Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

rikkuu pisze:Ja juz od grudnia o tym myślę :;230
;:306 jeszcze tylko 49 dni do wiosny ;:303

-- N 31 sty 2016 15:30 --
Filemon24 pisze:U mnie na razie jest za bardzo namoknięta ziemia w dodatku ciągle pada deszcz, więc póki co do ogrodu nie ruszam, ale ciągle o nim myślę. Mam nadzieje że luty szybko zleci....
A ja liczę na ciepły luty i wcześniejsze prace ogrodowe ;:173

-- N 31 sty 2016 15:32 --
nena08 pisze:Wczoraj pierwszy raz po powrocie z pracy było jeszcze na tyle jasno, że zrobiłam obchód ogrodu. Przyjrzałam się żurawkom, paprociom zimozielonym zajrzałam pod stroisz i już łapki świerzbiły ;:65
Po dziesięciu minutach nie było już nic widać i przyszło otrzeźwienie, przecież mamy styczeń ;:223
Ale za to jaki ciepły styczeń :wink: Ja już pierwsze prace ogrodowe zaliczyłam ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonka1 pisze:Dobrze, że nikt nie zabrania nam marzyć. Przynajmniej u mnie na marzeniach musi się na razie skończyć :( Na działkę zaczynam jeździć dopiero pod koniec marca, a i wtedy też sporadycznie.
Zamiast na swojej działeczce, szaleję w wirtualnych ogrodach. Poznaję nowe rośliny, snuję plany, zapełniam koszyki. Próbuję ignorować pytania typu:A gdzie ty to wszystko posadzisz? Przecież wiadomo, że dam radę ;:134 Czego i Wam życzę
Oj, ja też zapełniam koszyki ;:224 Chyba nawet w koszykach się już nie mieszczę ;:306
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monika, w tamtym roku w lutym sadziłam bratki do doniczek na dworze i na to samo liczę w tym roku :heja właściwie to bratki w ogrodzie kwitną mi od tamtego sezonu i nawet mróz i śnieg im nie przeszkodził. Jestem w szoku ;:oj
Ula
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Monika, cudownie, że masz takiego bzika ;:196
Ja moje rabaty czyściłam jesienią. Ja jestem z tych ciepłolubnych. Teraz bardziej rączki marzną a jesień była ciepła ;:215 U mnie póki co ziemia tylko powierzchownie puściła i dlatego stoją kałuże wody,buciki długo czyściłam po krótkim spacerku. Buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

klarag pisze:Oj masz rację, swędzą rączki i to bardzo. Byle do wiosny ;:3
Wiosna już tuż, tuż ;:215

-- N 31 sty 2016 15:51 --
Pashmina2006 pisze:Aż mi serce mocniej bije na myśl o działaniu w ogrodzie. Niestety, dla mnie to jeszcze nierealne. Las daje taki cień na mojej działce zimą, że nie mam szans jeszcze na prace ogrodowe. Przez położenie działki, u mnie wszystko się opóźnia. Zazdroszczę szczęśliwym posiadaczkom przydomowych ogrodów. Dopiero będzie mnie teraz ściskać że Wy już w ogrodzie a ja przed kompem siedzę. Jak patrzę na prognozy, to jeszcze ma padać u mnie na działce śnieg. Także i tak wiele bym nie zrobiła.
A do zrobienia mam tyle, że nie wiem od czego zacznę. Chyba jakiś plan sobie muszę stworzyć :).
Przedłużająca się zima jest dla mnie bardzo niebezpieczna - grozi tworzeniem kolejnych rabat, bo tylko kusi do kupowania coraz to kolejnych roślinek :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annes 77 pisze:U mnie też jeszcze za wcześnie na prace w ogrodzie,ale ja w tym czasie próbuję zgłębić wiedzę na temat ziół.
W poprzednim roku miałyśmy z mamcią sporo ziół,na całą zimę starczyło,ale znów nabrałam takiej ochoty na te dobrodziejstwa,że już bym je siała ;:oj Rozmaryn wczoraj wpadł do koszyka w doniczce,dzisiaj przesadzę go do większej doniczki i byle do wiosny ;:333
Ja również w ubiegły roku miałam własny ziołowy ogródek - to bardzo wygodne i fajne, gdy przez cały sezon można korzystać z własnych aromatycznych ziół ;:108
Nawet dzisiaj o tym rozmawialiśmy w domu ;:333

-- N 31 sty 2016 15:56 --
pela11 pisze:Dobrze ,że mój ogród jest w oddali bo jak nic pewnie siedziałabym w nim cały rok a zimą zamiast szpadla używała kilofa ;:306 W połowie lutego mam wycinkę więc jak pogoda dopisze to w pierwszej kolejności powycinam zeszłoroczne badyle ,no i może przytnę winorośl.Na poprawę humoru wybiorę się w niedzielę na rekonesans po marketach i jak siebie znam to na pusto nie wrócę :heja
Elu, mnie też dzisiaj kusi wyjazd na marketowe zakupy ;:14 Bronię się jednak przed tą pokusą ;:204
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justi177 pisze:Monika :wit
Fajna wiadomość o prezentacji twojego ogrodu - jak najbardziej zasłużonej !!! ;:oj
Ja już często myślę o porządkach w ogrodzie i o tym, jak róże będą cięte wiosną. W tej chwili nie wyglądają najlepiej. Oczywiście nie wszystkie, ale jednak sporo.
W ogóle ogród jest taki jakiś nieporządny o tej porze roku...
Zrobiłam w tym miesiącu do końca swój spis - ewidencję roślin. W końcu wszystko wiem, a nie domyślam się, w końcu wiem jaki jest charakter mojego ogrodu :;230 Coraz bliżej mi do Anglików :;230
Justyś, na niektórych werbenach mam nasionka - czy jest szansa, że się wysieją :?: Nie ma ich dużo, bo większość zjadły sarny, ale od przodu domu trochę zostało.
Ja też muszę zrobić taki spis ;:333 Może zmobilizuję się w tym sezonie ;:224 I tak robię postępy, bo zaczęłam zapisywać nazwy nowych odmian irysów, piwonii i liliowców.

