Piaskowe aglaonemy i inne

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Piaskowe aglaonemy i inne

Post »

Ja tam się absolutnie nie znam na hibiskusach, ale może po prostu przy pikowaniu dość głęboko je wsadzić - może odstępy między węzłami liści właściwych już będą poprawne?
Z tego co wiem na wybieganie nie wpływa tylko ilość światła - pozwolę sobie wypisać sposoby zachowania zwartych roślin (akurat na jutrzejszy egzamin się tego uczę ;:306 ):
- różnica temp. między dniem a nocą, tzw. DIF - jeśli w nocy temp. jest wyższa niż w dzień rośliny mniej się wyciągają, przy czym zamiast grzać w nocy można przewietrzyć rośliny rano,
- światło o długości dalekiej czerwieni wpływa na wydłużanie się pędów - ogranicza się to przez zacienianie przed i po wschodzie słońca albo można stosować niebieskie folie,
- stres wodny u młodych roślin - czyli lekki niedobór wody, ale nie przesuszenie działa "skarlająco".
Generalnie z tych punktów tutaj zastosowanie może mieć głównie ten ze światłem czerwonym.
A, no i rośliny mogą wybiegać przez nieodpowiednią temperaturę i wilgotność - może im za ciepło?
Jeszcze tak mi przyszło do głowy, że mogą się wyciągać przez nadmierne zagęszczenie, w końcu to konkurencja :wink:

Tak tylko sobie gdybam, bo to takie ogólne zasady, ale może się przyda?
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie spowoduje to gnicia lodyg?
Ciekawe informacje... Bardzo przydatne. Dzięki.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p

Post »

