Kolejny rok- kolejne próby

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejny rok- kolejne próby

Post »

Byłam ;:138 , Byłam ;:138 , alez się cieszę ,ale do wiosny na mojej wsi daleko ;:224 Budleja przesadzona , powojniki i winogrona przycięte, trawy przycięte i chyba muszę sie zaopatrzeć w nożyce elektryczne bo przyciać te wszystkie trawska sekatorem to gwarantowane odciski na dłoniach,:evil: , bylinki poobcinane i obawiam sie o kilka jeżówek :( - grzebałam grzebałam i do niczego się nie dogrzebałam :;230
Czasu na usunięcie starych lisci na na powojnikach zabrakło ;:131

Obrazek

Obrazek :wit
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuś napracowałaś się, ;:196 ale to wyjątkowo przyjemne zajęcia. Patyki fantastyczne, będzie piękna hortensja na pniu. ;:138 Bergenia w świetnej formie, moje brzydkie. Mnie M trawy tnie elektryczną piłą do drewna.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Na ostatniej fotce pobrana sadzonka hortensji?
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Soniu bardzo miłe uczucie tylko eM gonił strasznie i jak zobaczył że dość wolno idzie cięcie traw to nawet sekator w rękę wziął ;:202
Ewciu zostawiłam te dwa pędy bo były najwyższe , zeskrobałam troszkę kory i podstawiłam przeciętą doniczkę - mam nadzieje że się ukorzenią i wtedy dopiero odetnę - teraz będe zajmować się koroną. chciałam pączki wyłamac ale jak u Soni -jeszcze ich brak
tak to wygląda :wink:

Obrazek

Moja grandiflora a'la drzewko ;:224 - kolejne cięcię najprawdopodobniej pod koniec maja- mam nadzieje że pomoże jej w utrzymaniu kwiatów

Obrazek
:wit
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Ewuniu!] Ja swoje dwie hortensje przytnę wg Twoich zaleceń, bo również miałam w zeszłym roku małe ,,płaskie " kwiaty i na dodatek nieliczne... nie na wszystkich pędach... :(
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Oglądając powojniki u Ciebie, śmiem twierdzić że do wiosny masz bliżej niż ja. Tą sosnę to normalnie Ci wzrokiem wykopię. Piięękna.
Słuchaj u mnie z jeżówkami podobnie... :(. Nie wiem co jest grane. Ale nie kupię ani jednej sztuki, jeśli wyginęły. Nie było takiej zimy. ;:222
Awatar użytkownika
Una
200p
200p
Od: 16 kwie 2009, o 09:56

Post »

Napracowałaś się Ewo, ale mi Cię nie żal bo każdy z nas chyba spragniony takiej pracy. ;:306
Ja też poprzycinałam hortensje, króciutko. :)
Nie obcięłam jedynie Limelight-a, bo nie wiedziałam jak. Miałam zamiar zrobić zdjęcie i zapytać, ale jak oglądałam Twoje zdjęcia to już wszystko wiem. ;:oj
Też mam takie wysokie dwa badylki, które w ramach eksperymentu spróbuję potraktować tak jak Ty.
Myślałam o podwiązanym woreczku ale pomysł z doniczką wydale mi się łatwiejszy do wykonania.
Ciekawe czy mi się uda. ;:224
Pozdrawiam
Agnieszka
:)
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

O, Ewka widzę, że przycięłaś hortensje. Ja jeszcze czekałam, ale jak spec przyciął, to ja dziś też pobiegam z sekatorkiem :uszy
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Witaj Ewo,
ale się napracowałaś. Powiem Ci, że mnie się wczoraj do domu wracać nie chciało, bo było tak cieplutko. Mojego M zajęłam robieniem grilla i czyszczeniem laptopa, żeby nie marudził :wink:
Sosna - bonsai - rewelacja ;:oj Szczękę zbierałam z podłogi, super wygląda. ;:63
Świetny ten pomysł z doniczką, w życiu bym na niego nie wpadła. Dzięki za zdjęcia i instrukcję obsługi ;:180
Popieram Cię w nawożeniu siarczanami, jest to wygodny i sprawdzony sposób. Tylko u mnie jednak glina i wysokie pH. Te siarczany to za mało, trzeba było dokwaszać. nawet kwaśny torf z czasem się wypłukuje, więc w tym roku eksperymentuję inaczej, żeby do każdej grupy roślin nie kupować innego nawozu.
Wiesz Ewo, nie mam pojęcia , czy moja Grandiflora jest bukietowa czy drzewiasta. Nie ukrywam, że w kwestii rozróżniania bukietowych od drzewiastych jestem cienka. W momencie dokształcania się o hortensjach doczytałam, że jedne i drugie kwitną na tegorocznych pędach, mają podobne wymagania, więc dla mnie stanowią jedną grupę. Niemniej jednak, jak patrzę na Grandiflorę na zdjęciach, to ona ma takie zwarte bukiety, a moja jest mocno ażurowa. Po 6 latach i mocnym cięciu jest to ogromne krzaczysko na 1,5m szerokie i tak z 1,70m wysokie. Jest w tej chwili jedyną , której nie przycięłam, bo zamierzam z nią poeksperymentować :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Ewa pomysł na ukorzenianie krzaków świetny. Muszę spróbować z moją kiwi.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Reniu- jak przytniesz krocej będą mocniejsze pędy i większe kwiaty
Madziu - to dopiero teraz wiem o którą sosnę Tobie chodzi ;:306
Tutaj też Ci się podoba :?: :;230
Obrazek to po to cobyś jej nie wykopała ;:306

