Moi zieloni domownicy

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moi zieloni domownicy

Post »

A czy na ostatniej fotce, na tym malutkim listku,
pod drugim pączkiem, przy żółtym ogonku - to nie jest to samo ?
O ile to nie są jakieś refleksy na fotce, to mnie to wygląda na wełnowca :(
Pozdrawiam i zapraszam
cza_rna7
200p
200p
Od: 19 maja 2015, o 10:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obejrzałam zdjęcia wełnowca i to nie to. Z bliska to wyglądało jakby miało złożone skrzydełka, jakby mini ziemiórka, tylko cała biała. Niestety nie zrobiłam zdjęcia, a i tak by pewnie nie było tego widać za bardzo. Tam gdzie zauważyła Ewa to chyba też to to siedziało.
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mączlik szklarniowy.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Marta - dopiero teraz doczytałam, że kupiłaś kwiatka w obi.
Ja w ubiegłym roku przywlokłam właśnie z obi tego mączlika szklarniowego, wełnowce i tarczniki :(
Roślinki nie uratowałam, bo nie dość, że na górnej części, to jeszcze w korzeniach się kłębiło od zoo ...
I za każdym razem jak jestem w tym markecie, to widzę na większości roślinek przemarsz wojsk ...
Sprawdź dokładnie całą roślinkę, bo szkoda jej, ja mojej nie uratowałam :(
A w obi już nie kupuję :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
cza_rna7
200p
200p

Post »

Wydaje mi się że to nie mączlik. Są jeszcze jakieś robale?
Poprzednio jak kupowałam roślinki w Obi nie było żadnych niespodzianek nigdy.
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mączniak jest grzybem a mączlik owadem.
Awatar użytkownika
Anucha64
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lip 2015, o 11:18

Post »

:wit Masz ładne, zadbane, różnorakie kwiatki ;:3 a wątek ciekawy, bo porusza dużo problemów, no i są na nie odpowiedzi. ;:215 . Chętnie zostanę tutaj na dłużej ;:3
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
koniczynka2014
1000p
1000p
Od: 12 kwie 2014, o 08:49

Post »

Piękne nowe nabytki ;:138 , ale po kupnie w Obi zawsze na kwarantannę daj. Obi to siedlisko robali niestety ;-(
cza_rna7
200p
200p

Post »

Witaj Aniu :wit.
Bardzo dziękuję za miłe słowa i pochwały ;:196. Zaglądaj kiedy masz ochotę :D. A jak masz jakieś pytania, to dawaj, każdy coś podrzuci i się odpowiedź znajdzie :wink:.

Dorotko, nowości dziękują za pochwały :D
Nigdy nie miałam problemów z kwiatami z Obi. Dopiero po tym hibiskusie coś mi łaziło. Nawet nie wiem w końcu co to za cholera była, bo podobne do tego mączlika, ale nie do końca. Po prysznicu na razie więcej nie widziałam tego czegoś, ale oglądam dwa razy dziennie, więc jak coś będzie - to znowu kąpanie :twisted:.
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Z białych latających szkodników to tylko mączlik, jest jeszcze kilka białych, ale raczej żyjących w ziemi - no i wełnowce. Ale ważne, że na razie znikło i się nie pojawia i oby tak zostało! :wink:
A w Obi faktycznie zdarzają się nieproszeni goście, zwłaszcza na roślinach przecenionych, ale najczęściej w ilości, którą jeszcze da się bez problemu zwalczyć.
A Portulacaria piękna, mnie samą kusi na roślinka strasznie, na razie mam jakiś "uszczknięty" skądś kawałeczek, który staram się ukorzenić. Ale do twojej to daleko... :wink:
cza_rna7
200p
200p

Post »

Dorotko ta moja Portulacaria to taka kupiona, więc nie ma co chwalić jak na razie ;:306.

Zobaczcie, co upolowałam w Biedr... :tan
Obrazek,Obrazek
Obrazek.
Kalia (Zantedeschia) o kwiatach prawie czarnych ;:167. Od dawna na nią polowałam i jak zobaczyłam cenę 9,99 to się nie mogłam oprzeć ;:224.

Tylko nie bardzo wiem co się z nią robi jak przekwitnie?

