Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Zółty wiatraczek uroczy :wink:

Moje dalie ładnie wyrosły i mają już pąki. Cieszę się, że wpadłam na Twój wątek i udało mi się wsadzić choć te dwie odmiany... Teraz oglądając dalie u innych nie będzie mi aż tak żal, że nie mam ich u siebie :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miłko dalie w tym sezonie dużo wcześniej Ci zakwitły.
Zimny okres i to dość długi po wsadzeniu kłączy miał u mnie spory wpływ na spowolnienie wegetacji . Przyjdzie czas i zakwitną a póki co moja sympatyczna i sentymentalna koleżanko :D cieszę oczy Twoimi.
Komelina to niepozorna roślinka ale ma w wyjątkowo pięknym odcieniu takim żywo-niebieskim
płatki i nawet pylniki niebieskie. Bedzie kwitnąć cały sezon jeśli wytniesz jej pędy kwiatowe po przekwitnieniu nawet dość nisko wtedy wypuści nowe - więcej , niższe i stworzy bardziej kompaktową kępkę .
Jak mam miejsce to sadze kilka kłaczy w jedno gniazdo dzięki temu niebieski obłoczek widać z daleka.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Krysiu! Jedne wcześniej, drugie później :wink: Przecież wszystkie sadziłam ponad miesiąc ;:306 Ciesz Krysiu oczy, bo one są piękne! Ja chodzę po ogrodzie i wzdycham, i codziennie znajduję kolejne kwiaty ;:173 Masz rację, jestem sentymentalna i chyba mi z tym dobrze, zwłaszcza wtedy, kiedy chwytam w ogrodzie widły po babci Frani :D
Będę pamiętać o wycinaniu przekwitniętej komeliny, bo jest fajna, inna niż wszystko inne w ogrodzie! ;:173

Iwonko! Dziękuję! ;:196

Sylwia! To dobrze, że dalia zakwitnie. Będzie piekna i będzie cieszyła oczy do jesieni! Za to lubię dalie, co z tego, ze trzeba wykopywać :D Przychodź do mnie i do daliowych wątków, zapraszam! ;:196

Dziś przesadziłam jedną dalię, bo wcześniej nie przewidziałam, że ta przed nią będzie taka wysoka. :roll: Znalazłam dziś kolejne kwitnące dalie. Nigdy nie miałam ich tak dużo więc muszę się nauczyć ogarniać takie stado ;:306 Kupiłam kolejne opakowanie ślimaczych przysmaków i pochowałam kilkadziesiąt ich amatorów. Obrzydlistwo! ;:306 Ale kilka dalii bardzo przez nie ucierpiały. Tak się wkurzyłam na pożarte kwiaty i zniekształcone liście :evil:

Kilka na dziś i spać idę:

Tutti Frutti (mam nadzieję, ze jeszcze pokaże, co potrafi, bo powinna mieć z lekka żółty środek)
Obrazek

Samoje Darogoje
Obrazek

Citron du Cup
Obrazek

Golden Scepter
Obrazek

Gardenshow
Obrazek

NN - na razie
Obrazek

I nie-dalie, a reszta dalii jutro:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No Miłeczko, widzę że spektakl daliowy rozpoczęty ;:108
Moja wysadzona z karpy jeszcze nie zakwitła. Jestem jej ciekawa, mam nadzieję, że zakwitnie ;:224
Jestem pod wrażeniem, że zachowałaś wszystkie ich nazwy, a pod jeszcze większym, że nie pomyla Ci się zimą jak sa w formie karp i wszystkie wyglądaja wtedy tak samo ;:306
Zdjęcie pająka fajne, choć za owadami takowymi nie przepadam ;:185
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Dalie cudne ;:138 .Chyba masz je poopisywane ,bo niemożliwe wszystkie spamiętać i rozpoznać . :?:
Komelinę też mam.Myślałam ,ze to bylina ,bo co roku się pojawia ,a to ponoć siewki .
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Przepiękne dalie ;:138 liliowce cudne ;:63
Miłko, te najładniejsze czosnki zostaw na nasienie, a jak zechcesz to Ci podeślę :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Oglądam i podziwiam dalie i ich ilość ;:63 ;:63 . Moje też zaczęły kwitnąć; fajne są, nie powiem ;:224 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania! Kwitnące dalie to wiele radości! Nawet dla tych, którzy nie mają ich w ogrodzie, ale kojarzą im się np z babcinym lub ciocinym ogródkiem :D Widziałam Twoją dalię! Porób zdjęć, jak będzie słonko! Uwielbiam ich widok i mogę oglądać bez końca ;:215

Karola! Chyba nie będę się bawić! Chociaż może się zdecyduję. Jakoś tak nie mam potrzeb na dużą ilość, ale sama świadomość, że mam swój czosnek i inne zieleniny - mobilizuje mnie. Mam zawsze pod ręką i nie pryskane, nie nawożone chemicznie. A kiedy trzeba sadzić? To może wymienię się z Tobą czymś za główkę dobrego polskiego czosnku? :wink: A moje najładniejsze nijak się mają do Twoich ;:306 Są niewielkie i mam ich kilka, pewnie raczej zjemy :wink:

Jola! Mam przy roslinach labelki, ale teraz są totalnie zarośnięte. Znam je na pamięć, choć nie wszystkie. Nowych jeszcze niektórych się uczę, ale nietrudno je zapamiętać, jak się człowiek nimi pasjonuje.
Komelina ma kłacza tak jak dalia. Trzeba je wykopać na zimę i przechowywać jak dalie. Dostałam jesienią i przechowały się bardzo dobrze, wręcz doskonale.

