Na parapecie DAK

Zablokowany
TomekTe
100p
100p
Od: 23 lip 2014, o 23:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Na parapecie DAK

Post »

Kaktusy w rosie są piękne. Ciernie nabierają kolorów....
U Ciebie Danuta widać że się roślinki wybudziły. I te pączki... Po niedzieli pójdę w Twoje ślady i też zacznę spryskiwać :-)
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Przepięknie wyglądają z koralikami na cierniach ;:oj
Ciernie również w pięknych kolorach, super fotki ;:138
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie wyglądają Twoje rośliny - nawet bez rosy na cierniach. :)
A już z rosą - cudowne!
Szczególnie gymno doskonałe, aż się chce na nie patrzeć i podziwiać... ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Henryku, gymno już się obudziły i kończą wybarwianie. Teraz rzeczywiście pięknieją z każdym dniem. Ja sama ślepię co ranek i oczu od nich nie mogę oderwać. A te z twojej stajni są przepiękne. :tan
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W zamierzchłych czasach kiedy miałem mniej roślin też miałem czas tak im się przyglądać. Teraz jest ich po prostu zbyt dużo więc zwracam uwagę raczej na kwiaty oraz (czasem) wygląd niektórych roślin, wszystkich nie oglądając...
Za to na Forum patrzę na wątkach na rośliny i wydają się być od moich ładniejsze. :wink:
A już zmiana powietrza z kraśnickiego na warszawskie bardzo dobrze Twoim gymnokalicjom zrobiła. ;:173
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Danusiu - wiadomo wszystkim od dawna, że Twoje zdjęcia są bardzo urokliwe i oddają każde szczegóły, ale też i mają nieprzeciętne walory artystyczne :D Pięknie się je ogląda, a roślinki - miodzio! ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doniczki kwadraciki mają swoje dobre strony, ale ostatnio przyszło mi wojować z tymi słabszymi:

1. Stojąc tak jedna obok drugiej tworzą niby dywan, a po takim stabilnym dywaniku to się zachciało Portosowi spacerów i gymnolowy trakt przemierzał. Dobrze, że nie legł na nich na słoneczku. Musiałam go błagać i zachęcać by po dobroci zszedł z tej drogi, bo na siłę, to by miał za pazurami parę gymnoli, tak jak kiedyś klawisze z klawiatury.

2. Te doniczki się bardzo grzeją. Dziś musiałam od strony słonecznej zrobić osłony pokryte folią aluminiową, by odbijała światło. ;:131 Ale teraz zorientowałam się, że chyba to schrzaniłam i będę robić od nowa, bo od strony doniczek tej folii nie powinno być, bo ona też będzie grzała. ;:223 Innymi słowy - zanim zaczniesz coś robić, to przemyśl dokładnie kobito ;:124

.......... No to podwijam rękawy i zabieram się za robotę od nowa. ;:145
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pracowita jak nie przymierzając Pszczółka Maja...
Że też Ci się chce...
Ale czego się dla ulubionych roślinek nie robi, prawda? ;:204
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

Właśnie o to chodzi aby podłoże tez się grzało. To naprawdę daje kopa. Szczególnie to widać teraz kiedy zaczynają się przyrosty....

Gdyby tak kot miał do czynienia a czymś bardziej klującym to nie wlazł by. Raczej się chyba nie zbliża do opuncji i wszystkiego bo ma uzbrojenie dłuższe niż 2 cm?
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

E tam pracowita :wink: - nie było to takie pracochłonne, już poprawione i teraz jest bezpieczniej - od strony doniczki tekturka, a od słoneczka folia. Calość zabezpieczona taśmą przylepną i gotowe. :D

Wiesz Pacops, ja rozumiem, że lubią ciepełko, ale ja im dzisiaj zmierzyłam to ciepełko i było grubo ponad 60 stopni. Lekka przesada. Jak jest sucho, to ekstremę na minus i na plus kaktusy przeżyją, ale ja nie zapewnię sobie komfortu, że po deszczu nie wyjdzie kochane słoneczko. Wprawdzie staram się podlewać w pochmurne dni, ale aury do końca nie da się przewidzieć.

Dziś zdjęłam osłony z parapetu nad którym jest balkon - jest parasolem przeciwdeszczowym. Na pozostałych też bym już chciała, ale potrzymam jeszcze do połowy maja, bo to czas ulew.
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

Niech i też podleje deszcz..... będzie akurat. Zawsze to robi różnice a nie wapń z chlorem leci. Moim swego czasu tygodniowe moczenie bardzo dobrze zrobiło właśnie w tym okresie. A co do temperatur to 60 stopni to naprawdę jeszcze nie tak wiele. W miejscach ich występowania podłoże jest wręcz czarne tam to dopiero się musi dziać...
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Bardzo fajnie wyglądają te mokre gymnole :)
Jest kilka wyróżniających się, których ciernie szczególnie mi się podobają:)
Na kwiaty trzeba jeszcze niestety poczekać :(
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Nie za bardzo rozumiem po co te osłony, przecież dużo osób ma w takich doniczkach i nikt nie osłania, ale nie wnikam . Gymnole super wyszły, ja dzisiaj wszystkie podlewałem i gymno bardzo ładnie się wybarwiają aż miałem ochote trzasnąć fotke ale się spieszyłem 8-)
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sezon otwiera maleńki kwiatuszek Śnieżki - czekałam na niego aż 7 lat, ale wreszcie się doczekałam:
Obrazek

Wprawdzie sezon otwiera skromniutki kwiatuszek, ale zapowiedzi pączków są niezwykle obiecujące - jest ich dużo i na bogato :tan
Myślałam, że już dziś otworzą się pąki G. damsii i G. leeanum, ale nie zdecydowały się jeszcze, a jutro ma być pochmurno, więc pokażę jak to się bogato zapowiada:
Obrazek Obrazek

Jutro rano pierwsze podlewanie z nawozem, więc pąki, których jest dużo i przybywa z każdym dniem, może szybciej ruszą z dojrzewaniem:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Szczególnie cieszy mnie mnogość pąków na pojedynczych egzemplarzach, a poza tym mam wrażenie, że wszystkie kwiatki, które się pojawiają są większych rozmiarów niż w poprzednich latach. Jak sobie przypomnę pojedynczy maleńki kwiatuszek na Mammillaria spinosissima v. monospina, to w porównaniu z tamtym, teraz są dorodne kwiatuchy i bardzo urocze:
Obrazek Obrazek

A jako deserek - lubię podglądać jak rozmnaża się Lithops - to piękny widok jak wydostają się na świat dwa bliźniaki:
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne widoki u Ciebie - warto tu zaglądać i podziwiać. ;:173

Co do rozmiaru kwiatów to może być, iż są większe. Rośliny przecież są starsze, większe i silniejsze - do tego odpowiednio zasilane bo doświadczenia dużo nabrałaś. Nie dziwne więc, że jest na bogato! :D
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”