Kingo jeśli chodzi o głębsze pikowanie to nie powinno - tak się sadzi np. siewki pomidorów, one wtedy silniej się ukorzeniają, bo puszczają korzenie też z tej łodyżki. Hibiskusy z tego co kojarzę też mogą puszczać korzenie z pędów (skoro się robi sadzonki pędowe), więc myślę, że tutaj analogicznie by się działo. Ale nie jestem ekspertem, więc nie mogę obiecać skuteczności. ;:131
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Nie sadziłabym głębiej!
Pomidory mają to do siebie, że chętnie wypuszczają korzenie przybyszowe z łodygi. Hibiskusy niekoniecznie i na pewno nie na etapie siewki.
Głębsze posadzenie może zaburzyć oddychanie przez skórkę i gnicie.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Dziewczyny! Wielkie dzięki za wszelkie sugestie! Co się narobiłam to moje, ale co ja jutro powiem szefowi, to nie wiem. Nic z obowiązków zawodowych nie zrobiłam, znów pracować będę po nocy, ale trudno. Rośliny ważniejsze :D Wyszło mi 46 doniczek tylko hibiskusów, a to tylko dlatego, że sadziłam nawet po cztery...
nieulozona-tak pisze:Gratuluję wysiewów :wit
będę trzymać za nie kciuki i często zaglądać :)
Madziu kochana, dziękuję, i nie dziękuję, bo kurcze, jak widzisz, teraz to na razie problemy - jak to wo okresie niemowlęcym...
crazydaisy pisze:Z ta wielkoscia nie przesadzaj, chyba ze na wage patrzysz. ;:306
He he, ja też jak ktoś do mnie tak mówi, odpowiadam jedno: " Wiem. Mój mąż też mi każe schudnąć" :;230
crazydaisy pisze:Wiesz co? Wlasnie prowadze rzut siewek na doswietlaniu ledowym i mam wrazenie lipa jak sosna.
Kinguś, ale ja nie doświetlam ledami. Ja mam świetlówki. Z ledami się boję nieco, czytałam jak robiłam swoje hojario - asklepidarium, i tam ostatecznie też poszły świetlówki. Nie mam zaufania do ledów...
crazydaisy pisze:Do tej pory wysiewalam w lutym, maju, lipcu, sierpniu i pazdzierniku
A ja widzisz inaczej, właśnie wyłącznie zimą. Fakt, że większość moich wysiewów to sukulenty, i te podrosły w sam raz do czerwca na tyle, by wynieść je na balkony. A że sukulenty zimowania potrzebują, więc do zimy siewki były w sam raz i z takimi sobie radzę. A teraz się zachciało czegoś nowego... :;230
crazydaisy pisze:Nie wiem jak botaniczne, kultywary zwykle maja 2, max 3cm (na oko) lodygi i juz produkuja wlasciwe liscie. Jedyne porownanie jakie mialam, to wielkosc liscieni do dlugosci lodygi u sabdariffow i wydaje mi sie, ze sa dlugie.
jeśli Ci się tak wydaje, to z pewnością tak jest, tylko jedno ale: dlaczego...? Obrazek No cóż, zobiłam co mogłam: poprzestawiałam, podniosłam nieco kuwety z siewkami, zobaczymy.
Malachitek pisze:Ja tam się absolutnie nie znam na hibiskusach, ale może po prostu przy pikowaniu dość głęboko je wsadzić - może odstępy między węzłami liści właściwych już będą poprawne?
Dorotko - może...Zobaczymy.
Malachitek pisze:Z tego co wiem na wybieganie nie wpływa tylko ilość światła - pozwolę sobie wypisać sposoby zachowania zwartych roślin (akurat na jutrzejszy egzamin się tego uczę ;:306 ):
Moje egzaminy to zawsze były na tzw. 3Z, czyli zakuć, zdać, zapomnieć :;230 Ale powodzenia!
Malachitek pisze:- różnica temp. między dniem a nocą, tzw. DIF - jeśli w nocy temp. jest wyższa niż w dzień rośliny mniej się wyciągają, przy czym zamiast grzać w nocy można przewietrzyć rośliny rano,
i tak się robi, przy czym temperatura w nocy nie jest znacznie wyższa, lekko niższa wręcz.
Malachitek pisze:- światło o długości dalekiej czerwieni wpływa na wydłużanie się pędów - ogranicza się to przez zacienianie przed i po wschodzie słońca albo można stosować niebieskie folie,
Dla oka ludzkiego moje świetlówki dają tzw. niebieskie światło. Czerwone jest potrzebne przy zawiązywaniu pąków, o ile pamiętam.
Malachitek pisze:- stres wodny u młodych roślin - czyli lekki niedobór wody, ale nie przesuszenie działa "skarlająco".
Ale tu się wydłużyły raczej... ;:oj
Malachitek pisze:Generalnie z tych punktów tutaj zastosowanie może mieć głównie ten ze światłem czerwonym.
Odpada, świało, jak napisałam wyżej, popularnie zwane niebieskie...Znaczna jego przewaga.
Malachitek pisze:A, no i rośliny mogą wybiegać przez nieodpowiednią temperaturę i wilgotność - może im za ciepło?Jeszcze tak mi przyszło do głowy, że mogą się wyciągać przez nadmierne zagęszczenie, w końcu to konkurencja :wink:
I to może być przyczyna, bo np. uncariny potrzebują bardzo dużo ciepła do kiełkowania. Tu przyznaję, daję ciepła dość dużo.
Malachitek pisze:Kingo jeśli chodzi o głębsze pikowanie to nie powinno - tak się sadzi np. siewki pomidorów, one wtedy silniej się ukorzeniają, bo puszczają korzenie też z tej łodyżki. Hibiskusy z tego co kojarzę też mogą puszczać korzenie z pędów (skoro się robi sadzonki pędowe), więc myślę, że tutaj analogicznie by się działo. ;:131
raflezja pisze:Nie sadziłabym głębiej!
Pomidory mają to do siebie, że chętnie wypuszczają korzenie przybyszowe z łodygi. Hibiskusy niekoniecznie i na pewno nie na etapie siewki.
Głębsze posadzenie może zaburzyć oddychanie przez skórkę i gnicie.
Myślę, Dziewczyny, że po trochę obydwie macie rację :;230 Krakowskim targiem posadziłam tak pół na pół. Korzenicha były takie, Iwonko, że odchodziły nie od samego końca łodygi, tylko ciut wyżej nawet... Zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Najwyżej, to przecież tylko roślinki, choć szkoda byłoby takiej klęski urodzaju :;230
Niemniej problem jest teraz taki, że gdzie ja mam wsadzić te wymagające już pikowania "delonki"... Obrazek
Bardzo Wam raz jeszcze dziękuję i trzymajcie kciuki ;:196
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p