Zuza! Właśnie dlatego mam przy daliach wbite labelki, żeby potem wiedzieć, której dalii to karpy. Potem te labelki przywiązuję do karpy lub mocuje gumką recepturką. Ja też lubię pająki tylko na dystans. Sa ładne, ciekawe, ale gdyby mi skoczył za kołnierz, to chybabym umarła! ;:202

Znów dziś po południu była piękna ulewa! Zakończyła się i wyszło słońce! Trochę tropik się robi i wszystko ładnie rośnie. Przede wszystkim o daliach myślę i dyńkach moich ukochanych. Mam sporo samosiejek w różnych miejscach. Nie wiem co tam rosnie i czy nadaje się do jedzenia. Jak ozdobne - nie szkodzi, będzie ładnie. Jedna właśnie wyłazi na ulicę, możliwe, ze zrobi podkop i oplącze dom sąsiadów z naprzeciwka :;230
Znów znalazłam kilka nowych kwiatów dalii. Mąż zrobił mi kolejne podpórki i co ciekawe - również do mieczyków ;:333 Tak, tak! Wiem, że to przesada, ale już w zeszłym roku biadoliłam, że wszystko się przewraca. A że mąż pomysłowy... ;:224

Obrazek

Po deszczu dalie mokre, a ja się pomiędzy nimi przedzierałam. Byłam cała mokra, a liscie się do mnie kleiły :evil: Ale byłam szczęśliwa, zwłaszcza kiedy znalazłam dalie Rocco, która jest taka malutka, że takiej jeszcze nie widziałam. Cała roślina słuszna, ale kwiatuszki o średnicy 3cm:

Obrazek

Zakwitła mi cudowna wiatraczkowa Tahoma Hope. To nowość w moim ogrodzie i kontynuacja kolekcji dalii orchideowych. Na razie jest jeden kwiat i można się delektować, ale wkrótce obsypie się kwiatami. Czekam na kolejne odmiany: Marie Schnugg, Willi Willi oraz Star Child.

Obrazek

Obrazek

I kilka widoczków róznorodnych:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Ta podpórka pod mieczyki jest rewelacyjna, musiałam wytężyć wzrok, żeby ją namierzyć.

Malutką Rocco już dopisałam do mojej listy chciejstw na przyszły rok :) . Pięknie po deszczu, gdyby jeszcze nie było jak w saunie. Choć nie ma co narzekać, bo nie trzeba podlewać...
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Faktycznie podpórka pomysłowa ;:108
Moje mieczyki też zaczynają się pokładać choć na razie nie wszystkie.
Muszę dokupić podpórek, albo dorobić Twoim sposobem ;:183
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwia! Dość fajnie wyszło, ale muszę zamówić u męża kolejne, bo mieczyki zaczynają galopować ;:306
Podlewanie z nieba to Boży dar!!! ;:170 Nie cierpię biegać z wężem, a tym bardziej z konewką. W nocy znów ma podlać! :heja

Zuza! To prosta konstrukcja! Polecam! W zeszłym roku wszystkie mieczyki po rokwitnięciu ścinałam do wazonu. ;:224

Na dziś:

Dalia nn, kapers zza oceanu i iście holenderska pomyłka! ;:306
Obrazek

Moją jedyną cynię Karolince dedykuję! ;:306
Obrazek

Cudowna Silver Years ;:173
Obrazek

Tutti Frutti - już widać żółtawe początki płatków! ;:333
Obrazek

Aspen powoli się przedziera
Obrazek

Kaktusowa od Gabriela, pozostaje nn, ale malownicza!
Obrazek

Różowy rozwar od Olusi
Obrazek

Deinanthe - zapomniałam o niej, a tak cudnie kwitnie!
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Milko pięknie kwitną już Ci dalie sezon rozpoczęty czekać się opłacało na ich festiwal barw i kształtów.Liliowce , komelinę widziałam też rozwary i ogół roślinności w pełnej krasie w deszczu efektowne są i napojone w suszy niestety podlewać trzeba ale to już nie to.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Miłko, już pokazałaś wiele pięknych dalii, a przecież to dopiero początek :!: Na 'Aspen' nadal spoglądam tęsknym okiem. I tak samo 'Apache'. Pomylona 'Karma Red Korona' mówisz, że 'Dana'? Też mi się nie zgadza, bo u mnie zakwitła na pomarańczowo.
Liliowce też godne podziwu!
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękne dalie moje dopiero próbują kwitnąć , będzie kolorowo do samych mrozów...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Pomysł na podpórkę do mieczyków, super ;:138 Zresztą śliczny Ci on.
Dalie uwielbiam - piękne masz odmiany ;:108
Cynie też dopiero zaczęły mi kwitnąć.
Pozdrawiam - Justyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”