Formowanie drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Formowanie drzew owocowych

Post »

Na poprzednim poście dot. Dobreceni ten lewy konar można przyciąć trochę krócej.

Co śliw moja propozycja wygląda tak.
Węgierka:
Na niebiesko 2 warianty skrócenia przewodnika.
Na zielono sznurki do odgięcia. Śliwa ciężko się odgina, sztywna.
Trzeba uważać żeby nie odłamać. Nie raz się przekonałem ;:145 .
Gałąź z lewej, która ściga się z przewodnikiem, odginając spróbuj skręcić w bok. Nie tak żeby prostować kąt prosty. Może pójdzie.
Ten mały gąszcz z lewej, to już drobiazgi. Jednego patyczka, który zasuwa do góry przygiąć i powinno wystarczyć.

Na Recordzie zaznaczyłem cięcie przewodnika trochę za nisko. Nie chciało mi się już poprawiać - strzałka.

Obrazek

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit romix duchowo już jestem podbudowany i cierpliwie czekam do wiosny. Ale musisz mi zdradzić, co masz na myśli pisząc "przyciąć trochę krócej": czy odciąć konar mniej a więcej pozostawić, czy też odwrotnie, odciąć konar na dłuższym odcinku a pozostawić konar krótszy. Nie czepiam się, ale prawdopodobnie nie raz będę potrzebował twojego wsparcia. Dziękuje i pozdrawiam. ;:180
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację, napisałem nieprecyzyjnie ;:131 .
Miałem na myśli żeby więcej odciąć czyli zostawić krótszą gałązkę.
Te pionowe na węgierce awansowały do miana "wilków".
Wyglądają na zbyt grube żeby je jakkolwiek odgiąć i dlatego zaznaczyłem do wycięcia.

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Link do formowania kątów gałęzi:
Prosty kąt gałęzi.
Może się komuś przyda.

:wit
badylarz
200p
200p

Post »

:oops: romix dziękuje, ale mam jeszcze jedną wątpliwość, która dotyczy wiśni. Obejrzałem swoje drzewka i widzę, że na koncówkach przyszłych konarów, które są przeznaczone do skrócenia, są same pąki liściowe. Bliżej przewodnika są prawie same pąki kwiatowe. Różnicę widać dość wyraźnie. Czy wtym przypadku, skracanie przyszłych konarów jest prawidłowe? Rozumiem, że obcięcie końcówek bocznych gałęzi ma doprowadzić do ich rozkrzewienia i osłabić ich wzrost, dając większe szanse przewodnikowi. Przy śliwach tego dylematu nie mam. Z problemem formowania 9 drzewek czereśni pojawię się w innym wątku. Pozdrawiam Wszyskich :wit
michu2482
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lut 2013, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na wstępie chcialem sie przywitac - jestem tu nowy :wit
... i od razu poprosic o porade

W moim malym sadzie mam kilkanascie drzewek owocowych ktore wsadzilem dwa lata temu.
O ile rok temu ciecie zimowe wyszlo mi chyba w miare sprawnie to w tym roku mam mętlik w głowie.

Pojawilo sie tyle przyrostow ze nie bardzo wiem które w końcu mam obciąć.
Jezeli bedzie to mozliwe to prosze o zaznaczenie które galezie mam przyciać, ktore calkowicie wyciąc a które odgiąć na przykladzie ponizszych zdjeć

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Badylarz, doskonale Cię rozumiem. Sam też jak ma cokolwiek przyciąć, to oglądam 10 raz i zostawiam nieruszone ;:306 .

Jeżeli masz wątpliwości, ten dół możesz zostawić (przygięty).
Wiśnie zasadniczo powinno się ciąć po owocowaniu. Za wyjątkiem pierwszych lat, najpierw żeby się przyjęło, a później żeby uformować.
Do lata zobaczysz co, gdzie i jak rośnie i w lipcu/sierpniu - ciach. Górę (przewodnik i najwyższe boczne) jednak bym przyciął.
Przewodnik - żeby uformować kolejną koronę.
Boczne - żeby nie wyprzedzały przewodnika i odgiąć w dół. Przycięte na wiosnę wypuszczą nowe przyrosty. Przycięte latem już za wiele nie urosną.

Najniższych na Dobreceni po prawej stronie w zasadzie można by nie ruszać. Te po lewej trochę za długie i nie rozgałęzione.
Ale z tym do lata można poczekać.

Przyginanie - osłabia wzrost, wcześniejsze owocowanie.
Cięcie - im większe (więcej wyciętej gałązki) i wcześniejsze (przedwiośnie, wczesna wiosna) tym większy przyrost nowych pędów.
Jeżeli zostawiamy dłuższą gałązkę i na dodatek przytniemy po owocowaniu - nowe przyrosty mniejsze.
Michu, na razie muszę zmykać. Może ktoś zajrzy i podpowie, Jeszcze jest trochę czasu.
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michu moja propozycja jest taka.
Co do wiśni, to nic by nie ruszał. Ewentualnie jakaś kosmetyka, ale to realu lepiej widzisz.
Pozostałe główne cięcie, a drobniejsze wg Twojego uznania.
Na gruszy (śliwce też) te najwyższe boczne w szczególności do odgięcia. Inne też jak do góry za bardzo zasuwają.
Obrazek Obrazek
badylarz
200p
200p

Post »

Już ponad dwa tygodnie brak wpisów od Rossynant-a. Zaczynam się niepokoić. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50

Post »