I jeszcze prezent od mojego Misia:
Obrazek.
Miniaturowa różyczka ;:128. Może chociaż ta postoi dłużej niż tydzień...

A na koniec kilka zdjęć moich bananowców. Cały czas wypuszczają nowe listki ;:138.
Obrazek,
Obrazek,
Obrazek,
Obrazek,Obrazek,
Obrazek.
Strasznie mi się podobają te trąbki liściaste, jak się tak fajnie rozwijają ;:173.

Jeszcze mam zdjęcia mojego fiołkowego żłobka, ale to już wieczorem, bo nie zdążę do pracy.
Miłego dnia wszystkim życzę ;:196.
Awatar użytkownika
Anucha64
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lip 2015, o 11:18

Post »

:wit W mojej Biedr... tez takie jeszcze są i za każdym razem, gdy tam jestem mam na nie wielką ochotę. ;:108 Bardzo mi się podobają.
A różyczki śliczne i trzymam kciukasy za nie ;:333 .Bananowce pięknie się rozwijają i rzeczywiscie fajne mają te trąbki ;:3 ;:7
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biedronkowe zakupy bardzo udane. Ja w dalszym ciągu jestem z siebie dumny, że nie uległem czarowi aechmea :) Niebawem będziesz mieć zagajnik bananowcowy.
Awatar użytkownika
emma1966
500p
500p
Od: 12 wrz 2012, o 17:34

Post »

Ale piękne kalie ;:oj ;:oj ;:oj , też bym się na takie skusiła i jeszcze za taką cenę :D .
Różyczka też bardzo ładna, też mam taką miniaturową i jak przekwitają kwiaty to je obcinam, a ona zawiązuje nowe, nawożę nawożę do róż :D
Ładne liście bananowców :D .
cza_rna7
200p
200p

Post »

Aniu, taka czarna kalia za mną chodziła już długo. Jak zobaczyłam w tej cenie nie mogłam się oprzeć :D. Mam nadzieję, że jej nie zamorduję. ;:173

Paweł, Aechmea też oglądałam, ale stwierdziłam, że jakoś mi się nie podoba ;:224. A poza tym u mnie mają jakieś takie przerośnięte okazy, że nawet prosto stać nie chcą. Ciekawe co ja zrobię z tymi bananowcami, jak urosną? A jak jeszcze puszą więcej odrostów? :shock: Nie chcesz może jednego? ;:306

Emma, moja różyczka to chyba jednak nawet tygodnia nie wytrzyma ;:174. Już jej żółkną dolne liście, a pączki nawet się nie rozwijają, tylko czernieją od dołu łodyżki i robią kaput... Za każdym razem jest to samo. Już nie wiem, co mam robić z tymi różyczkami. Mokro źle, sucho źle, w domu za ciepło, na balkonie mi fruwają ;:145.

Na pocieszenie wrzucam obiecane zdjęcia fiołkowych przedszkolaków, a właściwie to jeszcze żłobka chyba ;:306:
Obrazek
To jest ten bordowy, pokazywany dawno temu. Drugi listek - nadal nic ;:219.
Obrazek
Obrazek
Tutaj mam listek od białego fiołka. Miał kwiaty na takich wysokich szypułkach :D. Listek dostałam bez ogonka i jeszcze mi się trochę pogniótł w czasie transportu, bo go wsadziłam do kieszeni bluzy i zapomniałam o nim ;:224. Myślałam, że nic z niego nie będzie, a tu niespodzianka :D. I jeszcze jaki wyrywny, już w wodzie się puścił :shock:.
Obrazek
A jak wsadziłam do ziemi, to jeszcze mi się trochę połamał ;:223. Ale daje radę ;:138.
Obrazek
Następny wyrywny. To chyba ten różowy podszczypany w Kaufl..., ale nie jestem pewna, bo nie podpisywałam listków. Trochę za długo stał w wodzie ;:224.
Obrazek
Tutaj już w ziemi.
Obrazek
Po wsadzeniu, jakiś jeszcze puścił maluszki. Reszta stoi w miejscu jak na razie.
Obrazek
A tutaj zdjęcie grupowe 8-). Oprócz tego połamanego, białego, który dostałam, wszystkie listki są podkradzione z marketów. No wiem, nieładnie :twisted:.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”