Masz sosenek wkolo pewnie mnóstwo- kombinuj koleżanko - u mnie miejscowy podcina co roku w kule- może w tym roku zrobie zdjecia
Aga musi się udać ;:333 przecież to prawie odkład :) , a że penie dopiero za dwa latka to i to same plusy ;:172 bo już koroną się zajmiemy i będziemy miec gotowe drzewka ;:306

Zuziu- ja podciełam wcześniej :wink: , a wczoraj było cięcie ostateczne ;:333

Mirka , Danusia ja przeważnie tak ukorzeniam no może nie tak przy samej ziemi ,ale robiąc odklad zawsze staram się podkladać doniczkę bo ja po prostu leń jestem i nie chce mi sie kopać ;:224
No ale niestety w tym roczku muszę cosik jednak podkopać bo właśnie ukorzenily się niektore odkłady bez doniczki :roll: - zauważyłam przy cięciu, ale czasu zabraklo.
Oj jak masz glinę to faktycznie problem masz z borówkami - czytałam że dobrze jest folią dół obłożyć aby torf nie miał kontaktu z ziemią .
Co do hortensji to drzewiaste mają kwiaty w kształcie kuli jak Anabelle. Piszac że masz ażurowe kwiaty to masz na pewno bukietową , ale niestety nie grandiflorę ,bo ona ma wiechy z przewagą kwiatów płonnych. Nie wiem dlaczego ale wiele osób pokazuje hortensję bukietową Grandiflorę która nią nie jest - czy to byl po prostu bum na hortensje i szkółkarze sprzedawali ta samą odmianę jako inne?. ;:223 Ja swoją pierwszą też kupiłam jako Grandiflorę w renomowanej szkółce w Łodzi, a okazała sie inną -podobnie jak Soni ;:306 bo okazało się że mamy z tego samego źródła ;:134
No to pokażę co jeszcze wychylilo noski i na tym koniec mojej wiosny ;:145
krokusiki
Obrazek
Hiacynty
Obrazek
Ciemiernik
Obrazek
Tulipanki z biedronki
Obrazek
boróweczka
Obrazek

i jegomość ktory pojawil się tuż po przyjeździe na dzialkę- jeszcze nie ufny ale staramy się :uszy - i to nawet chyba kotka , w dodatku kotna ,bo strasznie pękata :shock:

Obrazek :wit
Pozdrawiam. Ewa
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Eeeeyyy... ok nie będę już jej wykopywać ;:306 .
Wiosna wcale u Ciebie nie jest taka zła. Wyszło wszystko co powinno chyba wyjść? Oprócz jeżówek. Dowiedziałam się dzisiaj od Ani Annes że możemy być spokojne. Powinny się pokazać .
Kotka śliczna. Wyszła bardzo ładnie. Bardzo fajne zdjęcie.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Oj przypomina mi się jak my naszego oswajaliśmy, też taki nieufny był. Jak go eM pierwszy raz do domu wpuścił i zamknął za nim drzwi od tarasu, to biedak w taki szał wpadł, że chciał przez zamknięte okno w kuchni a potem tarasowe wyjść. O mało karku sobie nie skręcił, tak się przeraził a że nie znał co to szyba, to myślał, że tam nic nie ma i łup w okno i łup w drzwi. Cud że nic mu nie było, ale latał jak z pęcherzem.
A teraz - teraz to go wołami z domu nie idzie wyciągnąć ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuś, ;:196 jesteś specjalistkę od przycinania. Sosenka piękne czuprynki będzie mieć. Nosy cebulowych coraz ładniejsze. ;:215 Kociak na działce mile widziany, nornice i krety trochę się muszą bać, a właściciele mają kogo głaskać. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”