Post »

Kurczę, mam nadzieję, że jednak wszystkie przeżyją - ja się na siewkach nie-warzywnych dość mało znam, bardziej ufałabym osądowi Iwony niż mojemu :oops:
W ogóle podziwiam twój zapał, 46 doniczek to pewnie połowa wszystkich przeze mnie posiadanych, ja bym pewnie poddała się przed połową. I wszystkie doniczki przykryłaś? Czy one nadal ci się mieszczą? :)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Też kibicuję po cichu sieweczkom :) . Deloniksy świetne (po polsku wianowłostka :lol: , o tę roślinę chodzi?). Co do głębokości sadzenia hibiskusów, to może pasowałaby tutaj zasada, jak przy pikowaniu kwiatów naszych rodzimych gatunków- po liścienie. Gdzieś kiedyś widziałam porównawcze zdjęcia roślin sadzonych:- za płytko, -po liścienie i- za głęboko . Różnica we wzroście była widoczna , na korzyść tych sadzonych po liścienie. Ale już i tak wszystko posadzone, tak czy siak - będzie dobrze.
Basia
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, Basiu, bardzo dziękuję za wizyty! Na razie - odpukać - hibiskusy się przyjęły w nowych doniczkach i wyrastają im już powoli właściwe listki:

Obrazek

Należy dać im więc spokój i niech się aklimatyzują w nowych miejscach :D

Basiu - tak, "wianowłostka" to polski odpowiednik, choć większośc mówi po prostu "delonka". Ja - ze wstydem przyznaję - rzadko używam polskiego odpowiednika, też lecę na łatwiznę ;:306
Dorotko, nie przykrywałam ich wszystkich, moja cała mnożarka jest okryta kocem termicznym:

Obrazek

a więc jak gdyby dodatkowe przykrycie nie jest im teraz potrzebne.
Bardzo dziękuję Wam za wszelkie porady ;:196
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
aturi
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 20:47

Post »

Piękne rośliny ale nie wiedziałem że tyle odmian jest aglaonem ;:oj
co jedna to piękniejsza...
Pozdrawiam Marcin :)
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super,że siewki wspaniale rosną po przesadzeniu ;:138 :wit
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marcin, Pati - dzięki :D
Marcinie - wiele jest jeszcze wspaniałych odmian, ale miejsca brak, a i tak już mam kilka wypatrzone i nie wiem, co zrobić...No nie chcą te ściany być z gumy za nic Obrazek
Pati - nie wiem, czy wspaniale, byłabym ostrożna bo wiesz, roślinki nie lubią zachwalania, ale widzę, że się starają Obrazek Kciuków jeszcze nie puszczaj ;:196
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
aturi
200p
200p

Post »

Niestety ani ściany ani parapety z gumy
a tyle ciekawych jeszcze roślin w planach ;)
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Żanetko siewki się udały, nie ma co...ale tyle doniczek już :?: a co z pozostałymi roślinami będzie :?: ;:224
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marcinie - no nie chcą, ale ja się zdecydowałam na pozbycie się wielu roślin tej wiosny, to może miejsca nieco uszczknę na aglaonemowe chciejstwa ;:oj
Agnieszko - a co ma być...? Będą :;230 Zawsze marzył mi się niezły busz, co prawda niekoniecznie z tych samych roślin, ale co tam ;:oj jak przeżyją, urosną, to się będę "martwić" co dalej ;:219
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
aturi
200p
200p

Post »

Ja sobie myśle że powinnaś wyburzyć ściane i wziąć troche korytarza ;:224 a to zawsze dodatkowe miejsce na twoje chciejstwa ;:108 a sąsiedzi pewnie nic by nie powiedzieli :)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”