Moje roślinki w domu - inaq1

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

Palemki stoją na keramzycie z wodą ,tak jak radził Przemo.Są też codziennie spryskiwane. Jak teraz padną to już nie będę miała pojęcia dlaczego :roll: Najwyżej będzie na ....Przema ;:112
Ukorzeniłam w wodzie małą juckę a dzisiaj wsadziłam do doniczki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super wygląda ten zestaw! Brawo, brawo! :D
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p

Post »

Dziękuję,dziękuję dziękuję ;:180 ;:180 ;:180

Mam tylko nadzieję ,że Przemo nie obrazi się za palemkowy żart i pomoże mi odnowić szeflerę w marcu :lol:
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Świetnie to razem wygląda :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pewnie że się nie obrażę ja nie z takich a szeflerkę odmłodzimy jak będzie czas na nią. :D
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p

Post »

Dziękuję Przemo. Już mnie łapki swędzą i chciałabym ją przesadzić ,nawet kupiłam doniczkę .Ale jak trzeba poczekać ....no cóż do cierpliwych nie należę :roll: ;:113
x-C-j
---

Post »

Wśród pewnych zachowań w stosunku do roślin cierpliwość jest cnotą. :D
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p

Post »

Dzisiaj kwiatek mojego hipeastrum" popełnił samobójstwo".Nie mam zielonego pojęcia jak to się stało.Usłyszałam trzask ,jakby złamała się sucha gałązka i łodyga leżała na podłodze.To wygląda tak ,jakby ktoś odciął ją nożem przy samej cebuli.Nic się nie strzępi.W pobliżu nikogo nie było ,nawet psa. :wink: Mam różne hipeastrum od paru lat i coś takiego stało się pierwszy raz.Teraz kwiatek stoi w wazonie a mi jest trochę smutno ,jak na niego patrzę.

Obrazek

Obrazek

a tak na otarcie łez, w wazonie zakwitła forsycja

Obrazek
3wa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2007, o 11:40

Post »

o to Przemo bedzie miał podwójne zadanie co do szeflerki moja tez coś słabo wygląda ,jak coś to brzydactwo jest u mnie w wątku
Zapraszam do moich roślinek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Biedny kwiatek!! Ale może postoi troszeczkę w wazonie i też będzie pięknie.
A forsycją zupełnie mnie zaskoczyłaś! Jutro zobaczę, jak wyglądają moje w ogrodzie?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
x-C-j
---

Post »

Słabo zasilana nawozem azotowym cebula w okresie pędzenia na kwiatostan dlatego łodyga nie wytrzymała ciężaru kwiatów a że jest pusta w środku pękając wygląda jakby ktoś ja równiutko ściął nożem. :D
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

inag1 pisze:Dzisiaj kwiatek mojego hipeastrum" popełnił samobójstwo".Nie mam zielonego pojęcia jak to się stało.Usłyszałam trzask ,jakby złamała się sucha gałązka i łodyga leżała na podłodze.To wygląda tak ,jakby ktoś odciął ją nożem przy samej cebuli.Nic się nie strzępi.W pobliżu nikogo nie było ,nawet psa. :wink: Mam różne hipeastrum od paru lat i coś takiego stało się pierwszy raz.Teraz kwiatek stoi w wazonie a mi jest trochę smutno ,jak na niego patrzę.
Cudny ten hipcio , szkoda go :(
złamał się pod ciężarem własnych kwiatów , szkoda że nie dałaś mu podpórki wówczas tak by się nie stało :(
gdzieś czytałam, że tak często się zdaża u tych właśnie pełnokwiatowych , dlatego też należy je podpierać .
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p

Post »

Anetko ,nie pomyślałam o tym ,żeby podeprzeć łodygę . Wyglądała na bardzo stabilną .Myślę ,że może powodem było to,że cebula równocześnie wypuściła dwie łodygi i w pewnym momencie na nich było 6 kwiatów .Cebula nie dała rady ich odżywić .Wielka szkoda. :cry: Przemo też na pewno ma rację ,że zabrakło odpowiedniego nawozu.Postępuję w ten sposób,że po przekwitnięciu kwiatów ścinam tylko kwiatostany a łodygi zostawiam do zaschnięcia. Jak tylko robi się ciepło ,cebula zostaje przeniesiona do ogrodu. Nawożę ją florovitem na zmianę z biohumusem ,tak jak pozostałe doniczkowce. Z końcem sierpnia przestaję podlewać i zasuszam. Cebula ładnie urosła przez lato.Tak postępuję z tymi kwiatami co roku i myślałam ,że jest to prawidłowe.Bardzo proszę żeby Przemo skorygował moje błędy . Nie chciałabym ,żeby w przyszłym roku znowu kwiat się złamał.
x-C-j
---

Post »

Hipki w okresie kwitnienia i potem wzrostu cebul są bardzo żarłoczne bym powiedział i powinny być co tydzień zasilane nawozem azotowym ja osobiście mam firmy Agrecol specjalnie do hipeastrum o zwiększonej zawartości azotu w porównaniu z innymi nawozami, biohumus możesz również dawać jako dodatek przy każdym podlewaniu. Reszta ok tyle że ja nie wyniósłbym do ogrodu chociażby z uwagi na opuchlaki, nie chciałbym by przedostały się w ziemi młode larwy tych szkodników do domu bo to katastrofalne w skutkach później. :D
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p

Post »

Dzięki Przemo za podpowiedź.Jesteś WIELKI!!! A jeżeli postawię doniczkę na podstawce ,to będzie to zapora dla tych wstrętnych robali? Nie chciałabym rezygnować z ogrodu,bo zauważyłam ,że to dobrze służy hipeastrum.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”