Leśne ranczo nad wodą I.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leśne ranczo nad wodą I.

Post »

Madziu, wpadłam z rewizyta i widzę, że lubimy te same kwiatuszki. Masz spora kolekcję. Cudne róże, jeżówki, liliowce. Fajnie, że jest tutaj tyle bratnich duszyczek ;:63 ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Madziu ja dla bardziej wybrednych roślin mieszam ziemię z włóknem kokosowym. Ale mam stanowczo za duży ogród. :-(
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Madziu, jeśli głoś w Twojej duszy szepce "zamawiaj" a stan finansów na to pozwala, to nie zastanawiaj się Kochana, tylko zamawiaj ;:215 Nic tak nas nie ulecza, jak rośliny ;:167
Tulipany zamów, zakop w donicy i na wiosnę będzie git :)
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu, na dwie pierwsze róże z Twojej listy to i ja się przymierzam, ale może poproszę Cię w przyszłym roku o patyczki z nich? Co Ty na to? O ile będziesz cięła swoje róże wiosną 2017? :)

Ale ty dzielna kobieta jesteś, że na piachu tyle posadziłaś i tak to wszytko pięknie rośnie. ;:63
A skąd dobrą ziemię do sadzenia bierzesz?
(Ja mam przynajmniej to wynagrodzenie za glinę, że nie podlewam, oprócz wody do dołka w trakcie sadzenia.)
Daleko macie do Waszej działki?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ewuniu to prawda, fajna ta nasza ogrodowa rodzina :).
Dorotko :shock: pierwszy raz na fo przeczytałam, że ktoś ma za duży ogród. Co prawda, sama kiedyś na to narzekałam. Bo wiadomo, ciężko to zagospodarować. Ale teraz już nie mam o to pretensji do świata. A właściwie do mojego świętej pamięci Taty. Jak podglądam ogrody niektórych forumek, ich listy zakupowe to mam świadomość że za jakiś czas będą musiały coś wyrzucić żeby kupić coś nowego. Ja bardzo nie chcę wyrzucania roślin. I nawet jak coś mi się mniej podoba, to staram się to ewentualnie przesadzić. Jeśli braknie mi miejsca przesunę ogrodzenie. I tak kiedyś w planach mamy ogrodzenie całej naszej ziemi. Nie odczuwam takiej potrzeby na razie a i szkoda na to kasy. Ale jeśli zajdzie taka potrzeba, to będę nad tym intensywniej myślała. Piszesz, że masz ogród w lesie. Widziałam piękne leśne ogrody, chociażby u Joli- April. Ma róże, jeżówki, hortensje, różaneczniki, wszystko. A niby drzewa przecież dają cień. Także duży ogród ma więcej plusów niż minusów. Nigdy nie braknie Ci miejsca na roślinki.
Marlenka dałam już sobie spokój z tulipanami. Wyrośnie mi nie to co chciałam i będę potem zła że wydałam kasę, pospieszyłam się itd. Już się wstrzymam z bólami do przyszłego roku. Wiesz, kasą trzeba umiejętnie rozporządzać. Powinnam rozdzielić ją na priorytety. A przecież na ranczu jeszcze wiele rzeczy brakuje, bardziej potrzebnych niż róże. No ale już po ptokach, róże zamówione i nie mam co płakać nad rozlanym mlekiem. Z resztą bardziej się z tego w końcu cieszę.
Daria jasne, nie ma żadnego problemu. Przecież i tak wszystkie patyki wyrzucam. Jak mogą się komuś przydać to czemu nie. Masz u mnie je jak w banku. Tylko się przypomnij.
Ziemie kupuję. Na działkę mam z pod bloku 79 km. 100 też już jeździłam, ale znalazłam sobie krótszą drogę.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Madziu zazdroszczę Ci tych hektarów ale tych kilometrów to już wcale.
Ja niestety jestem w takiej sytuacji, że za rok czy dwa to będę zmuszona już tylko wymieniać rośliny na nowe chciejstwa. Tylko co zrobię jeśli nic nie będzie nadawało się na wyautowanie? ;:145
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

aneczka1979 pisze:Madziu zazdroszczę Ci tych hektarów ale tych kilometrów to już wcale.
No, jakoś nie widzę Madzi na rowerku jadącej z Casto obładowanej kupą traw wyprzedażowych te 100km na działeczkę ;:183 ;:198

