Mój pierwszy storczyk :) Narine
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Art rzeczywiście czuję się pewniejsza, ale tylko kapkę. Przynajmniej już nie spróbuję wpychać korzeni powietrznych w doniczkęTo dopiero 4.5 miesiąca korzystania z porad w dziale Orchidarium - i zobacz jaka czujesz się pewniejsza
Natomiast odrobina pokory, którą wyczuwam w Twoim ost. zdaniu - jest też potrzebna w storczykowym temacie...
Ja to tak przynajmniej odczuwam : wiedza + cierpliwość + pokora = piękne kwitnienie (lub nowy korzonek, młody listek)

Koniecznie pokaż zdjęcia z Sztokholmu. Dziewczyny już doradziły gdzie wkleić temat, więc nic nie dodam.
Soniu dzięki za odzew. Pokrzepiona Twoimi słowami ruszę jutro na odsiecz memu pierwszemu pupilkowi

- Narine
Pierwszy falek już po operacji resekcji brzydkich korzeni. Na szczęście nie było tego dużo. Teraz leży sobie i schnie.
A oto, co słychać u moich storczyków:
Dendrobium ma kolejną psb! Ogromnie się cieszę - moje własne dokonanie ;:49 Wybaczcie mi tą skromność, ale tak się cieszę, bo to znaczy, że odpowiednio go ratuję..
ps. Po lewej jest ta pierwsza - ma już ok 4cm :P
Nowy listek wyrastający z serca falenopsisa kropka - nadal kwitnącego.

Na koniec "Żyłek" w pełnym rozkwicie:

Nareszcie - na poniższym zdjęciu - udało mi się złapać jego rzeczywisty kolor :P

A oto, co słychać u moich storczyków:
Dendrobium ma kolejną psb! Ogromnie się cieszę - moje własne dokonanie ;:49 Wybaczcie mi tą skromność, ale tak się cieszę, bo to znaczy, że odpowiednio go ratuję..

Nowy listek wyrastający z serca falenopsisa kropka - nadal kwitnącego.

Na koniec "Żyłek" w pełnym rozkwicie:

Nareszcie - na poniższym zdjęciu - udało mi się złapać jego rzeczywisty kolor :P

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ach te żyłki
trzymam kciuki za dendrobium i za falenopsisa po operacji, sama mam rekonwalescenta ale rokowania dość kiepskie, zobaczymy jak będzie z moją cambrią 

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Narine, jak ja rozumiem Twoją radość związana z młodymi psb. u Dendrobium - kiedyś pokażę moje
w podobnym stadium, ale nieco mniej zaawansowanym. Najważniejsze, że COŚ ruszyło
!
Z falenopsisem też sobie dasz radę. Trzymam kciuki
Narine, Madzik, Soniu, dziękuję za rady w związku ze zdjęciami z wyprawy. Widzę, że za mało przeglądam
inne działy Forum. Muszę się poprawić
w podobnym stadium, ale nieco mniej zaawansowanym. Najważniejsze, że COŚ ruszyło

Z falenopsisem też sobie dasz radę. Trzymam kciuki

Narine, Madzik, Soniu, dziękuję za rady w związku ze zdjęciami z wyprawy. Widzę, że za mało przeglądam
inne działy Forum. Muszę się poprawić

Tez go mam:)
jest sliczny. kupilam w kwiaciarni i juz miesiac ma slicze wszystkie kwiatki i zaden nie zamierza zwiednac:))))))
Pytanie?
mam4 odmiany ale najbardziej interesuje mnie "nobile" bo z tego co czytałam to nic mu nie trzeba:/ przekwitl ale wypuszcza nowe kikutki:))))) czy ktos wie kiedy on wegetuje? bo ja slyszalam ze po przekwitnieciu. ale on wypuscil nowe kikutki wiec nie wiem?
- Narine
Miczka4you Niebardzo wiem o jakim gatunku storczyków piszesz?Jest sliczny. kupilam w kwiaciarni i już miesiac ma slicze wszystkie kwiatki i zaden nie zamierza zwiednac:))))))
Co do nobile to wcale nie jest tak, że
Link do info o nobile http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.htmlnic mu nie trzeba:/
Art, Nezka, Sonia , Józef gratuluję wiosny na dendrobiach

Józefie brawo dla 6 keiki

Monisia u Ciebie to chyba rzeczywiście pęd kwiatowy :P
U moich pozostałych storczyków trwa etap otwierania kwiatów. Jak rozwiną się w pełni nie omieszkam pokazać

Pędy z uśpionych oczek stanęły w miejscu. Myślę, że znam powód... za zimno.. Z racji oszczędności zmuszona byłam wyłączyć już jakiś czas temu ogrzewanie... Mam tylko nadzieję, że przetrzymają do cieplejszych dni.
Tak się zastanawiam - jeśli dendrobium teraz puszcza psb to kiedy można spodziewać się kwitnienia?