-- N 31 sty 2016 16:01 --
Winter pisze:Po raz kolejny wpadłam "tylko" na chwilę, po raz kolejny spędziłam na przeglądaniu Twojego wątku kilkadziesiąt minut, po raz kolejny jestem zachwycona.
Ogród jest magiczny, przepiękny. Można go podziwiać i podziwiać,
;:4 Dziękuję ;:167

-- N 31 sty 2016 16:03 --
Margo2 pisze:A ja już zaczęłam tydzień temu :D
Dzisiaj kontynuowałam. Zaczęłam od przycinania drzew. Zimy raczej już nie będzie, a jeśli to bardzo krótka
Tak przynajmniej zapowiadają
Ja już widziałam klucze ptactwa i zastanawiałam się, że one do nas czy od nas?
Jesteś niesamowita :shock: Myślałam, że to tylko ja nie mogę wysiedzieć w miejscu i już w styczniu zaczynam porządki w ogrodzie ;:306

-- N 31 sty 2016 16:05 --
rikkuu pisze:Monika, w tamtym roku w lutym sadziłam bratki do doniczek na dworze i na to samo liczę w tym roku :heja właściwie to bratki w ogrodzie kwitną mi od tamtego sezonu i nawet mróz i śnieg im nie przeszkodził. Jestem w szoku ;:oj
Tak, bratki są świetne ;:333 Ja co roku kupuję miniaturki, które później wysiewają się i kwitną w gruncie i w donicach - teraz też wszędzie pełno siewek. Dzięki temu co roku kupuję mniej, bo mam te swoje z samosiejek.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pashmina pisze:Monika, cudownie, że masz takiego bzika ;:196
Ja moje rabaty czyściłam jesienią. Ja jestem z tych ciepłolubnych. Teraz bardziej rączki marzną a jesień była ciepła ;:215 U mnie póki co ziemia tylko powierzchownie puściła i dlatego stoją kałuże wody,buciki długo czyściłam po krótkim spacerku. Buziaczki ;:196
Tak, mnie też miejscami zastoje wody, bo w głębi grunt nadal zmarznięty, jednak to mnie nie powstrzymuje :lol: Bzik to bzik ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj, korzystając z dobrodziejstwa ;:3 i dodatniej temperatury, przycięłam kocimiętki w przedogródku (było tego całe taczki) i wyplewiłam chwasty z miejsca gdzie zaczęły wschodzić przebiśniegi, o które tak się martwiłam - jak się okazuje, niepotrzebnie :heja Wszystkie cebulowe od kilku dni pchają się do góry i codziennie widzę nowe kiełki :D ;:138
Póki co cieszę się z tych skromnych widoków, a do domu przyciągnęłam doniczkowe hiacynty i krokusiki, żeby mieć namiastkę wiosny ;:109
Hiacynciki oczywiście w moim ulubionym kwiatowym kolorku ;:167
Obrazek

Krokusiki kwitną na fioletowo. Akurat liczyłam na białe, ale to nic - te też urocze :D Po kwitnieniu pójdą do gruntu ;:333
Obrazek
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Monia cieszę się że śnieżyczki wschodzą. Będzie pięknie niedługo. Ja chciałem wczoraj wparować do ogrodu choć trochę ale powtrzymałem się bo domownicy pomyśleli by że zgłupiałem żeby w styczniu w ziemi dłubać. Ale jutro już pójdę ;:306 . Nie wytrzymam ;:159
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moni masz może fotkę całego naczynia z hiacyntem? Bardzo mi się podoba to co widzę ;:333
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23

Post »

Ania, ma rację, pięknie wygląda ten hiacynt ;:108 niestety ja nie mogę mieć tak intensywnie pachnących kwiatów w domu, bo bardzo źle na nie reaguję ;:219
Ula
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

A ja ustawiłam sobie całą gromadkę hiacyntów nad łóżkiem. ;:333 Liczę na piękne, kolorowe i pachnące sny. ;:215
Jeśli nic się nie zmieni w zapowiedziach pogodowych, to chyba i ja zacznę od przyszłego weekendu prace porządkowe. zacznę od wycięcia ton suchotników. Liści jeszcze ruszać nie będę. W końcu to dopiero przełom stycznia i lutego. ;:224
Moni hiacynt ma i mój ulubiony kolor. Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemekt23 pisze:Monia cieszę się że śnieżyczki wschodzą. Będzie pięknie niedługo. Ja chciałem wczoraj wparować do ogrodu choć trochę ale powtrzymałem się bo domownicy pomyśleli by że zgłupiałem żeby w styczniu w ziemi dłubać. Ale jutro już pójdę ;:306 . Nie wytrzymam ;:159
Ja też się cieszę - w końcu się zadomowiły, więc już teraz co roku będą :tan
Podejrzewam, że na mnie sąsiedzi też spoglądali dziwnie, bo akurat porządki były przed domem, więc w dość widocznym miejscu ;:113
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annes 77 pisze:Moni masz może fotkę całego naczynia z hiacyntem? Bardzo mi się podoba to co widzę ;:333
Mam trzy takie szklane tuby - wazony, które kupiłam specjalnie do hiacyntów. Wkurza mnie, gdy się wyginają, a w tej sytuacji nie ma tego problemu, a dodatkowo ładnie wygląda. Tutaj - ubiegłoroczne fotki proszę
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”