10lat. Rośnie pod kielichowcem.Ma trochę cienia. I nic z nią nie robię.
Od kilku lat zaczęłam kupować przylaszczki odmianowe .Wsadzałam,gdzie było miejsce.Owszem kwitły a potem marniały i wypadały.Stwierdziłam,że muszę odnowić kolekcje .Zrobiłam im nową rabatkę w zupełnym cieniu. Słonce tam dochodzi dopiero w godzinach popołudniowych. Mając pole do popisu na spód nasypałam drobnego żwiru,grysu wapiennego.Wymieszałam z moją ciężką, kwaśną ziemią z kompostem i dolomitem. Zaczęłam odnawiać kolekcje i co roku jak mi się uda kupić to dosadzam.
Teraz rosną ładnie, kwitną i mam nadzieje,że już tak pozostanie.
Myślę,że muszą mieć wilgotno,cień i gleba wapienna.No i czas.aby się rozrastały.
Wcześniej też popełniałam błąd , bo chyba sadziłam je za głęboko.Teraz wiem,że serca muszą mieć na wierzchu.I zbyt wcześnie już nie obrywam im starych liści.Wszyscy uczymy się na błędach. ;:108

Obrazek

Ciemiernik Party Dres

Obrazek

Nn z liśćmi ozdobnymi.

Inne w tym roku nędzne.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”