Jacku, Henryku, Piotrze, Marku, Moniko - dziękuję Wam za zostawienie śladu po sobie, bardzo cieszą mnie wasze wpisy
Jacku(e-
Jacku) - no właśnie, jak zakwitnie to od razu chce się zrobić zdjęcie, też ze strachu czy wytrzymają dane kwiatki do rozwinięcia następnych, a często później tylko ładniej

i u mnie kolejny taki przypadek, tym razem z duweiką, którą pokaże bo myślę że zasłużyła, teraz wygląda jeszcze ładniej :

Z tego co już było wrzucam jeszcze Echinofossulocactusa, czy jak kto woli stenaka, żeby pokazać jak bardzo ściśnięte były tamte kwiaty

:
Kwiatów u mnie coraz więcej, ale, co mnie bardzo cieszy, coraz więcej jest też nowych pąków, w wielu przypadkach na roślinach które jeszcze nie kwitły. I tak astrofyta, gymnole, lobiwki i sulki czają się, aby wkrótce pokazać swoje piękno. Jedynie parodie i notki pozostały jakoś w blokach startowych, coś nie mogą ruszyć w tym sezonie, bo na parodiach pąków brak a na notkach tylko jeden je pokazał.. Czyżby efekt zbyt chłodnego zimowania? Jest taka możliwość ?
Oto, co dziś u mnie kwitło, całkiem nieźle było zważywszy na bardzo małe ilości słońca które ledwo przebijało się przez chmury raz na dłuższy czas:
Mammillaria spinosissima 'un pico', którą kiedyś pokazywałem całą w pąkach :

Niestety cały bukiecik nie jest otwarty, a że kwitnie już tak od kilku dni to obawiam się że całego na razie nie otworzy, bo kwiatki już mocno wymęczone. Ale jak na to, że to debiut to chyba nie jest źle ?
Dalej kolejny wianuszek, Mammillaria carmenae:

Zaczęły także ( wreszcie ) kwitnąć górale, różnej maści rebutiopodobne, choć gdyby dziś było więcej słońca byłoby tego chyba więcej:
Mediolobivia atrovirens WR840:

Aylostera brunescens:

Mediolobivia pygmaea var.friedrichiana WR646:

I na koniec Mammillaria prolifera, a co tam, ona też zasłużyła na zdjęcie