Madziu - powyższe to specjalność naszej Aneczki ;:333
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu znając Ciebie, na pewno coś wymyślisz. Nie jesteś zadowolona z Flammentanz. Już masz pierwsza na wyautowanie :). Pozostanie Ci ewentualnie sadzenie w powietrzu. Masz blisko na działkę więc możesz je często podlewać. U mnie by takie rozwiązanie nie wypaliło.
Zuzia lubię jazdę na rowerze, ale faktycznie 100 km + trawy... to nie dla mnie. Z resztą ja jestem miłośniczką długich spacerów. Jakoś na rowerze zbyt wiele szczegółów mi umyka. Nie, żebym wścibska była i kogoś obserwowała. O naturę mi oczywiście chodzi. Na szczęście jestem kierowcą i zawsze po rośliny autem podjeżdżam :lol: .

Zrobiłam małe różane podsumowanie. Większość róż mam od zeszłej wiosny, więc nie mogę wiele powiedzieć. Ale życzyłabym sobie, żeby w przyszłorocznym podsumowaniu, moje zdanie się nie zmieniło. Czyli nie jest źle :).

Róż Austina mam tylko 11.
Na pierwszym miejscu jest Abraham Darby. Kiedyś nie chciałam tej róży, ale pod wpływem zdjęć Dorotki ją kupiłam. No i powiem Wam, że to był strzał w 10. Jest według mnie idealna. Pięknie pachnie, tworzy ładny krzaczek, nie zawiesza główek. Nie choruje. Podobno nie lubi rosnąć na parówie. U mnie niestety ma taką miejscówkę. Miała szybciej powstać wiata na samochód i rzucać po południu na nią trochę cienia. Plany się zmieniły i Abrahamek jest wystawiony na próbę. Jak do tej pory, nieźle sobie radzi. Wiata prędzej czy później powstanie i Abraham doczeka się troszkę cienia. Podlewany jest tylko weekendowo. Nie ma problemu z zasychaniem pąków.
Żałuję, że usunęło mi się wiele zdjęć róż. Pracuję nad ich odzyskaniem. Zobaczymy czy się uda.

ObrazekObrazek
Obrazek
2.William Shakespeare 2000
Kolejna róża do półcienia, która rośnie u mnie na słońcu. Jak podrośnie magnolia, to da mu troch cienia. Młoda róża a dała z siebie wszystko. Najbardziej podoba mi się w fazie prawie pełnego rozkwitu. Pąk może być, potem ta moja ulubiona faza. Na jego przekwitanie też nie narzekam. Uważam, że z godnością się starzeje. Nie choruje. Intensywnie kwitł. Same plus, jak na razie zero minusów.

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

CDN
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

sweetdaisy pisze:
aneczka1979 pisze:Madziu zazdroszczę Ci tych hektarów ale tych kilometrów to już wcale.
No, jakoś nie widzę Madzi na rowerku jadącej z Casto obładowanej kupą traw wyprzedażowych te 100km na działeczkę ;:183 ;:198

Madziu - powyższe to specjalność naszej Aneczki ;:333
He he he no a co ja miałam zrobić jak na takie ceny trafiłam?! ;:183 Miałam pozwolić, by ktoś inny skorzystał z takiego dobrodziejstwa?! No way!!! :lol:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Madziu pismo obrazkowe obejrzałam. ;:oj Lista różana przyprawia mnie o ból głowy, tyle piękności. :) Swoją malutką Schneeperle okryłam włókniną, może uda się jej przeżyć. Lilie azjatyckie na moim wygwizdowie mam od początku. Nigdy nie okrywałam, ale sadziłam wiosną, żeby do zimy były dobrze ukorzenione. Myślę, że nic straconego, posadzisz w kwietniu i już w lipcu, sierpniu będą kwiaty. ;:108 W B. są po 1-2 zł.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

