Mój pierwszy storczyk :) Narine

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joanna - może wrzuć te zdjęcia w któryś z wątków w dziale Mój piękny ogród. Zdjęcia ogrodów - jest o parkach i ogrodach a drugi o podróżach. Tam byłoby chyba najlepiej?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To dopiero 4.5 miesiąca korzystania z porad w dziale Orchidarium - i zobacz jaka czujesz się pewniejsza
Natomiast odrobina pokory, którą wyczuwam w Twoim ost. zdaniu - jest też potrzebna w storczykowym temacie...
Ja to tak przynajmniej odczuwam : wiedza + cierpliwość + pokora = piękne kwitnienie (lub nowy korzonek, młody listek)
Art rzeczywiście czuję się pewniejsza, ale tylko kapkę. Przynajmniej już nie spróbuję wpychać korzeni powietrznych w doniczkę ;:171
Koniecznie pokaż zdjęcia z Sztokholmu. Dziewczyny już doradziły gdzie wkleić temat, więc nic nie dodam.

Soniu dzięki za odzew. Pokrzepiona Twoimi słowami ruszę jutro na odsiecz memu pierwszemu pupilkowi :wink:
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszy falek już po operacji resekcji brzydkich korzeni. Na szczęście nie było tego dużo. Teraz leży sobie i schnie.
A oto, co słychać u moich storczyków:
Dendrobium ma kolejną psb! Ogromnie się cieszę - moje własne dokonanie ;:49 Wybaczcie mi tą skromność, ale tak się cieszę, bo to znaczy, że odpowiednio go ratuję.. :oops: ps. Po lewej jest ta pierwsza - ma już ok 4cm :P
Obrazek

Nowy listek wyrastający z serca falenopsisa kropka - nadal kwitnącego.
Obrazek

Na koniec "Żyłek" w pełnym rozkwicie:
Obrazek
Nareszcie - na poniższym zdjęciu - udało mi się złapać jego rzeczywisty kolor :P
Obrazek
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

O rany ale kolory. Trzymam kciuki za wszystkie małe nowości. :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

bardzo mi się podoba ten z żyłkami. też takiego miałam kiedyś i bardzo mi się takie podobają (może kiedyś też takiego będę mieć...)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Ach te żyłki ;:226 trzymam kciuki za dendrobium i za falenopsisa po operacji, sama mam rekonwalescenta ale rokowania dość kiepskie, zobaczymy jak będzie z moją cambrią :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Narine, jak ja rozumiem Twoją radość związana z młodymi psb. u Dendrobium - kiedyś pokażę moje
w podobnym stadium, ale nieco mniej zaawansowanym. Najważniejsze, że COŚ ruszyło :) !
Z falenopsisem też sobie dasz radę. Trzymam kciuki :!:

Narine, Madzik, Soniu, dziękuję za rady w związku ze zdjęciami z wyprawy. Widzę, że za mało przeglądam
inne działy Forum. Muszę się poprawić ;:180
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Narine, Art moje dendrobium też już wypuszcza, więc wszystkie czują wiosnę ;:1
miczka4u
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lut 2008, o 00:19

Tez go mam:)

Post »

jest sliczny. kupilam w kwiaciarni i juz miesiac ma slicze wszystkie kwiatki i zaden nie zamierza zwiednac:))))))
miczka4u
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lut 2008, o 00:19

Pytanie?

Post »

mam4 odmiany ale najbardziej interesuje mnie "nobile" bo z tego co czytałam to nic mu nie trzeba:/ przekwitl ale wypuszcza nowe kikutki:))))) czy ktos wie kiedy on wegetuje? bo ja slyszalam ze po przekwitnieciu. ale on wypuscil nowe kikutki wiec nie wiem?
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

moje dendrobium oprócz nowych psb wypuściło keiki na przekwitłych pędach.Jest ich chyba 6 ..mają już po trzy korzonki. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Jeżeli tak wyglądają keiki to co wypuszcza moje dendrobium, czyżby kwiatki? :roll:
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Józefie gratuluję storczykowych dzieciaczków ;:183 mam tez takie dendrobium i właśnie na jeszcze kwitnącym pędzie wychodzi keiki i proszę napisz mi czy te keiki się później oddziela :?: Bo z dendrobium keiki to nie wiem co robić ;:171
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Soniu podpowiem, jeżeli pozwolisz. To samo, co z innymi keiki. Jak osiągnie odpowiednie rozmiary i korzonki oddzielić, wsadzić korzonki na dłuższy czas do wody (żeby sie napiły), można opryskać roztworem Topsinu i do sphagnum !
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest sliczny. kupilam w kwiaciarni i już miesiac ma slicze wszystkie kwiatki i zaden nie zamierza zwiednac:))))))
Miczka4you Niebardzo wiem o jakim gatunku storczyków piszesz?

Co do nobile to wcale nie jest tak, że
nic mu nie trzeba:/
Link do info o nobile http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html

Art, Nezka, Sonia , Józef
gratuluję wiosny na dendrobiach :wink:
Józefie brawo dla 6 keiki ;:215 Widać pobyt u Ciebie służy nobile :) Zdradź jaki kolor mają kwiaty?

Monisia u Ciebie to chyba rzeczywiście pęd kwiatowy :P

U moich pozostałych storczyków trwa etap otwierania kwiatów. Jak rozwiną się w pełni nie omieszkam pokazać :)
Pędy z uśpionych oczek stanęły w miejscu. Myślę, że znam powód... za zimno.. Z racji oszczędności zmuszona byłam wyłączyć już jakiś czas temu ogrzewanie... Mam tylko nadzieję, że przetrzymają do cieplejszych dni.

Tak się zastanawiam - jeśli dendrobium teraz puszcza psb to kiedy można spodziewać się kwitnienia?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”