Witajcie :wit
Proszę o poradę, najlepiej obrazkową :oops: jak przyciąć moje drzewka, mają 3 latka..Będę bardzo wdzięczna, nie radzę sobie ;:180
jabłoń Delikates na podkładce p 14
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

jabłoń Gala również na podkładce p 14

Obrazek

wisienka Pandy 103

Obrazek

śliwa Węgierka zwykła

Obrazek

chester21
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2012, o 12:00

Post »

Ładne drzewka, wszystkie gałązki rosnące w górę i nowe przyrosty dłuższe niż jednoręczny sekator bym powycinał, u Ciebie już prawie wiosna nie mam pytań, u mnie śniega po pas, i nadal sypie:wink:
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p

Post »

chester21.....dziękuję za radę, tylo, ze nowe przyrosty i gałązki rosnące w górę.....to tak jak byś mi po chińsku napisał :wink:
ja potrzebuję aby ktoś się nade mną zlitował i zaznaczył czerwonymi kreseczkami miejsca cięć.
We Wrocku śniegu brak ale wiosną niestety nie pachnie ;)
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Węgierka może zostać. Można by co najwyżej jakieś drobiażdżki, ale na fotce to słabo widać.
Pandy.
Trochę oczopląsów dostaję, bo zdjęcie zrobione na tle jakichś pędów rozłożonych na siatce. Nie wiem co jest od czego.
Generalnie gałęzie za bardzo do góry rosną. Trzeba je przygiąć (linie niebieskie).
To przedłużenie przewodnika za bardzo w prawą stronę odeszło. Dobrze by było przywiązać do tego słupka, żeby się prostował (linia na niebiesko). Żeby przedłożenie przewodnika samo kierowało się pionowo, cięcie trzeba zrobić tuż na pąkiem (na zielono), nawet 1-2 mm. Sekatorem wcale nie jest łatwo to zrobić nie uszkadzając pąka. Ale można też przyciąć dalej i później wyrastający pęd przywiązać do pozostawionego dłuższego czopka lub kijka przywiązanego pionowo do przewodnika.

Niebieskim kółkiem z prawej strony zaznaczyłem błąd w cięciu. O ile dobrze dojrzałem. Gałązki boczne trzeba ciąć tuż za pąkiem skierowanym do dołu. W ten sposób z wierzchołka wyrośnie pęd skierowany (przynajmniej na początku) do dołu. U Ciebie z czubka gałęzi strzela od razu do góry. Przytnij gościa i przygnij do dołu.

Obrazek

Awatar użytkownika
paryska
500p
500p

Post »

romix , dziękuję pięknie...potrafisz wytłumaczyć zakale sadowniczej ;:215
Wszystkie dolne gałęzie u pandy w zeszłym roku przyginałam do ziemi ale więcej się nie dało, bałam się bardziej odgiąć aby nie złamać...spróbuje w tym roku znowu coś zadziałać.
Przepraszam, że naraziłam Cię na wyostrzanie wzoku, fakt zdjęcia kiepskie i tło kiepskie,,,może uda mi się jakąś płachte następnym razem zorganizować :wink:
Nie wspomniałeś nic o jabłonkach,,,,,,,chyba nie dlatego, że z nimi wszystko ok? Mam wrażenie, że za dużo mają na górze gałżi wyrastających z pnia, nigdzie nie miogę znaleźć informacji jaka może być minimalna przerwa międzi...hm rzędami???
badylarz
200p
200p

Post »

Problemy z formowaniem drzewek czereśni posadzonych na wiosnę 2012 r podzieliłem na trzy grupy:
1. Jednoroczne okulanty po posadzeniu zostały przycięte na wysokość 1 m i do jesieni gałęzie pierwszego piętra, odgięte klamerkami i sznurkiem osiągnęły długość około 1 m. Są to gałązki bez żadnych rozgałęzień z dużą ilością pąków liściowych. Przewodnik na tych czereśniach jest trochę dłuższy niż gałęzie. Wiem, że przewodniki trzeba przyciąć w odległości 60-70 cm ponad gałęziami pierwszego piętra, ale czy też skracać gałęzie boczne i o ile?
2. Drzewka zakupione jesienią 2011 r z wykształconym w szkółce pierwszym piętrem gałązek, przetrzymane w pomieszczeniu (prawdopodobnie albo przemarzły albo ich przesuszyłem) posadzone wiosną, ładnie zaczęły rosnąć ale po upałach majowych straciły chęć do dalszego wzrostu i praktycznie do jesieni z pąków na przewodniku wyrosły bardzo krótkie gałązki z małymi miedzywęźlami (3-4mm) długości około 5 cm. Gałęzie ukształtowane w szkółce całkowicie zamarły a jedynie u podstawy gałązek wykształciły się pąki liściowe. Czy te drzewka potraktować jak jednoroczne okulanty? Czy liczyć na dalszy rozwój tych małych gałązek i próbować kształtować następne pietro gałęzi? Lex w ubiegłym roku pocieszał mnie, że w tym roku czereśnie te na wiosnę ruszą jak burza.
3. Drzewka jak w p-cie 2, ale nie zareagowały negatywnie na upały. Po posadzeniu, miały skrócone nieznacznie gałęzie pierwszego piętra i skrócony przewodnik też około 70 cm nad gałęziami pierwszego piętra. Zakończyły wegetacje pod koniec wrzesnia. Niestety popełniłem prawdopodobnie jakiś błąd, ponieważ gałęzie drugiego piętra są silniejsze i dłuższe niż te rozgałęzione już niżej a na przewodnikach długości około 1.30-1.50m już pod koniec lata wyrosło w jednym okółku po kilka gałązek ścigających się z przewodnikiem. Liczę na podpowiedzi i pozdrawiam. :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”