dobrze Madziu że wróciłaś ;:196
bardzo mi przykro z powodu taty trzymaj się
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witaj, Madziu!
Popatrzyłam sobie na Twoje róże. Jest na co! ;:215
Jednak największe wrażenie zrobiła na mnie lista zakupowa. ;:219
Ja zamówiłam cztery odmiany róż i mam wyrzuty sumienia, bo mogłam kaskę przeznaczyć na coś do domu, jak mawia M.
Tylko że w domu to ja spędzam czas głównie zimą, pozostałe pory roku zabiera mi działka, to na co lepiej grosiaki wydawać? ;:224
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Madziu Abraham Darby mieszkał u mnie jedną zimę,a po zimie koniec w 2012 roku zima przebrzydła go unicestwiła ;:222
Kiedyś go zamówię,tak jak ponownie zamówiłam Chippendale i teraz nie żałuję ;:224 Pamiętam tylko jego wspaniały,mocno wyczuwalny zapach ;:170
A miałam jeszcze Ciebie pytać? Jak spisał się pan Królik? Czy wszystkie odmiany cebulowych się zgadzały?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania-aneczka no tak, to były grzech odpuścić taką okazję.
Soniu niedługo liliowy raj uruchamia ofertę. Już zacieram ręce :tan .
Anitko staram się jak mogę, zajmuję się pracą, forum. Ale mimo wszystko, codziennie przychodzi taka chwila że gardło aż krzyczy z bólu.
Lucynko ja w dom inwestuję od września do grudnia. Od stycznia już tylko działka. Choć obecnie jestem w trakcie remontu sypialni i ciągle coś wypada. Miałam sobie kupić piękną szklaną płytę z różami na ścianę... wzór upatrzony, zamówienie przesunięte. Zawsze to zdążę kupić. A teraz są ważniejsze prawdziwe róże.
Aniu-Annes77 kochana, zamawiaj Abrahama jak najszybciej. To jest wspaniała róża. Całkowicie się w niej zatraciłam. Jej zapach mnie kupił w stu procentach. Taka byłam na anty a teraz z Austina to moja ulubiona róża. Dzisiaj znowu domówiłam dwie ślicznotki...eh to jakaś masakra. Dostałam wreszcie katalog dzisiaj. Oj miałaś rację, jest w czym wybierać. Masz już ostateczną listę? Bo u mnie się bardzo szybko wykreowała. Pan Królik spisał się bardzo dobrze, wszystko się zgadzało. Nie przewiduję u niego zamówienia w tym roku, może jesienią tulipany. Ale lilie ograniczę do jednego sprzedawcy. Nie narzekam absolutnie na Pana K. Moim zdaniem, rewelacja. A jakie Ty masz zdanie? Dalej tak dobre, czy coś się popsuło?
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Madziu, dzięki kochana za pieknego lwa ! :lol: a to Ci kot dopiero dostojny arystokrata ;:oj
Pawie oczka na pawiu, robią niesamowite wrażenie. Ja też uwielbiam oglądać zwierzęta, szczególnie z bliska.

Nie było mnie z tydzień, może dłużej a tu takie tempo w twoim topiku ;:65
Madziu, niezaplanowane zakupy ? coś szeptało Ci "zamów, zamów, zamów" ? oj, to jest wciagające uczucie chciejstwa ogrodowego. Róze potrafią zauroczyć swym pieknem, po prostu chcesz mieć je wszystkie ! Takie jest pragnienie ;:167
Ale aż przysiadłam jak przeczytałam Twoją listę zakupową - piękna ;:80 i wcale Ci się nie dziwie, że nie mogłaś się oprzeć.
To się będzie działo na wiosnę u Madzi w Leśnym ranczu :tan a co na to eM ? Poznał listę chciejstw ?
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”